Gofry to tradycyjny polski deser, który można podawać na wiele sposobów. Można je smażyć na słodko lub na słono, dodawać do nich owoce, bitą śmietanę, czekoladę, dżem, ser, szynkę, warzywa i wiele innych składników. Nie ma ograniczeń dla Waszej kreatywności!
Jak zrobić idealne ciasto na gofry?
Aby przygotować idealne ciasto na gofry potrzebujemy:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 2 jaja
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1 i 1/3 szklanki mleka
Wszystkie produkty mieszamy. Najlepiej użyć do tego miksera. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Gdy już rozgrzejemy gofrownicę nakładamy na nią ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. Moja 1000 W gofrownica piekła gofry około 7 minut.
Po upieczeniu gofry odkładać na metalową kratkę.
Jak podawać gofry
Jednym z moich ulubionych sposobów na podanie gofrów zimą jest podanie ich z musem jabłkowo-dyniowym z cynamonem. Mus możesz kupić w sklepie lub zrobić własny z dyni, jabłek, cukru i wody. Cynamon to idealna przyprawa na zimę, która nadaje gofrom aromatu i korzennego smaku. Dodaj do tego jeszcze bitą śmietanę lub jogurt grecki i masz gotowy deser pełen witamin i błonnika.
Jeśli wolisz coś bardziej wytrawnego, to polecam spróbować gofrów z serem i szynką. To świetna opcja na śniadanie lub kolację. Wystarczy, że posmarujesz gofry serkiem topionym lub twarogiem, położysz plaster szynki lub boczku i zapiekasz w piekarniku przez kilka minut. Możesz też dodać do tego jajko sadzone lub gotowane i sałatkę z pomidorów i ogórków. To danie jest sycące i bogate w białko.
Gofr z bita śmietaną i owocami kcal
Gofr z bitą śmietaną i owocami to świetny sposób na poprawę humoru i zaspokojenie słodkiego głodu. Możesz też podać go jako deser po obiedzie lub kolacji. Nie zapominaj niestety o kaloriach - jeden tak przygotowany gofr ma około 500 kcal, więc nie przesadzaj z ilością a po zjedzeniu warto się trochę poruszać.
Spróbuj gofrów także zimą i podziel się z nami swoimi ulubionymi przepisami!
Czytaj także: Jesień z dynią. Ten przepis zwala z nóg