Odpowiedź na pytanie pt. tran, czy olej z wątroby rekina brzmi: to zależy. Sprawdź więc od czego! Jaki skład posiadają oba oleje, jakie mają właściwości i czym się różnią.
Czym jest olej z wątroby dorsza?
Olej z wątroby dorsza to nic innego jak tran, który jest obecny w naszej diecie od pokoleń. Trudno się temu dziwić. Moc jego prozdrowotnych właściwości sprawia, że jest nieocenionym wsparciem dla prawidłowego funkcjonowania organizmu – zarówno dorosłych, jak i dzieci. Nasze babcie szczególnie dbały o to, aby podawać tran z wątróbek dorsza atlantyckiego w okresie jesienno-zimowym. Powód? Chęć wspomagania układu odpornościowego w walce z wirusami, bakteriami i innymi drobnoustrojami chorobotwórczymi.
Tran z wątroby dorsza od wielu lat jest przedmiotem badań. Udowodniono, że jest on bardzo bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. W praktyce mowa zarówno o eikozapentaenowym (EPA), jak również dokozaheksaenowym (DHA). Na tym jednak zestaw prozdrowotnych składników zawartych w oleju z dorsza się nie kończy. Nie bez znaczenia pozostaje także obecność w jego składzie cennych witamin z grupy A i D.
Warto pamiętać o tym, regularne spożywanie tranu ma bardzo korzystny wpływ m.in. na działanie układu nerwowego, sercowo-naczyniowego, jak również stan naszych kości. Co ważne, można korzystać z dobrodziejstwa tranu nie tylko jesienią i zimą. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby suplementować go przez cały rok.
Kluczem do sukcesu jest jednak postawienie na wysokiej jakości produkty. Dobrym znakiem jest informacja o tym, że dziko żyjące dorsze zostały złowione zgodnie ze Standardami Zrównoważonego Rybołówstwa.
Właściwości prozdrowotne tranu z wątroby dorsza
Zarówno tran z dorsza dla dzieci, jak i dorosłych, to cenne bogactwo witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych m.in. dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, krwionośnego i nerwowego. Wśród nich istotne miejsce zajmuje:
- Witamina D – korzystnie wpływa na odporność zapobiegając rozwojowi stanów zapalnych. Ponadto reguluje metabolizm i gospodarkę wapniowo-fosforanową. Wspiera funkcjonowanie serca i naczyń krwionośnych. Jest pomocna w profilaktyce cukrzycy
- Witamina A – wspiera układ immunologiczny zwalczając bakterie. Przyczynia się do budowy tkanki kostnej i wspiera wzrok. Przyspiesza procesy gojenia się ran, a ponadto ma wpływ na dobrą kondycję włosów, skóry i paznokci
- Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 – wpływają korzystnie na działanie układu krążenia i pracę serca. Przyczyniają się do obniżenia poziomu trójglicerydów i wykazują działanie przeciwzapalne
Czym jest olej z rekina?
Olej z rekina, a właściwie olej z wątroby rekina pozyskiwany jest z różnych gatunków rekinów głębinowych. W praktyce mowa o tych grenlandzkich i tasmańskich. Powód? Z ich oleju można pozyskać najwięcej cennych składników odżywczych i witamin. Podobnie jak tran z wątróbek dorsza atlantyckiego, znany jest nam od setek lat. Zajmował on bardzo ważne miejsce w domowych spiżarkach m.in. Skandynawów. Sięgali po niego, aby wzmocnić działanie układu immunologicznego czy też wspierać pracę jelit. Znajdował również zastosowanie przy leczeniu ran.
Lata mijały, a olej z wątroby rekina pozostał z nami do dziś. Jego spożywanie ma korzystny wpływ na odporność, ale nie tylko. Odgrywa również istotną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia. Ponadto wspomaga dobre widzenie i jest dużym wsparciem dla mięśni, kości i stawów.
WAŻNE: Olej z wątroby rekina często nazywany jest tranem, a to duży błąd. Ta nazwa jest zarezerwowana tylko i wyłącznie dla olejów pozyskiwanych z ryb należących do rodziny dorszowatych, w tym m.in. wspomnianego dorsza atlantyckiego. Warto o tym pamiętać przy wyborze preparatu skrojonego na miarę naszych potrzeb.
Olej z wątroby rekina i jego właściwości
Olej z wątroby rekina wykazuje się dobroczynnym wpływem na funkcjonowanie naszego organizmu z uwagi na obecność w nim cennych składników. W praktyce mowa o takich jak:
- nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 – są dużym wsparciem m.in. dla układu odpornościowego, jednak ich zawartość w porównaniu do tranu z wątroby dorsza jest mniejsza. Nie możemy zatem mówić o tym, że olej z rekina stanowi ich bogate źródło. Znacznie większą ilość omega-3 znajdziemy w tranie
- alkiloglicerole (AKG) – lipidy eterowe charakteryzujące się wysoką aktywnością biochemiczną. Biorą udział w produkcji białych krwinek, jak również budowie ścian komórkowych. To z kolei sprawia, że są dobrym stymulatorem układu immunologicznego. Ponadto pomagają w usuwaniu drobnoustrojów z organizmu, jak również przyspieszają gojenie się ran
- skwalen – olej z rekina jest jego bogatym źródłem. Wspiera odporność poprzez zwiększanie ilości limfocytów T we krwi, które są na pierwszej linii frontu w walce z patogenami. Ponadto ma działanie m.in. przeciwbakteryjne czy antyoksydacyjne
Tran a olej z rekina – czym się różnią?
Zarówno olej z rekina, jak i dorsza są źródłem nienasyconych kwasów omega-3 z tą różnicą, że w tranie ich zawartość jest większa. To na który się zdecydujemy jest zależne od naszych zapotrzebowań i kondycji organizmu. Trany w przeciwieństwie do oleju z wątroby rekina są cennym źródłem witamin A i D, więc warto po nie sięgać szczególnie w przypadku dzieci i młodzieży. Wspiera odporność, a ponadto ma istotny wpływ na procesy wzrostu.
WAŻNE: O ile oba oleje wykazują wiele korzyści dla zdrowia, o tyle nie powinno ich się przyjmować równocześnie. Co najwyżej naprzemiennie. Nie należy również spożywać większych dawek, niż zalecane. Ponadto oleju z wątroby rekina powinny wystrzegać się osoby uszkodzoną wątrobą.