Jak zrobić wegańską rybę po grecku?

Jest pyszna, zdrowa, łatwa w przygotowaniu, a przy tym nieokupiona cierpieniem. Wegańska ryba po grecku zyskuje w Polsce coraz większą popularność i pojawia się nie tylko na wigilijnym stole w domach wegan i wegetarian. A jak ją przygotować? Przepis znajdziesz poniżej.

Boże Narodzenie 2023 – Wegańska ryba po grecku

W wielu polskich domach ryba jest nieodzownym elementem wigilijnej wieczerzy. Niektórzy weganie i wegetarianie wciąż tęsknią za tym smakiem, jednak dobra wiadomość jest taka, że mogą z powodzeniem odtworzyć to świąteczne danie z domowych warunkach. Przepis nie jest skomplikowany, a przygotowanie potrawy nie zajmuje wiele czasu. Sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu selera, który ma imitować rybie mięso.

Święta Bożego Narodzenia – przepis na wegańską rybę po grecku

Wegańska ryba po grecku składa się w głównej mierze z selera. Kawałki przypominają filety, a nadanie im odpowiedniego smaku jest możliwe, dzięki duszeniu ich w wywarze z glonami, a także skrojonej na miarę panierce.

Jak zrobić rybę po grecku w wersji wegańskiej

Składniki:

Wywar do gotowania selera:

  • pół kg selera,
  • 1 łyżka suszonych warzyw,
  • 1 łyżka domowej wegety,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • 1 arkusz glonów nori,
  • 1 opalona nad palnikiem cebula

Warzywa do duszenia:

  • 1 cebula,
  • pół pora,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 20 g oleju,
  • 1 liść laurowy,
  • pół łyżeczki oregano,
  • pół łyżeczki papryki słodkiej,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 300 g przecieru pomidorowego

Panierka do selera:

  • 3 płaty glonów nori,
  • 120 g mąki z ciecierzycy,
  • pieprz do smaku (może być cytrynowy),
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • pół łyżeczki soli,
  • 250 ml wody.

Przygotowanie:

Przygotowanie potrawy nie jest skomplikowane, ani czasochłonne. Na początku warto sporządzić farsz, a więc zetrzeć na tarce oraz rozdrobnić wszystkie warzywa do duszenia. Później należy je wrzucić do garnka oraz dodać do nich seler naciowy. Do tego dodaj pozostałe składniki, czyli przyprawy i gotuj całość do miękkości. Pamiętaj, żeby nie dodawać do garnka zbyt dużej ilości wody.

Odparuj wodę i dodaj do garnka przecier pomidorowy. Duś całość jeszcze przez chwilę. Teraz przyszła kolej na przygotowanie nibyryby. Seler obierz, a następnie pokrój w plastry o grubości około 6 mm. Wrzuć je do wywaru i gotuj przez około 20 minut, aż będą miękkie.

Teraz zrób panierkę do selera. Połam suche glony na małe kawałki i rozdrobnij na mąkę, połącz z resztą składników panierki. Powinna ona mieć konsystencję gęstej śmietany. Plastry selera dokładnie obtaczaj w panierce i smaż na patelni. Oczywiście podawaj danie wraz z duszonymi warzywami.