Ciastka amoniakowe to tradycyjna potrawa świateczna, która ma wiele zwolenników. Są to kruche ciasteczka z dodatkiem amoniaku spożywczego, który nadaje im charakterystycznego zapachu i smaku. Wywodząca się z kuchni lwowskiej.
Tradycyjne ciasteczka na Boże Narodzenie
Ciastka amoniakowe są łatwe do zrobienia i można je przechowywać przez długi czas. Można je podawać z herbatą, kawą lub mlekiem.
Ciastka amoniakowe są tradycyjną potrawą świateczną w Polsce, która wywodzi się z kuchni lwowskiej. Ciastka te są bardzo proste do zrobienia, a smakują wyśmienicie. Są kruche, puchate i posypane cukrem. Można je podawać do kawy, herbaty lub gorącego kakao. To idealny wypiek na zimowe wieczory!
Ciasteczka amoniakowe
No to do dzieła! Potrzebujemy: 1/2 kg mąki, 125 g masła, 1 szklanka kwaśnej śmietany, 1/2 szklanki cukru, 1 opakowanie amoniaku, 2 jajka.
Przygotowanie:
- Masło roztopić na niewielkim gazie i ostudzić.
- Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku.
- Do mąki dodać roztopiony, ale ostudzony tłuszcz i śmietanę wymieszaną z amoniakiem.
- Wymieszać, a następnie przelać masę jajeczną. Dokładnie wymieszać.
- Ciasto lekko rozwałkować, wykrawać ciasteczka.
- Piec w 160 st. C przez ok. 15-20 minut.
- Wyjąć ciastka z piekarnika i ostudzić na kratce.
- Posypać cukrem pudrem i cieszyć się pysznym smakiem!
Czytaj także: Wygraj choinkę! Jak to zrobić? Sprawdź!