Ponad 450 lokali gastronomicznych, w tym puby, restauracje i kawiarnie, wzięło udział w zeszłorocznej odsłonie Świątecznego Stołu Pajacyka. Ta coroczna akcja charytatywna ma na celu wsparcie programów dożywiania w Polsce i na świecie, ale i pomoc dla poszkodowanej przez pandemię COVID-19 polskiej gastronomii.
W tym roku Świąteczny Stół Pajacyka obchodzi okrągłe, 20. urodziny, jest więc to szczególny dzień dla wszystkich zaangażowanych we wsparcie osób zagrożonych brakiem bezpieczeństwa żywnościowego. Dzięki przekazaniu 10% dziennego obrotu każdy właściciel lokalu gastronomicznego może włączyć się w działania Polskiej Akcji Humanitarnej.
- Rok temu, mimo restrykcji pandemicznych i bardzo trudnej sytuacji w gastronomii, setki lokali odpowiedziały na nasz apel – mówi Inez Jaworska z PAH. – Wiemy już, że wielu restauratorów także w tym roku włączy się do akcji. To bardzo ważne, bo przez pandemię potrzeby w zakresie dożywiania gwałtownie wzrosły.
Pozyskane w ramach akcji środki finansują program wsparcia dzieci „Pajacyk”. Dzięki „Pajacykowi” uczniowie mogą zjeść często jedyny pełnowartościowy i ciepły posiłek w ciągu dnia. Z uwagi na znaczny wzrost liczy osób zagrożonych głodem na świecie – aż do 42 mln osób - wsparciem żywnościowym zostaną objęci także mieszkańcy krajów, w których PAH działa od lat.
Do akcji dołączają zarówno duże sieci gastronomiczne, jak i mniejsze restauracje rodzinne czy kawiarnie. Wśród nich są lokale z Krakowa, Myślenic, Warszawy, Zakopanego, Wrocławia czy Jeleniej Góry. Pełną, na bieżąco aktualizowaną, listę biorących udział w akcji lokali można znaleźć na mapie Świątecznego Stołu Pajacyka.
W zeszłym roku, dzięki pomocy właścicieli lokali gastronomicznych w całej Polsce, udało się zebrać ponad 103 tys. zł.
By zarejestrować swój lokal do udziału w akcji, wystarczy do 21 listopada wypełnić krótki formularz zgłoszeniowy.