Polacy są mistrzami grilla. Lato to doskonała okazja do tego, żeby wypróbować nowe potrawy z ognia. Obok tradycyjnych kiełbas czy kaszanek, warto położyć na ruszcie także aromatyczną karkówkę, tofu czy warzywa. Muszą one być jednak odpowiednio przyprawione. Marynata sprawi, że ich smak będzie niezapomniany. Jak ją jednak właściwie przygotować? Przedstawiamy najlepsze przepisy.
Marynata na grilla dla każdego
Karkówka, warzywa oraz tofu mogą mieć jedną marynatę, która sprawi, że ich smak będzie niezastąpiony. Dobrze skomponowana mieszanka przypraw sprawi, że całość będzie pyszna i aromatyczna, a przy tym grillowane potrawy nie wyschną. Warto zamarynować całość kilka godzin przed grillem i pozostawić w lodówce na przynajmniej osiem godzin. To jest gwarancja wyrazistego smaku. W sprzedaży są oczywiście gotowe marynaty, z których możesz skorzystać. Warto jednak przygotować ją samodzielnie, wybierając swoje ulubione przyprawy. Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych i szybkich przepisów, dzięki którym staniesz się mistrzem grillowania.
Szybkie przepisy na marynatę na grilla
Jak zrobić marynatę do karkówki? Przepisów jest wiele, a każdy z nich możesz dowolnie modyfikować według swoich indywidualnych preferencji. Poniżej przedstawiamy dwa z nich.
Marynata nr 1
• 1 łyżka ketchupu łagodnego luk pikantnego,
• 1 łyżka musztardy sarepskiej,
• 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
• 4 łyżki oliwy z oliwek,
• 1 płaska łyżeczka soli,
• 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego,
• 1 łyżeczka papryki ostrej i słodkiej,
• 1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku.
Marynata nr 2
• 3 łyżki musztardy sarepskiej,
• 2 łyżki miodu,
• 1 łyżka soku z cytryny,
• 4 łyżki oliwy z oliwek,
• 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,
• 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu,
• ½ łyżeczki rozmarynu,
• ½ łyżeczki papryki słodkiej.
Przygotowanie marynat jest banalnie proste. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, a następnie obtoczyć w nich mięso, tofu albo dowolne warzywa. Co ważne, poszczególne przyprawy możesz z powodzeniem zmieniać i dodawać swoje ulubione, aby nadać grillowanym potrawom unikatowy smak.
Czytaj także: Przepisy i inspiracje na grilla w wersji wegetariańskiej