Robot kuchenny a tradycyjne narzędzia kuchenne – porównanie zalet i wad

Robot kuchenny to jedno z tych urządzeń, bez których trudno wyobrazić sobie codzienne funkcjonowanie. Co prawda tradycjonaliści twierdzą, że bez robota też można wszystko zrobić szybko i sprawnie, ale rzeczywistość zadaje kłam ich twierdzeniom. Tradycyjne narzędzia kuchenne nie są w stanie dorównać robotowi.

Co to jest robot kuchenny?

Futurystyczne wyobrażenia wskazują na androidalną maszynę, która potrafi zrobić w kuchni dosłownie wszystko. Być może kiedyś faktycznie tak będzie, póki co robot kuchenny to po prostu urządzenie pozwalające na zautomatyzowanie, a co za tym idzie – przyspieszenie, większości prac kuchennych.

Roboty kuchenne mają różne funkcje w zależności od stopnia zaawansowania. Te najprostsze służą do szybkiego ubijania i mieszania, są niezastąpione przy robieniu ciast, sosów i deserów. Nie mają dużo funkcji, ale też ich cena jest bardzo niska.

Wraz ze wzrostem ceny rośnie liczba funkcji. Niektóre roboty mogą blendować, siekać, trzeć, wyciskać sok z cytrusów i kruszyć lód. Najnowocześniejsze modele mają wbudowaną funkcję gotowania.

Robot kuchenny, czy tradycyjne narzędzia – porównanie

Ubijanie piany

Robot kuchenny zrobi to w kilkadziesiąt sekund, przy większej liczbie białek ubijanie potrwa maksymalnie kilka minut. Ręczne ubijanie piany trudno uznać za ulubione zajęcie, a czas potrzebny na zrobienie tego dobrze (piana powinna być sztywna i trzymać się naczynia) to od kilku do nawet kilkunastu minut. Wygrywa robot, robi to szybciej i lepiej.

Ucieranie ciasta

Podobnie jak przy ubijaniu piany, tak i przy ucieraniu ciasta np. na babkę piaskową robot wygrywa, jeśli chodzi o czas. Wystarczy zaledwie kilka minut, by ciasto było jednolite, gładkie i pozbawione grudek.

Przy ręcznym ucieraniu trzeba mieć do dyspozycji tłuczek (pałkę, kulę, nazewnictwo zależy od regionu) i odpowiednie naczynie. Najlepiej sprawdza się gliniana makutra z rowkami, ale jest dość ciężka i nieporęczna. No i ucieranie ciasta tłuczkiem to zajęcie na kilkanaście, a może nawet kilkadziesiąt minut, a i tak nie ma żadnej gwarancji, że wszystkie grudki znikną.

Siekanie i ścieranie

Nożem na desce albo na tarce – obie okazje są dobre do mimowolnego skaleczenia. W przypadku używania robota takie ryzyko nie istnieje. No i nie da się nie zauważyć, że robot jest szybszy i dokładniejszy. Po raz kolejny wygrywa w kategorii: Czas pracy.

Robot kuchenny z misą – miej zawsze wolne ręce

Jeszcze kilka dekad temu istniało wyobrażenie, że roboty będą pracować za ludzi. I do pewnego stopnia tak jest. Robot kuchenny z misą nie wymaga wkładu pracy człowieka. Wystarczy go włączyć, a sam zrobi to, co do niego należy.

To idealne rozwiązanie dla osób, które nigdy nie mają czasu i chcą zrobić wiele rzeczy jednocześnie.

Niektóre roboty kuchenne mają w nazwie słowo „planetarny”. Oznacza to bardzo złożony sposób ubijania i mieszania przypominający pozorny ruch planet na niebie, a w praktyce jeszcze szybszą i dokładniejszą pracę.

Czy roboty kuchenne nie mają wad?

Powyższe zestawienie faktycznie pokazuje, że roboty kuchenne wygrywają na wszystkich polach z tradycyjnymi narzędziami. Sceptycy tej teorii wskazują jednak na zużycie prądu, co ma czynić robot rozwiązaniem nieekonomicznym.

Prawda jest jednak taka, że roboty pracują bardzo krótko i pobierają tak niewiele prądu, że w ogólnym rozrachunku nie ma to większego znaczenia. Natomiast czas i siły fizyczne oszczędzone przy pomocy robota są jak najbardziej odczuwalne.