Dziś Światowy Dzień Hamburgera. Jak zrobić burgery doskonałe?

28 maj 2021
Dziś Światowy Dzień Hamburgera Redakcja

Codziennie w naszym kraju obchodzone jest jakieś nietypowe święto. Dziś święto najpopularniejszej kanapki świata czyli hamburgera.

Hamburgera wymyślił w 1904 roku Fletcher Davis, który prowadził bar w Teksasie. Zaproponował on swoim gościom mielony kotlet na grzance z sałatą, musztardą i majonezem. Jednym z najstarszych lokali serwujących hamburgery w USA jest restauracja Louis Lunch w New Haven, w stanie Connecticut, gdzie mięso jest pieczone na kilkudziesięcioletnich żeliwnych grillach gazowych i serwowane na chlebie tostowym, ewentualnie z plastrem pomidora i cebulki, natomiast bez ketchupu. Po ponad 100 latach hamburger zyskał wiele smaków, od tych tradycyjnych z mielonej wołowiny, przez rybne, drobiowe a nawet wegetariańskie czy wegańskie. 

Niezależnie od smaków w każdym hamburgerze musi znaleźć się odpowiedni sos oraz dodatki. Jak mówi Daniel Ignaszewski, właściciel Burger House w Zielonej Górze, Polacy szczególnie upodobali sobie pomidora, cebulę i rukolę. 

Mimo że pogoda nie rozpieszcza, sezon grillowy w pełni. A jak grill to (dla mięsożernych :) ) oczywiście burger. Jaki jest przepis na tego idealnego? 

Mięso, około 700 g przekładamy do miski. Dodajemy sól i pieprz według uznania. Formujemy burgery mniej więcej o masie 150-200 g. Rozgrzaną kratkę grillową delikatnie smarujemy olejem. Uformowane kotlety smażymy ok. 4-6 minut z każdej strony. Czas pieczenie zależy od   wielkości burgera i od temperatury grilla. W trakcie smażenia kotletów nie dociskamy ponieważ wypłynie z nich sos. Podpiekamy bułki. Teraz zostało już tylko składanie. Dolną część bułki smarujemy musztardą. Na wierzchu układamy konserwowe ogórki oraz burgery. Dodajemy gruby plaster pomidora, cebulę, rukolę. Całość polewamy ulubionym sosem i przykrywamy drugą połówką bułki.

Przeczytaj także: Kiedy zatankujemy na trasie S3 w Lubuskiem? Trwa budowa dwóch stacji paliw (ZDJĘCIA)

Katarzyna Mayer Bzowa

Nieważne, czego pragniesz - na świecie jest na to miejsce ...

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść ogłoszeń ani nie zwraca materiałów niezamówionych. Zastrzegamy sobie prawo skracania i adiustacji tekstów oraz ich tytułów.

Na podstawie art. 25 ust.1 pkt 1b prawa autorskiego, wydawca wyraźnie zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów opublikowanych na portalu internetowym "NewsLubuski.pl" jest zabronione.

Jeżeli widzisz błąd na stronie, napisz do redakcji: NewsLubuski

 

Top

stat4u

Strona korzysta z plików cookies i innych technologii automatycznego przechowywania danych do celów statystycznych, realizacji usług i reklamowych. Korzystając z naszego portalu bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia, więcej informacji na temat zarządzania plikami cookies znajdziesz w Polityce prywatności.