Podczas przygotowywania posiłku może dojść do zapłonu oleju. Taka sytuacja może być bardzo niebezpieczna, szczególnie jeśli nie wiemy, jak postępować. Najczęstszym, a zarazem błędnym działaniem jest zalanie płonącej patelni lub garnka wodą. Pamiętajcie, nigdy tak nie róbcie! Dolanie wody do płonącego oleju grozi gwałtowną reakcją i wyrzutem płonącego oleju co w konsekwencji grozi poważnymi oparzeniami, a także rozprzestrzenieniem się pożaru w pomieszczeniu.
Komenda Wojewódzka Państwowej Straży Pożarnej posiada specjalny trenażer, na którym można zasymulować sytuację pożaru oleju. Podczas Wojewódzkich Obchodów Dnia Strażaka w Gorzowie Wielkopolskim strażacy zaprezentowali jak wygląda zapłon rozgrzanego oleju oraz jak reaguje on w kontakcie z wodą. Strażacy pokazali także prawidłowe metody opanowania takiej sytuacji.
Najlepszym sposobem jest wyłączenie źródła ognia i przykrycie garnka lub patelni pokrywką. W przypadku braku pokrywki możemy wykorzystać do tego wilgotny ręcznik (wykręcony z wody), wtedy ręcznikiem przykrywamy naczynie z olejem. Po takim działaniu czekamy aż olej się wystudzi.
Czytaj także - Widowiskowe pokazy w wykonaniu malutkich strażaków z OSP Dębinka! (ZDJĘCIA)