Afrodyzjaki w historii
Afrodyzjak – nazwa pochodzi od imienia greckiej bogini miłości i płodności Afrodyty, która wyłoniła się nago z piany morskiej w pobliżu Kytery w VI w .p.n.e. Pierwsze napoje miłosne tworzyli już IV-V w. p.n.e greccy lekarze. Greccy i rzymscy bogowie brali siły namiętności z ambrozji, pokarmu który podobno robiony był z kaszy jaglanej i miodu. Pierwszy przepis na miksturę miłosną pochodzi z Egiptu z 1700 roku p.n.e. Specyfik zawierał suszone liście akacji, tarniny i miodu. W starożytnych Chinach istniał wielki kult roślin, który do dziś ma szeroki zasięg w medycynie naturalnej. Przez wiele wieków trwało przekonanie o miłosnym działaniu wielu ziół.
Afrodyzjaki a medycyna
Współczesna wiedza na temat żywności, anatomii i fizjologii człowieka pozwala w znacznym stopniu wyjaśnić mechanizmy zachodzące w ludzkim organizmie po spożyciu afrodyzjaków.
- B karoten: warunkuje prawidłową syntezę hormonów płciowych, występuje m.in. w marchwi, sałacie, cykorii, natce pietruszki
- witamina E: zwiększa płodność i popęd, występuje m.in. w oliwie z oliwek, olejach roślinnych, orzechach, migdałach, ziarnach zbóż, pestkach dyni i słonecznikach
- witamina C: truskawki, pomidory, owoce cytrusowe
- mangan – bierze udział w syntezie dopaminy – jest to substancja pełniąca funkcję neuroprzekaźnika – występuje m.in. w herbacie, produktach zbożowych, orzechach, żurawinie, suchych nasionach roślin strączkowych
- cynk – w dużym stężeniu występuje w gruczole krokowym – składnik, który bierze udział w syntezie testosteronu – występuje w owocach morza, rybach, nasionach roślin strączkowych, jajach, pełnoziarnistych produktach zbożowych
- selen – znajduje się w męskich gruczołach płciowych warunkując ich prawidłowe funkcjonowanie – ryby, owoce morza, pełnoziarniste produkty zbożowe
- białko - dostarcza jeden z najważniejszym aminokwasów – argininę – stanowiący ponad 80% białka płynu nasiennego – bogate w ten składnik są płatki owsiane, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, czosnek, żeń-szeń, soja
- likopen – rodzaj karotenoidu będącego naturalnym przeciwutleniaczem, wpływa na prawidłową syntezę hormonów płciowych, najwięcej go jest w jądrach, a jego niedostatek może świadczyć o obniżonej potencji i niepłodności, również dużo, znajduje się go w surowym pomidorze, ale lepiej przyswajalny jest z przetworów pomidorowych
Afrodyzjaki w pożywieniu
- pokarmy - awokado, truskawki, cebula, czekolada, dziczyzna, grzyby trufle i smardze, jaja (szczególnie przepiórcze), kawior, małże, miód, orzechy włoskie, ostrygi, por, seler, ryby (szczególnie fugu, pstrąg, rekin, sardynki), sery (głównie kozie), daktyle, figi, morele, banany, szparagi
- przyprawy – chili, chrzan, cynamon, czosnek, cząber, gałka muszkatołowa, imbir, kardamon, pieprz, wanilia, kapary. Gałka muszkatołowa, seler, imbir, kardamon, gorczyca, jałowiec, lubczyk i kurkuma zawierają substancje drażniące, które powodują przekrwienie narządów w obrębie miednicy mniejszej, w tym narządów płciowych. Dodawanie ich do potraw może wpływać po ich spożyciu na intensyfikację doznań w trakcie zbliżenia.
- zioła i preparaty roślinne - bazylia, lubczyk ogrodowy, niektóre kaktusy (agawa) nasiona powoju amerykańskiego, damiana, guarana, ruta stepowa, chmiel zwyczajny, jałowiec pospolity
- napoje – czekolada, kakao, kawa, szampan, różne koktajle alkoholowe i mleczne, mleko kozie. Herbatki, nalewki czy też napoje ziołowe zawierające specyficzne alkaloidy wpływające na funkcje pewnych rejonów układu nerwowego mają działanie polegające na wzmaganiu podatności na bodźce erotyczne. Do roślin zawierających tego rodzaju substancję należą m.in. żeń-szeń, bieluń, dziędzierzawa i guarana.
- medykamenty i paramedykamenty – johimbina, kantarydyna, mleczko pszczele, papaweryna, preparaty hormonalne i witaminowe, viagra
Ciekawostki
- Legendarny uwodziciel Casanova zjadał na śniadanie pięćdziesiąt ostryg
- Don Juan raczył się omletem z dziesięciu jaj przyprawionych bazylią lubczykiem i czosnkiem.
- W klasztorach Tybetu zakazany jest czosnek, który nazbyt pobudza świętobliwych mnichów.
Od tego co jemy zależy jak się czujemy
Pomimo, że nie ma naukowych dowodów na to, że żywność afrodyzyjna może wpływać na libido, to jej wpływ na nasz organizm może być bardzo cenny. Większość produktów zaliczanych do kategorii afrodyzjaków jest doskonałym źródłem niektórych witamin i składników mineralnych oraz innych substancji biologicznie czynnych, które regulują zachodzące w organizmie procesy mające znaczenie w sferze życia seksualnego człowieka. Afrodyzjaki sprawiają, że wydziela się więcej miłosnych hormonów, a krew krąży szybciej, dzięki czemu układ płciowy lepiej funkcjonuje. Głęboka wiara w magiczną moc niektórych produktów może wywoływać u nas konkretne efekty, więc może warto spróbować.