Letnie przysmaki mieszkańców województwa lubuskiego

22 czerwiec 2017
Autor: 
Pixabay

Kiedy za oknem jest coraz cieplej, mamy więcej okazji do spożywania dań na zewnątrz. Już teraz zachęcamy do rozpoczęcia sezonu letnich przyjęć z najbliższymi. Oczywiście podczas takich spotkań nie może zabraknąć pysznych i aromatycznych potraw.

Wraz z pierwszymi promieniami słońca przychodzą na myśl pikniki, grille i wyjazdy za miasto. Jakie potrawy najczęściej przygotowują do zjedzenia na świeżym powietrzu mieszkańcy województwa lubuskiego? 91% stawia na grillowane mięso, 71% na letnie sałatki, 50% na grillowane warzywa, a 24% serwuje kanapki.

Co ciekawe, w przygotowaniu posiłków spożywanych poza domem oprócz 81% kobiet, angażuje się także aż 67% lubuskich mężczyzn. Chętnie pomagają też najmłodsi z tego regionu (33%).

Letnie smaki z grilla

Mieszkańcy lubuskiego przepadają za grillowanym mięsem (91%) i grillowanymi warzywami (50%). W tym roku proponujemy zaskoczyć bliskich szaszłykami z karkówki z pysznym Sosem Ziołowym WINIARY w butelce.

Składniki:

●Karkówka (0,5 kg)

●Duże winne jabłko (1 sztuka)

●Czerwona cebula (2 sztuki)

●Słodka musztarda (1 łyżka)

●Świeży tymianek (1 łyżka)

●Sól i pieprz (do smaku)

●Sos Ziołowy WINIARY w butelce (do smaku)

Przygotowanie:

Karkówkę kroimy w dużą kostkę, przekładamy do miski i doprawiamy musztardą, tymiankiem, solą i pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Następnie kroimy w ósemki jabłko, a każdą ósemkę jeszcze na pół. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian karkówkę, jabłko i cebulę. Pieczemy na rozgrzanym grillu przez kilka minut z każdej strony, aż mięso będzie upieczone. Gotowe szaszłyki najlepiej smakują z Sosem Ziołowym WINIARY w poręcznej i wygodnej butelce, która idealnie sprawdzi się podczas grillowych uczt – pycha!

W ciepłe dni przyda się orzeźwienie

W portfolio marki WINIARY do wyboru mamy dwie odsłony chłodników: warzywne i całkiem nowe – owocowe. Odkryj je wszystkie i ciesz się prawdziwym orzeźwieniem w upalny dzień. Na ucztę na świeżym powietrzu proponujemy przygotować pyszny chłodnik wiśniowy. To idealny wybór na przypomnienie sobie smaków dzieciństwa w letnie popołudnie.

Składniki:

●Chłodnik wiśniowy WINIARY (1 opakowanie)

●Jogurt naturalny (500 ml)

●Biały twaróg (125 g)

●Świeża bazylia (do dekoracji)

●Świeże wiśnie (do dekoracji)

Przygotowanie:

Zawartość opakowania Chłodniku wiśniowego WINIARY zalewamy 300 ml wrzącej wody, dobrze mieszamy, i studzimy do temperatury pokojowej. Dokładamy pokrojony w kostkę twaróg i posiekaną bazylię. Następnie dodajemy jogurt i wszystko razem dokładnie mieszamy, po czym wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Gotowy chłodnik podajemy udekorowany świeżymi wiśniami. Smacznego.

Po więcej przepisów na pyszne i oryginalne letnie potrawy zapraszamy na stronę.

 

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść ogłoszeń ani nie zwraca materiałów niezamówionych. Zastrzegamy sobie prawo skracania i adiustacji tekstów oraz ich tytułów.

Na podstawie art. 25 ust.1 pkt 1b prawa autorskiego, wydawca wyraźnie zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów opublikowanych na portalu internetowym "NewsLubuski.pl" jest zabronione.

Jeżeli widzisz błąd na stronie, napisz do redakcji: NewsLubuski

Właścicielem portalu NewsLubuski.pl jest firma vGs

Media Społecznościowe

Top