Wraz z pierwszymi promieniami słońca przychodzą na myśl pikniki, grille i wyjazdy za miasto. Jakie potrawy najczęściej przygotowują do zjedzenia na świeżym powietrzu mieszkańcy województwa lubuskiego? 91% stawia na grillowane mięso, 71% na letnie sałatki, 50% na grillowane warzywa, a 24% serwuje kanapki.
Co ciekawe, w przygotowaniu posiłków spożywanych poza domem oprócz 81% kobiet, angażuje się także aż 67% lubuskich mężczyzn. Chętnie pomagają też najmłodsi z tego regionu (33%).
Letnie smaki z grilla
Mieszkańcy lubuskiego przepadają za grillowanym mięsem (91%) i grillowanymi warzywami (50%). W tym roku proponujemy zaskoczyć bliskich szaszłykami z karkówki z pysznym Sosem Ziołowym WINIARY w butelce.
Składniki:
●Karkówka (0,5 kg)
●Duże winne jabłko (1 sztuka)
●Czerwona cebula (2 sztuki)
●Słodka musztarda (1 łyżka)
●Świeży tymianek (1 łyżka)
●Sól i pieprz (do smaku)
●Sos Ziołowy WINIARY w butelce (do smaku)
Przygotowanie:
Karkówkę kroimy w dużą kostkę, przekładamy do miski i doprawiamy musztardą, tymiankiem, solą i pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Następnie kroimy w ósemki jabłko, a każdą ósemkę jeszcze na pół. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian karkówkę, jabłko i cebulę. Pieczemy na rozgrzanym grillu przez kilka minut z każdej strony, aż mięso będzie upieczone. Gotowe szaszłyki najlepiej smakują z Sosem Ziołowym WINIARY w poręcznej i wygodnej butelce, która idealnie sprawdzi się podczas grillowych uczt – pycha!
W ciepłe dni przyda się orzeźwienie
W portfolio marki WINIARY do wyboru mamy dwie odsłony chłodników: warzywne i całkiem nowe – owocowe. Odkryj je wszystkie i ciesz się prawdziwym orzeźwieniem w upalny dzień. Na ucztę na świeżym powietrzu proponujemy przygotować pyszny chłodnik wiśniowy. To idealny wybór na przypomnienie sobie smaków dzieciństwa w letnie popołudnie.
Składniki:
●Chłodnik wiśniowy WINIARY (1 opakowanie)
●Jogurt naturalny (500 ml)
●Biały twaróg (125 g)
●Świeża bazylia (do dekoracji)
●Świeże wiśnie (do dekoracji)
Przygotowanie:
Zawartość opakowania Chłodniku wiśniowego WINIARY zalewamy 300 ml wrzącej wody, dobrze mieszamy, i studzimy do temperatury pokojowej. Dokładamy pokrojony w kostkę twaróg i posiekaną bazylię. Następnie dodajemy jogurt i wszystko razem dokładnie mieszamy, po czym wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Gotowy chłodnik podajemy udekorowany świeżymi wiśniami. Smacznego.
Po więcej przepisów na pyszne i oryginalne letnie potrawy zapraszamy na stronę.