Jak zrobić idealne ciasto na gofry? Znamy przepis

20 listopad 2023
Jak zrobić idealne ciasto na gofry? Znamy przepis Redakcja

Czy wiesz, że gofry to nie tylko deser letni, ale także pyszna przekąska na zimowe dni? Jeśli nie, to koniecznie musisz spróbować gofrów także zimą! W tym artykule podzielę się z Wami kilkoma pomysłami na to, jak przygotować i podać gofry w chłodniejsze miesiące.

Gofry to tradycyjny polski deser, który można podawać na wiele sposobów. Można je smażyć na słodko lub na słono, dodawać do nich owoce, bitą śmietanę, czekoladę, dżem, ser, szynkę, warzywa i wiele innych składników. Nie ma ograniczeń dla Waszej kreatywności!

Jak zrobić idealne ciasto na gofry?

Aby przygotować idealne ciasto na gofry potrzebujemy:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 i 1/3 szklanki mleka

Wszystkie produkty mieszamy. Najlepiej użyć do tego miksera. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Gdy już rozgrzejemy gofrownicę nakładamy na nią ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. Moja 1000 W gofrownica piekła gofry około 7 minut. 

Po upieczeniu gofry odkładać na metalową kratkę.

Jak podawać gofry

Jednym z moich ulubionych sposobów na podanie gofrów zimą jest podanie ich z musem jabłkowo-dyniowym z cynamonem. Mus możesz kupić w sklepie lub zrobić własny z dyni, jabłek, cukru i wody. Cynamon to idealna przyprawa na zimę, która nadaje gofrom aromatu i korzennego smaku. Dodaj do tego jeszcze bitą śmietanę lub jogurt grecki i masz gotowy deser pełen witamin i błonnika.

Jeśli wolisz coś bardziej wytrawnego, to polecam spróbować gofrów z serem i szynką. To świetna opcja na śniadanie lub kolację. Wystarczy, że posmarujesz gofry serkiem topionym lub twarogiem, położysz plaster szynki lub boczku i zapiekasz w piekarniku przez kilka minut. Możesz też dodać do tego jajko sadzone lub gotowane i sałatkę z pomidorów i ogórków. To danie jest sycące i bogate w białko.

Gofr z bita śmietaną i owocami kcal

Gofr z bitą śmietaną i owocami to świetny sposób na poprawę humoru i zaspokojenie słodkiego głodu. Możesz też podać go jako deser po obiedzie lub kolacji. Nie zapominaj niestety o kaloriach - jeden tak przygotowany gofr ma około 500 kcal, więc nie przesadzaj z ilością a po zjedzeniu warto się trochę poruszać. 

 Spróbuj gofrów także zimą i podziel się z nami swoimi ulubionymi przepisami!

Czytaj także: Jesień z dynią. Ten przepis zwala z nóg


NL LOGO Z LINIAJesteś w centrum wydarzeń? Zrobiłeś zdjęcie lub nagrałeś film? Wyślij to do nas na Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..





Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść ogłoszeń ani nie zwraca materiałów niezamówionych. Zastrzegamy sobie prawo skracania i adiustacji tekstów oraz ich tytułów.

Na podstawie art. 25 ust.1 pkt 1b prawa autorskiego, wydawca wyraźnie zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów opublikowanych na portalu internetowym "NewsLubuski.pl" jest zabronione.

Jeżeli widzisz błąd na stronie, napisz do redakcji: NewsLubuski

Właścicielem portalu NewsLubuski.pl jest firma vGs

Media Społecznościowe

Top

stat4u