Tłusty Czwartek. Na naszym stole nie może zabraknąć pączków, faworków czy drożdżowych rogalików. Mamy dla Was przepis na klasyczne faworki.
SKŁADNIKI:
40 dkg mąki
7 żółtek
4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
kieliszek spirytusu
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania
Śmietanę, spirytus i żółtka wymieszać i połączyć z mąką. Posolić i wyrobić ciasto. Ciasto pozostawić na 15 minut przykryte ściereczką. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, rozwałkowujemy na dość cienkie placki. Nożem lub radełkiem wycinamy wąskie paski (3×10 cm). W każdym robimy przecięcie i przekładamy przez nie jedną końcówkę ciasta. Faworki układamy na oprószonej mąką stolnicy. Smażymy w głębokim tłuszczu. Po wyjęciu z oleju osącz nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem.
SMACZNEGO 🙂