Zainteresowanie Festiwalem było bardzo duże i jak podkreśla Katarzyna Mrzywka studentka II roku Fizjoterapii I stopnia Wydziału Zamiejscowego Akademii Wychowania Fizycznego w Gorzowie - celem imprezy było także między innymi zachęcenie uczniów szkół ponadgimnazjalnych do rozpoczęcia swej przygody jako student właśnie z gorzowskim AWF.
Bardzo ciekawe wykłady prowadzili:prof. dr hab. Magdalena Fikus, profesor biologii molekularnej, wykładowca wielu prestiżowych uczelni, wybitna popularyzatorka nauki, współtwórczyni, współorganizatorka i przez wiele lat przewodnicząca Rady Programowej Festiwalu Nauki w Warszawie, prof. dr hab. Jan Gawęcki, profesor zwyczajny w Katedrze Higieny Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, dr hc Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, autor publikacji naukowych i popularno-naukowych z zakresu fizjologii i higieny żywienia, prof. dr hab. Jan Celichowski, neurofizjolog, zajmujący się jednostkami ruchowymi mięśni szkieletowych, cechami ich skurczu, elektromiografią i mechanomiografią, prezes Polskiego Towarzystwa Badań Układu Nerwowego i prorektor ds. nauki AWF w Poznaniu. dr hab. Dorota Bukowska, profesor nadzwyczajny w Katedrze Neurobiologii AWF w Poznaniu, której aktywność naukowa koncentruje się na badaniu połączeń neuronalnych pnia mózgu i móżdżku oraz rdzenia kręgowego, wykładowczyni Festiwali Nauki w Poznaniu. dr hab. Ludwik Lipnicki, lichenolog, emerytowany prof. AWF Poznań, obecnie prof. nadzw. AJP w Gorzowie Wlkp.
Podczas Festiwalu Nauki można było obejrzeć wystawy autorstwa : „W królestwie grzybów i śluzowców” - autor zdjęć Robert Puciata „Tajemniczy świat porostów” - autor zdjęć Piotr Grochowski.
Podczas Festiwalu Nauki dużą popularnością cieszyły się pokazy kulinarne połączone z degustacją w wykonaniu znanych w naszym regionie kucharzy, a mianowicie Krzysztofa Misiakiewicza z Zamku Joannitów w Łagowie oraz Tomasza Tomiuka z Pensjonatu Afrodyta SPA w Ośnie Lubuskim. Obaj panowie serwowali zdrowe rybne potrawy z kiszonkami własnej produkcji.
Organizatorem Gorzowskiego Festiwalu Nauki był Wydział Zamiejscowy AWF, a zadanie finansowane było w ramach umowy Nr 918/ P- DU/2017 ze środków Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę.