Czym skutkuje jego niedobór? Jak możesz pozyskać ten składnik odżywczy z diety? Czy warto go suplementować? Odpowiadamy na najważniejsze pytania, dotyczące luteiny i zdrowia oczu.
Co to jest luteina?
Jak wspominaliśmy, luteina (www.auraherbals.pl) należy do rodziny przeciwutleniaczy – karotenoidów. To rodzaj naturalnych związków chemicznych, które znajdują się w komórkach wielu roślin.
Odpowiadają m.in. za jaskrawoczerwone, pomarańczowe i żółte odcienie różnych owoców lub warzyw. Te pigmenty odgrywają ważną rolę nie tylko w zdrowiu roślin. Zapewniają także liczne korzyści osobom, które je spożywają. Do luteiny podobna jest zeaksantyna. To równie ważny składnik odżywczy, pomagający zachować prawidłowe widzenie. Luteina i zeaksantyna są jedynymi karotenoidami, które gromadzą się w siatkówce ludzkiego oka. Koncentrują się one głównie w okolicy plamki, znajdującej się z tyłu tego narządu. Są niezbędne dla utrzymania prawidłowego widzenia.
Co wiadomo o korzyściach płynących z luteiny dla zdrowych oczu?
Jako silne przeciwutleniacze, luteina i zeaksantyna mogą chronić Twoje ciało, a zwłaszcza oczy, na wiele sposobów. Te wyjątkowe związki chemiczne pomagają m.in.: tłumić stany zapalne, bronić organizm przed wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym, poprawić ostrość widzenia i wrażliwość na kolorystyczne kontrasty, chronić tkankę oka przed uszkodzeniem przez światło słoneczne oraz zabezpieczać oczy przed szkodliwym światłem niebieskim. Oprócz wymienionych korzyści istnieją również dowody na to, że luteina i zeaksantyna mogą chronić przed takimi chorobami oczu, jak zwyrodnienie plamki żółtej, postępujące z wiekiem, retinopatia cukrzycowa, zespół suchego oka lub zaćma.
Jak dostarczać organizmowi luteinę?
Odpowiednią dawkę luteiny mogą zapewnić Ci różnorodne produkty spożywcze. Najwięcej tego wyjątkowego składnika znajduje się w zielonych warzywach liściastych, takich jak: jarmuż, szpinak, sałata, brokuły, pietruszka, bazylia, por czy groszek. Luteinę możesz również znaleźć w: żółtku jaja, czerwonej papryce, kukurydzy, pistacjach oraz pszenicy. Związek ten wchłania się najlepiej, gdy jest przyjmowany z pokarmem o wysokiej zawartości tłuszczu. Chociaż zbilansowana dieta jest zazwyczaj najlepszym sposobem na uzupełnienie niedoborów luteiny, możesz również zapewnić ją swojemu organizmowi za pomocą suplementów. Często spotyka się produkty, które obejmują również inne składniki, takie jak wspomniana zeaksantyna czy witamina A.
Jesteś w centrum wydarzeń? Zrobiłeś zdjęcie lub nagrałeś film? Wyślij to do nas na #dodajto lub Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.