Beneficjentami programu są: związki i spółdzielnie pszczelarskie, stowarzyszenia i zrzeszenia pszczelarzy, grupy producentów rolnych i organizacje producentów w zakresie działalności pszczelarskiej.
Środki finansowe są przeznaczane na:
- pomoc techniczną skierowaną do pszczelarzy i organizacji pszczelarzy,
- zwalczanie inwazji pasożytów i chorób pszczół,
- w szczególności warrozy,
- racjonalizację sezonowego przenoszenia uli,
- poprawę jakości produktów, wsparcie zasiedlania uli.
W ciągu 12 lat Agencja Rynku Rolnego rozliczyła 3,3 tys. umów zawartych z beneficjentami i wypłaciła z tego tytułu 207 mln zł. Głównie na zakup leków przeciwko warrozie (39% ogółu wypłaconego wsparcia), zakup pszczół (30%) oraz pomoc techniczną dla pszczelarzy i organizacji pszczelarzy (26%).
Pszczelarstwo, jako działalność gospodarcza i społeczna, odgrywa istotną rolę w rozwoju obszarów wiejskich, znacznie wykraczającą poza funkcję produkcyjną. Sprzyja utrzymaniu i doskonaleniu gatunków roślin wymagających zapylenia. Miód, dzięki unikalnemu składowi biochemicznemu, jest uznanym wyrobem dietetycznym i leczniczym, a produkty pszczelarskie mają szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym.
Z tego powodu niepokojące są sygnały o systematycznym spadku populacji pszczół na świecie na skutek m.in.: stosowania pestycydów, pasożytów i chorób (głównie warrozy), zmieniających się warunków klimatycznych i środowiskowych oraz utraty różnorodności biologicznej.
Bezpośrednim efektem wsparcia pszczelarstwa w Polsce jest zwiększanie liczby rodzin pszczelich oraz wzrost wiedzy w zakresie technologii produkcji miodu wśród pszczelarzy. Pomoc ta przyczynia się do unowocześnienia produkcji pasiecznej, wpływa na jej wydajność przy zachowaniu wysokiej jakości miodu. Natomiast pośrednim efektem wsparcia jest rozwój terenów wiejskich, utrzymanie równowagi ekologicznej, jak również zachowanie krajowego potencjału botanicznego roślin owadopylnych.
ARR