Mączne specjały
Najchętniej i najczęściej zjadamy rozmaitości na bazie mąki. Wszelkiego rodzaju makarony, kluski, naleśniki, racuchy i wiele innych mącznych potraw gości na naszym stole. Niemal każdego dnia sięgamy po coś, co zostało stworzone z udziałem mąki. Jak widać, drzemie w tym ogromny potencjał, który można wykorzystać, chcąc zrobić potrawy na zapas. Może na początku wydawać się to czasochłonne, ale nikt nie oczekuje, że wypełnimy lodówkę po brzegi. Robimy to dla siebie. Przygotowując jakieś danie czy dodatki do niego (kopytka, kluski śląskie, pampuchy drożdżowe itp.), po prostu zróbmy ich nieco więcej, i tą niezjedzoną nadwyżkę zamroźmy. Zazwyczaj nasze lodówki posiadają kilka szuflad w zamrażarce i warto wykorzystać to miejsce na rozmaite mrożonki, nie tylko te kupione w sklepie. Jeśli bowiem przygotujemy je sami, wiemy dokładnie, jakich składników użyliśmy do ich zrobienia i do kiedy możemy je zjeść. Wyroby mączne mają całkiem spory okres przydatności do spożycia (do 3 miesięcy), wystarczy, że napiszemy orientacyjną datę na opakowaniu z żywieniem. Wyjątkiem będą tutaj dania z farszem np. pierogi, krokiety, ponieważ należy je spożyć maksymalnie w ciągu miesiąca. Warto też sprawdzić w wiarygodnym źródle, w jakim czasie powinniśmy zjeść inne nasze mrożone przetwory.
Rozmaite dania i zupy
Tak naprawdę jest całkiem spory wybór potraw i zup, które możemy mrozić. Ważne jest ich przygotowanie, np. pominąć dodatek czosnku, gdyż potrawa po rozmrożeniu może mieć gorzki smak. Ponadto nie mrozimy zup z dodatkiem makaronu czy ryżu i dbamy o szczelność pojemnika. Pamiętając o tych kwestiach, można zapakować nieco dań na zapas, aby w dogodnym dla nas czasie, wyciągnąć je do zjedzenia. Takie zapasy przydają się również, kiedy odwiedzą nas niespodziewani goście. Wówczas szybko można zaproponować gorące, domowe danie. Do wyboru możemy mieć, jeśli je lubimy oczywiście, następujące potrawy: gołąbki, pulpety, gulasz, zapiekanki, lasagne, usmażone kotlety, bigos, gotowy sos itp. Zupy możemy zapakować w plastikowy pojemnik lub szklany słoik. Dobrze sprawdza się mrożenie bulionu, z którego później szybko zrobimy dowolną zupę. Zawsze warto zatem ugotować nieco więcej rosołu lub też poświęcić jeden dzień na zrobienie jego większej ilości i rozlanie do mniejszych opakowań przed zamrożeniem. Wtedy będziemy mieć wyporcjowaną bazę do wszelkich zup.
Pozostała żywność, którą warto zamrozić
Prócz gotowych dań czy zup, można pomyśleć także o mrożeniu na zapas warzyw i owoców. Jest to dobre rozwiązanie dla tych, którzy używają ich w kuchni w znaczącej ilości. Wybieramy w sezonie dojrzałe i nieuszkodzone produkty i mrozimy je, zyskując bazę do różnych dań lub dodatki np. fasolka, brokuł, czy składniki ulubionego smoothie. Dzięki temu możemy zaoszczędzić sporo pieniędzy i mamy pewność, że nasze produkty są umyte, świeże i nieuszkodzone. Na zapas możemy przechować również nabiał np. ser czy masło, a także pieczywo, zioła, surowe ryby czy mięso. Takie rezerwy przydadzą się nam niezależnie, czy gotujemy dużo czy mało.