„Lokalne, regionalne i tradycyjne” to wyjątkowa szansa dla członków Kół Gospodyń Wiejskich, aby dowiedzieć się, jak efektywnie prowadzić bieżącą działalność swoich kół. Druga edycja operacji realizowanej przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej wspólnie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego skierowana jest do wszystkich KGW z województw: lubuskiego, wielkopolskiego, mazowieckiego, opolskiego, małopolskiego, warmińsko-mazurskiego oraz świętokrzyskiego.
Szkolenia dla przedstawicieli kół odbędą się w okresie lipiec-sierpień w każdym z województw. Ich celem jest podniesienie wiedzy i świadomości wśród uczestników nt. lokalnych, regionalnych, tradycyjnych produktów oraz zachęcenie do uczestniczenia w krajowym i międzynarodowym systemie ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych. Uczestnicy zapoznani zostaną również z możliwościami sprzedaży produktów własnych. Ponadto podczas szkolenia przekazana zostanie wiedza z zakresu poszukiwania źródeł finansowania, promocji i możliwości rozwoju własnej organizacji.
– Już po raz drugi zapraszamy przedstawicieli Kół Gospodyń Wiejskich na warsztaty, w ramach których przedstawimy praktyczne zagadnienia dotyczące działalności KGW. Udział w szkoleniu to okazja, aby poszerzyć swoją wiedzę i kompetencje oraz wymienić się dotychczasowymi doświadczeniami z innymi kołami. Z pewnością zaowocuje on licznymi rozwiązaniami oraz pomysłami, które pomogą zarówno w organizacji bieżącej pracy, jak i w zakresie prowadzonej promocji czy poszerzeniu oferty podejmowanych działań i inicjatyw – mówi Krzysztof Podhajski, prezes zarządu Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.
Rekrutacja na szkolenia dla Kół Gospodyń Wiejskich prowadzona jest do 10 lipca 2019 r.
Zgłoszenia do udziału w operacji pn. „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich” przyjmowane są do 10 lipca br. Udział w szkoleniu jest bezpłatny i obejmuje zwrot kosztów dojazdu.
Więcej informacji, regulamin oraz formularz zgłoszeniowy, dostępne są na stronie: www.efrwp.pl
„Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich” to kolejna operacja realizowana przez Fundację EFRWP z myślą o wspieraniu rozwoju lokalnych Kół Gospodyń Wiejskich. W 2018 roku w cyklu warsztatów kulinarnych udział wzięło 58 członkiń KGW z 9 województw: zachodniopomorskiego, pomorskiego, dolnośląskiego, kujawsko-pomorskiego, podlaskiego, śląskiego, łódzkiego, podkarpackiego oraz lubelskiego. Następnie przedstawiciele kół przeprowadzili szereg działań (udział w wydarzeniach plenerowych, warsztaty dla dzieci w szkołach podstawowych) wśród swoich lokalnych społecznościach, których celem była promocja lokalnego dziedzictwa kulinarnego.
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej. Operacja realizowana w ramach Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej jest organizacją pozarządową, działającą na rzecz rozwoju polskiej wsi. Od blisko 30 lat pomaga zmieniać jej wizerunek oraz aktywnie wspiera rozwój społeczno-gospodarczy lokalnych społeczności na terenach wiejskich. Działania EFRWP skupiają się przede wszystkim na wsparciu inwestycji z zakresu infrastruktury technicznej, rozwoju lokalnych przedsiębiorstw w oraz działaniach edukacyjnych i społecznych skierowanych do osób zamieszkujących obszary wiejskie. Więcej informacji: www.efrwp.pl