Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Zgodnie z tradycją na stole nie powinno zabraknąć karpia, dlatego w wielu miastach ruszyła już sprzedaż żywych karpi. Handel rybami postanowiła już sprawdzić między innymi policja w Żarach.
- Policjanci dzielnicowi wspólnie z Inspekcją Weterynaryjną kontrolują punkty sprzedaży na terenie powiatu żarskiego. Ważne, by ryby oferowane do sprzedaży pochodziły z legalnego źródła, a sprzedaż żywego karpia odbywała się zgodnie z Ustawą o ochronie zwierząt - informuje nadkom. Aneta Berestecka, rzecznik policji w Żarach.
Ryby muszą mieć odpowiednie warunki
Funkcjonariusze prowadzą kontrole przede wszystkim na dużych targowiskach, ale nie brakuje ich także na przykład pod marketami. Dokładnego sprawdzenia nie unikną też mniejsze punkty sprzedaży karpi.
Jak informuje policja, żywe ryby powinny być trzymane w odpowiednich warunkach. - Baseny muszą być szczelne i posiadać gładkie ściany. Woda powinna być czysta, natlenowana lub napowietrzana oraz być wymieniana co 12 godzin. Optymalna temperatura wody wynosi z kolei od 4 do 6 stopni Celsjusza - wymienia nadkom. Berestecka.
Główny Lekarz Weterynarii informuje dodatkowo, że ryby, które posiadają rany i inne uszkodzenia ciała powinny być uśmiercane niezwłocznie po przybyciu do sklepu.
Przeczytaj też: Chodniki i drogi skute lodem. Blisko 60 osób trafiło do szpitala w Zielonej Górze