Tradycyjnie w tym okresie obchodzono dożynki czyli wspólne świętowanie z okazji zebranych plonów, to również był czas świecenia ziół oraz przygotowywania zapasów na zimę. W muzealnych zagrodach królować będą kiszonki, przetwory oraz zioła.
Program:
scena:
11.30 “Przyprostyńskie Koziołki” /folklor taneczny Ziemi Babimojskiej/
13.30 “Jodełki” /folklor Górali Czadeckich/
14.30 “El Mariachi Gringo” / folklor meksykański/
skansen:
11.00 i 13.00 sala ekspozycyjna, prelekcja "Ekologiczny ogród twoją spiżarnią, drogerią i apteką" /Anielskie Ogrody/
12.00 – 13.00 zagroda z Mariankowa “żniwowanie” / koszenie sierpem i kosą, młócenie cepami, mielenie zboża na żarnach, wypiek chleba, ubijanie masła w kierzynce/
11.00 – 16.00 chałupa z Królowa /”czajownia” Iwan czaj zapomniana, słowiańska herbata z wierzbówki kipszycy, octy, kambucza oraz kiszonki w rożnych nietypowych odsłonach/
11.00 – 16.00 zagroda z Krobielewa / szatkowanie i kiszenie kapusty oraz ogórków/
11.00 – 16.00 chałupa z Kargowej “poznajemy zioła wokół nas”
Organizatorzy: Muzeum Etnograficzne w Zielonej Górze - Ochli
25.08.2019 niedziela w godz. 11:00 – 16:00