FESTIWAL NAUKI Z AWF GORZÓW

21 październik 2017
Autor:  Ryszard Waldun

Jak zdrowo się odżywiać, jakie są produkty naturalne i ekologiczne, czy możemy być młodzi do późnej starości to tylko niektóre zagadnienia poruszane podczas Festiwalu Nauki, który już po raz kolejny odbył się w Wydziale Zamiejscowym AWF w Gorzowie Wlkp. 19 października. Uczestnikami imprezy byli głównie uczniowie gorzowskich szkół oraz słuchacze z Uniwersytetu III wieku.

Zainteresowanie Festiwalem było bardzo duże i jak podkreśla Katarzyna Mrzywka studentka II roku Fizjoterapii I stopnia Wydziału Zamiejscowego Akademii Wychowania Fizycznego w Gorzowie - celem imprezy było także między innymi zachęcenie uczniów szkół ponadgimnazjalnych do rozpoczęcia swej przygody jako student właśnie z gorzowskim AWF.

Bardzo ciekawe wykłady prowadzili:prof. dr hab. Magdalena Fikus, profesor biologii molekularnej, wykładowca wielu prestiżowych uczelni, wybitna popularyzatorka nauki, współtwórczyni, współorganizatorka i przez wiele lat przewodnicząca Rady Programowej Festiwalu Nauki w Warszawie, prof. dr hab. Jan Gawęcki, profesor zwyczajny w Katedrze Higieny Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, dr hc Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, autor publikacji naukowych i popularno-naukowych z zakresu fizjologii i higieny żywienia, prof. dr hab. Jan Celichowski, neurofizjolog, zajmujący się jednostkami ruchowymi mięśni szkieletowych, cechami ich skurczu, elektromiografią i mechanomiografią, prezes Polskiego Towarzystwa Badań Układu Nerwowego i prorektor ds. nauki AWF w Poznaniu. dr hab. Dorota Bukowska, profesor nadzwyczajny w Katedrze Neurobiologii AWF w Poznaniu, której aktywność naukowa koncentruje się na badaniu połączeń neuronalnych pnia mózgu i móżdżku oraz rdzenia kręgowego, wykładowczyni Festiwali Nauki w Poznaniu. dr hab. Ludwik Lipnicki, lichenolog, emerytowany prof. AWF Poznań, obecnie prof. nadzw. AJP w Gorzowie Wlkp.

Podczas Festiwalu Nauki można było obejrzeć wystawy autorstwa : „W królestwie grzybów i śluzowców” - autor zdjęć Robert Puciata​ „Tajemniczy świat porostów” - autor zdjęć Piotr Grochowski.

Podczas Festiwalu Nauki dużą popularnością cieszyły się pokazy kulinarne połączone z degustacją w wykonaniu znanych w naszym regionie kucharzy, a mianowicie Krzysztofa Misiakiewicza z Zamku Joannitów w Łagowie oraz Tomasza Tomiuka z Pensjonatu Afrodyta SPA w Ośnie Lubuskim. Obaj panowie serwowali zdrowe rybne potrawy z kiszonkami własnej produkcji.

Organizatorem Gorzowskiego Festiwalu Nauki był Wydział Zamiejscowy AWF, a zadanie finansowane było w ramach umowy Nr 918/ P- DU/2017 ze środków Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść ogłoszeń ani nie zwraca materiałów niezamówionych. Zastrzegamy sobie prawo skracania i adiustacji tekstów oraz ich tytułów.

Na podstawie art. 25 ust.1 pkt 1b prawa autorskiego, wydawca wyraźnie zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów opublikowanych na portalu internetowym "NewsLubuski.pl" jest zabronione.

Jeżeli widzisz błąd na stronie, napisz do redakcji: NewsLubuski

Właścicielem portalu NewsLubuski.pl jest firma vGs

Media Społecznościowe

Top