Uwielbiasz jeść słodycze? Podejrzewam, że tak. Jeżeli jesteś podobna do mnie, to z pewnością zdarza ci się prowadzić walkę pomiędzy ochotą na słodki deser, a lenistwem wyrażającym się w niechęci do opuszania własnego domu w celu nabycia owych słodkości. Spokojnie, znalazłam bowiem sposób, na zrobienie pysznego deseru z produktów, które każda w nas ma w swojej spiżarni.
Czekoladowe babeczki
Do wykonania słodkich babeczek potrzebujesz:
- 100 g mąki tortowej,
- 100 g cukru,
- 120 g masła,
- 2 duże jajka,
- 2 łyżki ciemnego kakao,
- 1 czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia.
Opcjonalnie:
- Dżem porzeczkowy lub wiśniowy,
- Krem (wystarczy ubić serek mascarpone, śmietankę 30% i połączyć to z dwoma łyżkami cukru pudru)
Sposób wykonania:
Łączymy suche składniki: mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Ubijamy masło z cukrem (powinien wyjść lekki krem). Dodajemy jajka. Miksujemy.
Łączymy ze sobą mokre i suche składniki.
Powstałą masę nakładamy do foremek na babeczki (mniej więcej do ¾ wysokości). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy przez około 25 minut.
Babeczki studzimy. Jeżeli mamy ochotę, nadziewamy babeczki dżemem porzeczkowym, dekorujemy kremem i posypujemy odrobiną kakao. Smacznego!
Czytaj także: Kiedy jest tłusty czwartek 2024? Poznaj przepis na najlepsze pączki