Caldavos - ciekawy alkohol, o którym w Polsce wciąż mało kto słyszał. Jak go serwować i pić?

04 maj 2021
Autor:  Artykuł partnera
Caldavos - ciekawy alkohol, o którym mało kto słyszał

Gdybyśmy zapytali przypadkowych przechodniów o główne gatunki alkoholu z Francji, które znają, to jest więcej niż prawdopodobne, że najczęściej wskazywano by na koniak i szampan. W Polsce mało kto spotkał się z takim trunkiem, jak calvados. A jest on dumą północnej Francji. Co warto o nim wiedzieć?

Calvados - podstawowe informacje

Pod kilkoma względami można przyrównać go do cydru. Wynika to z tego, że najczęściej uzyskuje się go dzięki fermentacji jabłek, chociaż istnieją wytwórnie, które wyspecjalizowały się w tworzeniu receptur opartych na gruszkach.

Alkohol wywodzi się z północnych regionów Francji, zwłaszcza zaś z Normandii. Ciekawostką jest to, że nie istnieje ujednolicony zbiór zasad, który w konkretny sposób regulowałby cały proces jego wytwarzania. Co więcej, wszyscy szanujący się producenci - a jest ich ponad 400 - robią wszystko, co w ich mocy, by zachować swoją recepturę w tajemnicy.

Następnie calvados poddawany jest procesowi destylacji i - zgodnie z wytycznymi AOC (appellation d'origine contrôlée), czyli instytucji kontrolnej, która decyduje o tym, czy dany produkt można określić mianem calvadosu, czy nie, leżakuje przez nie mniej niż dwa lata w dębowych beczkach.

To, że calvados jest alkoholem w Polsce niemal nieznanym, przekuło się na jego dużą ekskluzywność. Najbardziej renomowane produkty potrafią osiągać ceny zbliżone do dwóch tysięcy złotych za butelkę. Na szczęście coraz popularniejsze są tańsze odmiany, które można nabyć już za około 200-300 złotych.

Jak podawać calvados?

Nie istnieje tu tak dokładna etykieta, jak przy spożywaniu koniaków. Calvados można pić zarówno przed posiłkiem, w jego trakcie, jak i po jedzeniu. Czy oznacza to, że tak wiekowy i szanowany trunek można podawać z dowolnego szkła? Nie.

- Szklanka powinna mieć kształt zbliżony do tulipana. W wielu rozlewniach w Normandii można kupić specjalne kielichy, czasem sygnowane nazwą konkretnej odmiany tego trunku. Pamiętajmy też o tym, że ten rodzaj alkoholu nie powinien być podawany „na zimno”. Najlepiej smakuje w temperaturze zbliżonej do 18-21 stopni Celsjusza - mówi Dawid z Krest.pl.

Jak pić calvados?

Nie ma tu miejsca na delektowanie się napojem, jakie znamy choćby ze świata whisky czy koniaku. Wręcz przeciwnie. Calvados powinniśmy spożywać pewnie, zdecydowanymi łykami. Jeśli degustowalibyśmy kiedyś ten alkohol w jego ojczyźnie, to właśnie sposób jego picia pozwala odróżnić turystów, którzy nie wiedzą o nim nic od tych, którzy zadali sobie nieco trudu i zgłębili jego historię i związane z nią obyczaje.

Dlaczego to calvados został trunkiem niszowym, a nie koniak? Jest to niezwykle ciekawa historia, która - gdyby nie decyzje rzekomo podjęte przez króla Francji, mogłaby potoczyć się zupełnie inaczej. Zarówno calvados jak i koniak powstały w podobnym czasie, bo w XVII wieku. Dlaczego to właśnie ten drugi trunek zyskał sobie ogólnoświatową popularność, a nie rześki napój z jabłek, który na dodatek był prostszy i tańszy w produkcji?

Trudno udzielić na to pytanie jednoznacznej odpowiedzi, jednak legenda głosi, że władcy o wiele bardziej smakował koniak i to z niego chciał uczynić flagowy trunek eksportowy. Wydał więc zakaz eksportu calvados poza historyczną Normandię. Właśnie ta decyzja mogła zaważyć na popularności tego alkoholu.

Warto też odnotować, że Francuzi cenią ten trunek za jego dobroczynne działanie na układ trawienny. W wielu domach jest to nie tylko smaczny, rześki napój serwowany do obiadu, ale i produkt, który rzekomo może szybko pomóc w pozbyciu się problemów z funkcjonowaniem układu pokarmowego.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść ogłoszeń ani nie zwraca materiałów niezamówionych. Zastrzegamy sobie prawo skracania i adiustacji tekstów oraz ich tytułów.

Na podstawie art. 25 ust.1 pkt 1b prawa autorskiego, wydawca wyraźnie zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów opublikowanych na portalu internetowym "NewsLubuski.pl" jest zabronione.

Jeżeli widzisz błąd na stronie, napisz do redakcji: NewsLubuski

 

Top

stat4u

Strona korzysta z plików cookies i innych technologii automatycznego przechowywania danych do celów statystycznych, realizacji usług i reklamowych. Korzystając z naszego portalu bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia, więcej informacji na temat zarządzania plikami cookies znajdziesz w Polityce prywatności.