Placki ziemniaczane są pyszne i szybkie w przygotowaniu. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do wielu dań lub jako główna potrawa. Ich przygotowanie to prawdziwa sztuka, a nikt nie robi lepszych placków od babci! Poznaj najlepszy przepis.
Placki ziemniaczane
Są chrupiące i aromatyczne, a dobrze przyrządzone chrupią na zewnątrz i są delikatne w środku. To prawdziwa uczta dla zmysłów. Świetnie sprawdzą się jako przekąska czy danie obiadowe. Można je jeść z wieloma dodatkami. Niektórzy uwielbiają placki ziemniaczane w towarzystwie cukru i śmietany, inni preferują bardziej wytrawne warianty, np. z sosem grzybowym. Pomysłów jest tyle, ile rodzin, ale najważniejsze jest właściwe przygotowanie samych placków.
Jak zapobiec ciemnieniu placków ziemniaczanych?
Niestety, masa na placki ziemniaczane szybko ciemnieje, co może być dla wielu osób sporym problemem estetycznym. To zupełnie normalne zjawisko, jednak jest dobry sposób na to, aby je spowolnić. Aby uniknąć ciemnej, szarej masy, wystarczy, że już starte ziemniaki, posypiesz mąką, a następnie przykryjesz ściereczką i włożysz do lodówki.
Placki ziemniaczane przepis babci
We własnym domu możesz zrobić chrupiące placki jak za dawnych lat. Oto najlepszy przepis babci:
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- jajko,
- 1 cebula,
- olej rzepakowy,
- łyżka mąki pszennej,
- łyżeczka soli,
- 4 łyżeczki cukru,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Dokładnie obierz i umyj ziemniaki, a następnie zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. To samo zrób z cebulą. Przełóż warzywa do jednej, dużej miski i dodaj do nich jajko, mąkę, cukier, sól, a także pieprz. Wymieszaj całość. Rozgrzej olej na patelni i smaż placki średniej wielkości. Z obu stron powinny mieć złoty kolor.