Cytrulina – kluczowy aminokwas dla układu krążenia i wydolności

Cytrulina to organiczny związek z grupy aminokwasów niebiałkowych. Naturalnie powstaje w cyklu mocznikowym w wątrobie. W organizmie przekształca się w argininę, a ta – w tlenek azotu, który rozszerza naczynia krwionośne i wspiera ukrwienie tkanek.

Właściwości i korzyści

  1. Zwiększenie biodostępności tlenku azotu
    Już pojedyncza porcja 6 g L-citruliny podnosi stężenie tlenku azotu w osoczu. Przekłada się to na lepsze ukrwienie tkanek i obniżenie ciśnienia krwi.
  2. Poprawa wydolności wysiłkowej
    Suplementacja cytruliną ma pozytywny wpływ na kinetykę pobierania tlenu. Ponadto redukuje odczucie zmęczenia. Opóźnia także wzrost ilości kwasu mlekowego podczas ćwiczeń aerobowych
  3. Przyspieszenie regeneracji mięśni
    Badania pokazały, że citrulina malate zmniejsza ból mięśni po intensywnym treningu. Wspomaga także szybszy powrót do formy. A toi dzięki lepszemu odpływowi metabolitów i zwiększeniu syntezy ATP.
  4. Wsparcie u pacjentów z cukrzycą i nadciśnieniem
    U chorych na cukrzycę typu 2 L-cytrulina hamowała nadmierną aktywność arginazy w śródbłonku. Przywraca także prawidłową produkcję tlenku azotu i wspiera funkcję naczyń krwionośnych.

Zagrożenia i ograniczenia

  • Dyskomfort żołądkowo-jelitowy
    Przy większych dawkach (>6 g/dobę) możliwe są wzdęcia, skurcze czy biegunka. Zwykle ustępują po stopniowym zwiększaniu dawki.
  • Interakcje z lekami
    Może nasilać działanie leków hipotensyjnych, azotanów (stosowanych w chorobie wieńcowej) czy preparatów na zaburzenia erekcji. Przed łączeniem z terapią farmakologiczną warto skonsultować się z lekarzem.
  • Brak badań długoterminowych
    L-citrulina uważana jest za bezpieczną do 2 miesięcy stosowania. Dane dotyczące przyjmowania jej przez dłuższy czas są ograniczone.

Dawkowanie i formy suplementów

  • L-citrulina: 3–6 g na dobę, najlepiej przed treningiem lub rano na czczo.
  • Cytrulina malate (1:1 lub 2:1): 6–8 g na dobę, rozdzielone na dwie porcje.
  • Synergiczne połączenia: z L-argininą – szybszy wzrost argininy i tlenku azotu w osoczu.

Aby uniknąć dolegliwości brzusznych, warto zaczynać od dolnej granicy dawek i przyjmować z niewielką ilością płynów.

Ciekawostki o cytrulinie

  • Źródło naturalne: arbuz (głównie biała część miąższu) to jedno z najlepszych źródeł naturalnej cytruliny.
  • By-passing wątroby: w odróżnieniu od L-argininy, cytrulina nie jest metabolizowana w wątrobie, co podnosi efektywność produkcji NO.
  • Rola w detoksykacji: w cyklu mocznikowym sprzyja usuwaniu amoniaku z organizmu.
  • Cytrulina malate: połączenie z kwasem jabłkowym może wspierać cykl Krebsa, zwiększając produkcję energii w mitochondriach.
  • Badania nad starzeniem: wstępne prace sugerują, że cytrulina może łagodzić spadek funkcji naczyniowych u osób starszych. Ma takie właściwości dzięki przywracaniu poziomu tlenku azotu.

Cytrulina – podsumowanie

Cytrulina to obiecujący suplement diety dla osób aktywnych, sportowców oraz chorych na nadciśnienie czy cukrzycę. Aminokwas ten skutecznie wspiera wydolność i kondycję układu krążenia. Stosując porcje od 3 do 8 g dziennie, można liczyć na lepsze ukrwienie mięśni, szybszą regenerację i obniżenie ciśnienia. Te właściwości sprawiają, że jest to idealny produkt dla osób uprawiających sport. I to zarówno na poziomie amatorskim, jak i profesjonalnym. Poprawia wydolność i przyspiesza regenerację po treningu. Jeśli szukasz bardziej szczegółowej odpowiedzi na pytanie: co daje cytrulina, zachęcamy do odwiedzin bloga Sklepu Życia.

Przed długotrwałą suplementacją – zwłaszcza w przypadku chorób przewlekłych i farmakoterapii – warto skonsultować się z lekarzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *