Pierogi z makiem. Święta na Bukowinie

18 grudzień 2016

Jadwiga Parecka i Maria Garczyk, gospodynie z Bukowiny przeniosły nas w świat ludowych, tradycyjnych Świąt.

Na stole wigilijnym pojawiła się przepyszna kutia przygotowana z ziaren pszenicy, maku, miodu i wszelkiego rodzaju bakalii. Na bukowińskim stole wigilijnym zasmakowałyśmy także pierogi z makiem i powidłami.

Zapraszamy do obejrzenia materiału filmowego.

Przepis na pierogi z makiem i powidłami:

Ciasto na pierogi: 30 dag mąki, szczypta soli, 1 jajko, gorąca woda, łyżka oleju.

Farsz: 30 dag maku zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. Przestudzony mak przepuszczamy 3 razy przez maszynkę. W rondlu rozpuść 1 łyżkę masła, dodaj mak, miód, powidła śliwkowe i posiekane drobno orzechy.

Katarzyna Mayer-Bzowa

 
To nie ilość lat w twoim życiu się liczy, ale ilość życia w przeżytych latach. [Abraham Lincoln]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść ogłoszeń ani nie zwraca materiałów niezamówionych. Zastrzegamy sobie prawo skracania i adiustacji tekstów oraz ich tytułów.

Na podstawie art. 25 ust.1 pkt 1b prawa autorskiego, wydawca wyraźnie zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów opublikowanych na portalu internetowym "NewsLubuski.pl" jest zabronione.

Jeżeli widzisz błąd na stronie, napisz do redakcji: NewsLubuski

Właścicielem portalu NewsLubuski.pl jest firma vGs

Media Społecznościowe

Top