Dieta lekkostrawna - na co możemy sobie pozwolić?

04 październik 2022
Autor:  Artykuł partnera
Dieta lekkostrawna - na co możemy sobie pozwolić?

Zadaniem diety lekkostrawnej jest nieobciążanie układu pokarmowego, w tym żołądka, wątroby i jelit. Zalecana jest w przebiegu wielu chorób, gdzie liczy się odciążenie przewodu pokarmowego i łagodzenie dolegliwości pokarmowych. Rekomendowana jest również w czasie rekonwalescencji po zabiegach i operacjach. Na co możemy pozwolić sobie, jeśli powinniśmy stosować dietę lekkostrawną?

Jeść lekkostrawnie, czyli jak?

Wszystko, co spożywamy przez jakiś czas naturalnie znajduje się w żołądku. Przez ten czas produkowane są soki żołądkowe, a organizm trawi dostarczone pożywienie. Dieta lekkostrawna charakteryzuje się takim doborem pożywienia, które - ze względu na swoje właściwości - wymaga jak najmniejszej pracy ze strony układu pokarmowego do jego strawienia. Lekkostrawne pożywienie minimalizuje ryzyko podrażnienia żołądka, problemów jelitowych, z czasem pozwala na odbudowę błony śluzowej przewodu pokarmowego, jeśli była uszkodzona. Bazuje na produktach o niskiej zawartości błonnika pokarmowego, potrawach gotowanych, nie tłustych i składnikach o miękkiej konsystencji. W menu diety lekkostrawnej wykorzystywane są oczyszczone produkty zbożowe, chude mięso i ryby, chudy nabiał, oleje roślinne, gotowane warzywa, musy owocowe. Dieta powinna dostarczać wszelkich niezbędnych składników pokarmowych, w tym witamin i składników mineralnych. Lekkostrawny catering dietetyczny bywa więc pierwszym wyborem wśród tych, którzy nie chcą obciążać układu pokarmowego, a jednocześnie zależy im na tym, by posiłki były optymalnie zbilansowane.

Produkty lekkostrawne - co można jeść, a czego unikać?

Na diecie lekkostrawnej można pozwolić sobie na wiele produktów - od zbóż przez warzywa, owoce, produkty mleczne, mięso i ryby. Wszystko zależy od tego, po jakie konkretnie produkty z tych grup sięgamy i w jakiej formie przygotujemy jedzenie.

  • Produkty zbożowe
    Jeśli chodzi o pieczywo, zaleca się przede wszystkim jasne pieczywo z mąki pszennej oraz sucharki. Unikać należy wyrobów z mąki pełnoziarnistej i żytniej, a także słodkich wypieków jak pieczywo cukiernicze, słodkie bułki, croissanty, faworki czy pączki. Polecane są drobne kasze np. manna, jaglana, biały ryż i jasne makarony. Niepolecane są produkty wysokobłonnikowe, takie jak kasza pęczak, kasza gryczana, ryż brązowy, ciemny makaron czy żytnie pieczywo.
  • Warzywa i owoce
    Warzywa pożądane będą w formie gotowanej i przetartej lub zmiksowanej. Sprawdzą się ziemniaki, marchew, buraki, ogórki, szpinak, pomidory (bez skórki). Z owoców poleca się te jak najbardziej dojrzałe, najlepiej bez pestek i skórki. Zalecane są m.in. banany, pieczone jabłka, dojrzałe brzoskwinie i morele, pomarańcze bez skórek i błonek. Wykluczone są warzywa kapustne, cebulowe, a z owoców m.in. gruszki, czereśnie, owoce w syropach oraz przetwory owocowe wysokosłodzone.
  • Mięso i ryby
    Lekkostrawne jest chude mięso drobiowe, takie jak kurczak i indyk, chude części wołowiny, cielęcina oraz chude ryby, jak dorsz, mintaj, sola, pstrąg tęczowy. Najlepiej, gdy podawane są bez skóry i gotowane na parze, jako sposób na obróbkę termiczną przy zachowaniu jak największej ilości składników odżywczych w gotowanych produktach. W ograniczonych ilościach można spożywać gotowane tłuste ryby m.in. halibut, łosoś. Niezalecane są natomiast tłuste mięsa np. wieprzowina, boczek, smalec, podgardle, a także przetwory mięsne i tłuste wędliny.
  • Produkty mleczne i jajka
    Z produktów mlecznych można jeść jogurty naturalne, kefiry, maślanki, twarogi o niskiej zawartości tłuszczu. Można pić mleko o zawartości tłuszczu do 2%. Zrezygnować należy z tłustych śmietan, serów topionych, pleśniowych czy typu feta. Dozwolone są jajka, ale nie w każdej formie. Polecane są szczególnie gotowane na miękko lub w koszulce. Przeciwwskazane natomiast smażone w formie jajecznicy czy jajka sadzonego.

Zasady diety lekkostrawnej

Analizując zalecane i odradzane produkty na diecie lekkostrawnej można dojść do wniosku, że składnikiem ograniczającym przy problemach z układem trawiennym jest tłuszcz. Rzeczywiście, tłuste produkty obciążają układ trawienny, ponieważ opóźniają opróżnianie żołądka. Pierwszą zasadą jest więc ograniczenie bądź całkowita eliminacja produktów o dużej zawartości tłuszczów. To właśnie z tego względu zaleca się chude mięso i ryby. W niewielkich ilościach można sięgnąć po tłuszcz taki jak np. oliwa z oliwek, olej lniany, rzepakowy, masło na zimno czy miękkie margaryny do smarowania. Nie zalecany jest zdecydowanie smalec czy olej palmowy.

Druga zasada to unikanie wielu surowych warzyw i owoców, a także produktów z pełnego ziarna, które zawierają dużo błonnika. Błonnik pokarmowy ogólnie ma bardzo dobre działanie na organizm człowieka. Osoby zdrowe, bez żadnych objawów ze strony układu pokarmowego, nie powinny go ograniczać. Jeśli jednak duże ilości błonnika będą spożywać osoby z zaburzeniami układu pokarmowego, może się to przyczynić do zaostrzenia objawów choroby, powstawania wzdęć, uporczywych gazów i biegunek.

Trzecia zasada dotyczy sposobu obróbki termicznej. Wyklucza się smażenie na patelni, a zwłaszcza smażenie w głębokim tłuszczu. Poleca się gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, duszenie w sosach własnych, ewentualnie pieczenie. Tak przygotowane potrawy można następnie przecierać i miksować. Półpłynne konsystencje są szybciej trawione przez organizm.

Powyższe zalecenia modyfikować można w zależności od indywidualnych potrzeb, samopoczucia i tolerancji na dane składniki. Istnieje również możliwość postawienia na gotowe rozwiązanie jakim może być WygodnaDieta.pl, czyli wybór diety pudełkowej.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść ogłoszeń ani nie zwraca materiałów niezamówionych. Zastrzegamy sobie prawo skracania i adiustacji tekstów oraz ich tytułów.

Na podstawie art. 25 ust.1 pkt 1b prawa autorskiego, wydawca wyraźnie zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów opublikowanych na portalu internetowym "NewsLubuski.pl" jest zabronione.

Jeżeli widzisz błąd na stronie, napisz do redakcji: NewsLubuski

Właścicielem portalu NewsLubuski.pl jest firma vGs

Media Społecznościowe

Top

stat4u