Staropolski piernik dojrzewający – zacznij przygotowania już w listopadzie, żeby był gotowy na święta

27 listopad 2023
Staropolski piernik dojrzewający – zacznij przygotowania już w listopadzie, żeby był gotowy na święta Adobe Stock

Dziś trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego piernika. Jego pyszny, głęboki, czekoladowy smak nieodzownie kojarzy się z grudniem. Najlepszy piernik to ten staropolski, dojrzewający przez cztery tygodnie. Jak go przygotować? Podpowiadamy.

Staropolski piernik dojrzewający

Staropolski piernik dojrzewający rozpływa się w ustach, jest aromatyczny i kochają go nie tylko dorośli, ale też dzieci. Można go przełożyć dowolnym nadzieniem, choć najczęściej są to powidła śliwkowe. Wiele osób wybiera inne masy, np. orzechową czy marcepanową.

To już zależy od indywidualnego gustu domowników. Z naszego przepisu możesz przygotować nie tylko dużą blachę piernika, ale także wyciąć z niego małe pierniczki.

Pamiętaj o tym, że piernik należy zagnieść na cztery tygodnie przed świętami. Wtedy ciasto ma czas na to, żeby dojrzeć. Z kolei tydzień przed Bożym Narodzeniem możesz wziąć się za pieczenie. Wtedy ciasto będzie idealne właśnie na święta.

Przepis na staropolski piernik dojrzewający

Składniki na staropolski piernik

- 500 g miodu naturalnego,

- 1,5 szklanki cukru (lub mniej w zależności od preferencji),

- 250 g masła,

- 1 kg mąki pszennej,

- 3 duże jajka,

- 3 łyżeczki sody oczyszczonej,

- 125 ml mleka,

- pół łyżeczki soli,

- 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (łącznie 80 g).

Pamiętaj o tym, żeby składniki były w temperaturze pokojowej!

Przygotowanie masy nie jest skomplikowane. Najpierw podgrzej masło, miód oraz cukier, całość doprowadź do wrzenia i poczekaj, aż rozpuści się cukier. Później wystudź masę, dodaj mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, a także sól oraz przyprawę do piernika. Teraz przyszła pora na wyrabianie ciasta! Kiedy masa będzie idealnie gładka i jednolita, przełóż ją go emaliowanego garnka, kamionki lub szklanego naczynia. Przykryj je ściereczką i odstaw w zimne miejsce na około miesiąc (może to być lodówka).

Jak upiec piernik?

Piernik należy piec na 5-7 dni przed świętami. Po leżakowaniu masa stężała, a podsypywana mąką powinna dać się wałkować. Podziel ciasto na trzy równe części i przełóż do trzech blach o wymiarach 39x26 cm. Oczywiście wcześniej wyłóż je papierem do pieczenia.

Każdą z części rozwałkuj na grubość około pół centymetra i przełóż do blach.

Piecz je w temperaturę 170 stopni przez 15-20 minut.

Z przepisu otrzymasz trzy puchate blaty piernika o wymiarach 39x26 cm. Po ich upieczeniu, przełóż je dowolną masą, a następnie obciąż je na trzy dni. Po tym czasie ciasto możesz podzielić na mniejsze i polać polewą czekoladową albo lukrem.

Jeżeli zagapiłeś się i nie udało Ci się przygotować ciasta na miesiąc przed świętami, nic straconego! Nawet, jeżeli zrobisz to na dwa tygodnie przed, także wyjdzie ono bardzo smaczne.


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Na portalu NewsLubuski.pl każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje. Bądź na bieżąco! Obserwuj NewsLubuski w Wiadomościach Google. Odwiedź nas także na Facebooku i YouTubie.


NL LOGO Z LINIAJesteś w centrum wydarzeń? Zrobiłeś zdjęcie lub nagrałeś film? Wyślij to do nas na Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..



Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść ogłoszeń ani nie zwraca materiałów niezamówionych. Zastrzegamy sobie prawo skracania i adiustacji tekstów oraz ich tytułów.

Na podstawie art. 25 ust.1 pkt 1b prawa autorskiego, wydawca wyraźnie zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów opublikowanych na portalu internetowym "NewsLubuski.pl" jest zabronione.

Jeżeli widzisz błąd na stronie, napisz do redakcji: NewsLubuski

Właścicielem portalu NewsLubuski.pl jest firma vGs

Media Społecznościowe

Top