Jak podczas każdej uroczystości w skansenie było ludowo, kolorowo, smacznie i głośno. Wydarzenie łączy dwie tradycje związane z regionem. Pierwsza to żniwa kukurydziane po Bukowińsku, czyli barwne zwyczaje prezentowane przez osadników z Bukowiny na terenie dzisiejszej Ukrainy i Rumunii przybyłych do naszego województwa po II wojnie światowej. Drugim istotnym elementem imprezy był len - przybliżone zostały etapy związane ze zbiorem, obróbką i szerokim zastosowaniem tej cennej rośliny.
Odbyły się również warsztaty zielarskie "Pożyteczne przyprawy", sztuki robienia gobelinów oraz zwiedzanie aktualnych ekspozycji, jarmark, przejażdżki konną bryczką. Nie zabrakło małej regionalnej gastronomii, a w niej między innymi: ziemniaki w mundurkach z olejem lnianym, kasza kukurydziana z sosem truskawkowym lub mięsnym, gołąbki tradycyjne oraz gołąbki i bigos z truflami. Na deser można było zjeść różnego rodzaju ciasta i napić się pysznej kawy.
Następna impreza w skansenie w Ochli już. 2.10 - Winobranie. Zapraszamy!
https://newslubuski.pl/wydarzenia/1469-u-progu-jesieni.html#sigProIdf56f7ed0d9