Strata bliskiej osoby to bolesne doświadczenie. W tym jakże trudnym momencie rodzina musi uporać się nie tylko z żalem i procesem żałoby, ale też z szeregiem formalności. Wiele osób zastanawia się, czy oprócz ceremonii ostatniego pożegnania trzeba też organizować stypę. Dlaczego przygotowuje się stypę? Gdzie można ją urządzić i jak powinna wyglądać? Więcej na ten temat przeczytacie w dzisiejszym artykule.
Czym jest stypa?
Stypa, inaczej nazywana konsolacją, to spotkanie powiązane z poczęstunkiem, organizowane dla żałobników po pogrzebie. Udział w niej biorą zazwyczaj najbliżsi – rodzina i przyjaciele, choć lista zaproszonych gości może być szersza – w zależności od potrzeb bliskich zmarłego lub lokalnych zwyczajów.
Organizacja stypy ma długą tradycję o słowiańskim rodowodzie, gdy organizowano uczty mające na celu upamiętnianie zmarłych osób ważnych dla danej społeczności. Z czasem obyczaj ten został zaadoptowany również przez kulturę chrześcijańską, by w przetworzonej wersji przetrwać do naszych czasów.
Konsolacje przyjmują najczęściej formę obiadu lub skromniejszego poczęstunku, który można zorganizować dla żałobników w domu prywatnym, restauracji czy w innym lokalu. Wszystko zależy od oczekiwań i możliwości bliskich zmarłego. O ile bowiem przy organizacja ceremonii ostatniego pożegnania mogą oni liczyć na wsparcie specjalistów, jak DomPogrzebowyLomianki, o tyle stypa pozostaje zazwyczaj w gestii rodziny.
Jakie są funkcje stypy?
Stypa odgrywa różne role. Przede wszystkim jest to posiłek dla żałobników. Z jego pomocą rodzina może podziękować przybyłym na pogrzeb, zapewnić im poczęstunek i chwilę odpoczynku przed dalszą drogą.
Z drugiej strony, to też szansa na wspólne wspominanie bliskiej osoby, której nie ma już wśród żywych. Daje to czas i przestrzeń do snucia opowieści, odświeżania pięknych chwil. To niejednokrotnie przynosi ulgę i ukojenie, pomagając przejść przez proces żałoby.
Spotkanie w domu czy konsolacja w lokalu?
Choć organizacja stypy nie jest obowiązkowa, wiele osób decyduje się na zaproszenie żałobników – rodziny i przyjaciół – na choćby skromne spotkanie po ceremonii. Może odbywać się ono w domu albo w wynajętym lokalu gastronomicznym. Każda z opcji ma swoje mocne strony. Stypa w prywatnym lokum to szansa na zbudowanie kameralnego nastroju do wspomnień i wyrażania swojego żalu. Równocześnie wymusza na bliskich zmarłego przygotowanie domu czy mieszkania na przyjęcie gości, przyrządzenie posiłku i zajęcie się przybyłymi, w chwili gdy niekoniecznie muszą mieć na to siłę.
Z kolei konsolacja w restauracji czy kawiarni to możliwość znalezienia odpowiedniej przestrzeni (wielkość, odległość od cmentarza, menu, wystrój), a także uzyskania fachowej obsługi, która zajmie się wszystkimi sprawami w imieniu rodziny. Wiąże się to jednak oczywiście z dodatkowymi kosztami i mniej prywatnym charakterem spotkania.
Standardowe i indywidualne elementy stypy
Poczęstunek podczas stypy może być kilkudaniowym obiadem lub składać się z drobnej przekąski i ciepłego napoju. Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb oraz tradycji regionu czy danej rodziny. Delikatnym tematem jest kwestia podawania podczas spotkania alkoholu – dla niektórych jest to standardowy element, inni będą uważali takie podejście za nietaktowne i zbędne.
Zdarza się, że oprócz poczęstunku podczas stypy organizuje się występy muzyczne lub pokazy slajdów i filmów, które pomagają zachować w pamięci piękne chwile i upamiętnić zmarłego. Coraz częściej pojawiają się też dodatkowe zbiórki na wybrane cele charytatywne.
Organizacja współczesnej stypy – podsumowanie
Choć stypa nie jest elementem obowiązkowym, dla wielu osób stanowi ważny punkt ceremonii pogrzebowej. Pozwala spotkać się z bliskimi, razem wspominać zmarłego i dawać sobie wzajemnie pocieszenie. To sposób na to, by w obliczu tragedii i dramatu poczuć, że nie jest się pozostawionym samemu sobie.