Czekoladowe babeczki. Po prostu obłędne

Uwielbiasz jeść słodycze? Podejrzewam, że tak. Jeżeli jesteś podobna do mnie, to z pewnością zdarza ci się prowadzić walkę pomiędzy ochotą na słodki deser, a lenistwem wyrażającym się w niechęci do opuszania własnego domu w celu nabycia owych słodkości. Spokojnie, znalazłam bowiem sposób, na zrobienie pysznego deseru z produktów, które każda w nas ma w swojej spiżarni.

Czekoladowe babeczki

Do wykonania słodkich babeczek potrzebujesz:

  • 100 g mąki tortowej,
  • 100 g cukru,
  • 120 g masła,
  • 2 duże jajka,
  • 2 łyżki ciemnego kakao,
  • 1 czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia.

Opcjonalnie:

  • Dżem porzeczkowy lub wiśniowy,
  • Krem (wystarczy ubić serek mascarpone, śmietankę 30% i połączyć to z dwoma łyżkami cukru pudru)

Sposób wykonania:

Łączymy suche składniki: mąkę, kakao i proszek do pieczenia.

Ubijamy masło z cukrem (powinien wyjść lekki krem). Dodajemy jajka. Miksujemy.

Łączymy ze sobą mokre i suche składniki.

Powstałą masę nakładamy do foremek na babeczki (mniej więcej do ¾ wysokości). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy przez około 25 minut.

Babeczki studzimy. Jeżeli mamy ochotę, nadziewamy babeczki dżemem porzeczkowym, dekorujemy kremem i posypujemy odrobiną kakao. Smacznego!

Czytaj także: Kiedy jest tłusty czwartek 2024? Poznaj przepis na najlepsze pączki