Oleje zimnotłoczone - jakie warto wprowadzić do swojej diety?

23 maj 2024
Autor:  Artykuł partnera
Oleje zimnotłoczone - jakie warto wprowadzić do swojej diety?

Wprowadzenie olejów zimnotłoczonych może okazać się zbawienne dla Twojego organizmu. Wśród nich istotne miejsce zajmuje m.in. z czarnuszki, który istotnie wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego. Jednak festiwal dobrodziejstw na nim się nie kończy. Sprawdź, które jeszcze mają prozdrowotny potencjał i warto umieścić je w swoim jadłospisie.

Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki powstaje z jednorocznej rośliny ozdobnej, która nosi dokładnie taką samą nazwę. Pochodzi z Europy południowej, jak również Afryki Północnej i Azji Południowo-Zachodniej. Wyróżnia się niebieskimi, różowymi lub białymi kwiatami. Z powodzeniem można jeść zarówno jej kwiaty, jak i nasiona. Znana jest również jako kolendra rzymska, czarny kminek i czarny kumin. Wytwarzany z niej olej ma zbawienny wpływ na organizm. Oprócz tego, że istotnie wspiera układ odpornościowy, działa również zbawiennie na kondycję skóry. Ogólnie rzecz biorąc - wspiera cały organizm.

Warto bowiem wiedzieć, że nasiona czarnuszki zawierają białko, olejki eteryczne, alkaloidy, olej, jak również olejki eteryczne. Jednym z nich jest tymochinon i to właśnie jemu olej zawdzięcza swoje właściwości. Wśród odżywczych warto wymienić takie jak m.in. minerały, węglowodany, witaminy, białka, jak również tłuszcze. Minerały obecne w oleju to obok wapnia i żelaza, miedź, cynk, fosfor i potas. Do tego dochodzą kwasy tłuszczowe takie jak: linolowy, oleinowy, palmitynowy, stearynowy, mirystynowy i eikozadienowy.

Na co pomaga olej z czarnuszki? Przede wszystkim jest pomocny na drodze do utrzymania w ryzach poziomu cholesterolu. Działa przeciwzapalnie. Istotnie stymuluje układ immunologiczny. Jest również nieocenionym wsparciem dla alergików.

olej z czarnuszki

Olej lniany

Olej lniany budwigowy, znany również po prostu jako olej lniany, swoją nazwę zawdzięcza dr Budwig - niemieckiej uczonej, która opracowała tezę na temat niedoborów kwasów tłuszczowych omega-3. To właśnie ona zauważyła zależność między zbyt niskim poziomem nienasyconych kwasów tłuszczowych - głównie z grupy omega-3 - a rozwojem chorób cywilizacyjnych. Na podstawie swoich obserwacji opracowała dietę, która ma wspomagać osoby zmagające się m.in. z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.

Olej lniany budwigowy musi spełniać dwa kryteria: powinien być tłoczony na zimno, jak również nierafinowany. Tylko tak można zachować jego wszystkie prozdrowotne właściwości. Znajdziesz w nim m.in. kwas alfa-linolenowy (ALA), a także kwas linolowy (LA) zaliczane do nienasyconych kwasów tłuszczowych. Co ważne, dobrej klasy olej lniany powinien zawierać ich ok. 90%, dzięki czemu możesz mieć pewność co do jego prozdrowotnego potencjału.

Kluczem do sukcesu jest odpowiednia metoda produkcji, która na przestrzeni lat nie uległa większym zmianom. Tajemnica tkwi w wyciskaniu nasion lnu na zimno, dzięki czemu uzyskany olej zachowuje wszystkie cenne składniki. Temperatura w procesie jego produkcji nie może przekraczać 40 st. Celsjusza, a filtrowanie czy oczyszczanie nie mają racji bytu.

Właściwości oleju lnianego sprawiają, że warto mieć go w swojej kuchni. Wykazuje się działaniem antyoksydacyjnym, dzięki czemu wspomaga układ odpornościowy i chroni Twój organizm przed wirusami, bakteriami i innymi drobnoustrojami. Ponadto skutecznie zwalcza wolne rodniki, przeciwdziałając powstawaniu stanów zapalnych i spowalniając procesy starzenia się komórek.

Spożywanie oleju lnianego przyczynia się także do wzmocnienia naczyń krwionośnych i zmniejszenia ryzyka miażdżycy. Działa również profilaktycznie m.in. w chorobach układu krążenia, w tym choroby wieńcowej. Ponadto obniża poziom “złego” cholesterolu we krwi, obniża insuliooporność i glikemię, dlatego polecany jest osobom chorującym na cukrzycę typu 2.

Olej lniany wspiera również funkcjonowanie układu nerwowego, w tym pracę mózgu. Korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację, a także samopoczucie.

olej lniany

Olej z wiesiołka

Olej z wiesiołka to kolejny produkt tłoczony na zimno, który warto docenić za jego właściwości prozdrowotne. Pozyskiwany jest z nasion tej żółtej rośliny, której potencjał dostrzegli już wiele lat temu mieszkańcy Ameryki Północnej. W dużej mierze wynika on z bogactwa nienasyconych kwasów tłuszczowych, jak również tych nasyconych - w odpowiednich proporcjach.

Do pierwszej grupy zaliczamy m.in. kwas linolowy, kwas gamma-linolenowym (GLA) i kwas oleinowy. Do drugiej natomiast kwas palmitynowy i kwas stearynowy. Nienasycone kwasy tłuszczowe odgrywają bardzo ważną rolę w Twoim organizmie - działają przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Ponadto chronią układ rozrodczy, jak również sercowo-naczyniowy, a do tego są ogromnym wsparciem dla Twojej odporności.

Pamiętaj również o tym, że niedobór kwasu GLA nierzadko przyczynia się do zaburzenia funkcjonowania narządów wydzielania wewnętrznego. To z kolei może prowadzić do rozwoju cukrzycy, otyłości, a także występowania PMS (zespołu napięcia przedmiesiączkowego). Nie bez znaczenia pozostaje także jego rola w zapobieganiu nawracających infekcji dróg oddechowych czy przewlekłych stanów zapalnych skóry.

W oleju z wiesiołka znajdziesz również m.in. białko, witaminę E, sterole roślinne, enzymy, a także moc minerałów, w tym np. magnez, cynk, wapń czy potas.

olej z wiesiołka

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść ogłoszeń ani nie zwraca materiałów niezamówionych. Zastrzegamy sobie prawo skracania i adiustacji tekstów oraz ich tytułów.

Na podstawie art. 25 ust.1 pkt 1b prawa autorskiego, wydawca wyraźnie zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów opublikowanych na portalu internetowym "NewsLubuski.pl" jest zabronione.

Jeżeli widzisz błąd na stronie, napisz do redakcji: NewsLubuski

Właścicielem portalu NewsLubuski.pl jest firma vGs

Media Społecznościowe

Top

stat4u