1. Hashimoto, czyli co?
2. Ogólne zasady diety przy Hashimoto
3. Dieta przeciwzapalna – Twój najlepszy sojusznik
4. Wpływ mikroskładników na pracę tarczycy
5. Unikanie potencjalnie problematycznych produktów
6. Znaczenie probiotyków
Hashimoto, czyli co?
Zacznijmy od podstaw – czym w ogóle jest Hashimoto? To choroba autoimmunologiczna, w której nasz organizm... atakuje sam siebie. W przypadku Hashimoto, komórki układu odpornościowego niszczą tarczycę, co prowadzi do jej przewlekłego zapalenia i, niestety, powolnego uszkodzenia. W efekcie tarczyca nie produkuje wystarczającej ilości hormonów (T4 i T3), co skutkuje niedoczynnością tarczycy. A to z kolei wpływa na masę ciała, poziom energii, stan skóry czy koncentrację.
Hashimoto jest jedną z najczęstszych przyczyn niedoczynności tarczycy. Objawy mogą rozwijać się powoli i obejmują m.in. przewlekłe zmęczenie, przybieranie na wadze, suchą skórę, osłabienie włosów, wahania nastroju, depresję oraz problemy z koncentracją. Choroba częściej występuje u kobiet niż u mężczyzn i może być związana z innymi schorzeniami autoimmunologicznymi, takimi jak cukrzyca typu 1 czy reumatoidalne zapalenie stawów.
Hashimoto można zdiagnozować na podstawie badań poziomu hormonów tarczycy (TSH, T4) oraz obecności przeciwciał przeciwko peroksydazie tarczycowej (anty-TPO). Leczenie polega na stosowaniu hormonalnej terapii zastępczej, która ma na celu uzupełnienie niedoboru hormonów tarczycy. Ogromne znaczenie ma także odpowiednia dieta w Hashimoto.
Ogólne zasady diety przy Hashimoto
Chociaż choroba Hashimoto prowadzi do niedoczynności tarczycy, której często towarzyszy spowolnienie metabolizmu, nie oznacza to, że wszystkie osoby powinny stosować dietę o obniżonej kaloryczności. Ważne jest, aby dostosować energetyczność posiłków do indywidualnych potrzeb, a szczególnie utrzymywać odpowiedni poziom białka, które wspiera syntezę hormonów tarczycy. Białko pełni bowiem istotną rolę w metabolizmie, a jego dobrymi źródłami są zwłaszcza mięso, ryby, jaja oraz nabiał.
Dieta przeciwzapalna na Hashimoto, czyli Twój najlepszy sojusznik
Kiedy mówimy o diecie przy Hashimoto, kluczową rolę odgrywa dieta przeciwzapalna. Ale co to właściwie oznacza w praktyce? To taki styl jedzenia, który pomaga zredukować stan zapalny w organizmie, a przecież przy Hashimoto jest on wszechobecny. Na co w takim razie warto postawić?
- Warzywa i owoce – najlepiej sezonowe, bo mają najwięcej wartości odżywczych.
- Tłuste ryby morskie – takie jak łosoś czy makrela, które są bogate w kwasy omega-3.
- Orzechy i nasiona – to nie tylko smaczna przekąska, ale i skarbnica zdrowych tłuszczów.
Dieta przeciwzapalna działa jak tarcza, która chroni organizm przed dalszymi uszkodzeniami i pomaga łagodzić objawy.
Wpływ mikroskładników na pracę tarczycy
Niektóre mikroskładniki są szczególnie ważne dla prawidłowej pracy tarczycy. Dlatego w diecie przy Hashimoto niezbędne są zwłaszcza:
- Jod – kluczowy dla syntezy hormonów tarczycy, znajdziemy go w rybach morskich, algach czy jodowanej soli kuchennej. Ważne jest jednak, aby nie przesadzać z jego spożyciem, gdyż nadmiar jodu może nasilać objawy choroby.
- Selen – niezbędny dla konwersji hormonów tarczycy, występuje w orzechach brazylijskich, rybach i produktach pełnoziarnistych.
- Cynk – wspomaga produkcję hormonów tarczycy, znajdziemy go w mięsie, pestkach dyni i produktach zbożowych.
- Witamina D – szczególnie ważna w przypadku chorób autoimmunologicznych, której niedobory mogą nasilać stan zapalny. Zaleca się regularną suplementację w okresach jesienno-zimowych, gdy dostęp do słońca jest ograniczony.
Unikanie potencjalnie problematycznych produktów
W niektórych przypadkach osoby cierpiące na Hashimoto mogą odczuwać poprawę po eliminacji określonych produktów. Przykładem jest gluten, który może wywoływać negatywne reakcje u osób ze współistniejącą celiakią. Niektóre osoby mogą również reagować na produkty bogate w izomery trans, które znajdują się w przetworzonych wyrobach cukierniczych, fast foodach oraz daniach typu instant. Ograniczenie spożycia alkoholu, słodyczy oraz tłustych mięs również przyczynia się do zmniejszenia stanu zapalnego w organizmie. Trzeba jednak pamiętać, że przy eliminacji dużych grup produktów, warto skonsultować to z dietetykiem.
Znaczenie probiotyków
Stosowanie fermentowanych produktów, takich jak kiszone warzywa czy jogurty naturalne, wspiera zdrowie jelit, co jest istotne w przypadku chorób autoimmunologicznych. Problemy jelitowe, takie jak „zespół nieszczelnego jelita”, mogą nasilać stany zapalne, dlatego warto dbać o zdrową mikroflorę jelitową.
Chociaż pewne zasady diety przy Hashimoto są uniwersalne, jak np. zwiększenie spożycia produktów przeciwzapalnych czy dbanie o odpowiednią podaż białka i mikroskładników, to każdy przypadek choroby może przebiegać inaczej. Dlatego tak ważne jest indywidualne podejście do diety. Współpraca z dietetykiem pozwala dostosować plan żywieniowy do specyficznych potrzeb organizmu, a także uwzględnić ewentualne nietolerancje pokarmowe czy inne choroby współistniejące. Poradę dietetyczną można uzyskać również online, korzystając na przykład z oferty Centrum Respo: https://centrumrespo.pl/.