Tym włoskim daniem z ryżu zachwycisz gości. Wystarczy tylko pół godziny

Zaledwie kilka składników, godzina spędzona w kuchni i oto jest – wyjątkowe, pyszne danie, które zachwyca wszystkich przy stole.

Risotto z pieczarkami portobello

Gotowanie nie musi być skomplikowane ani czasochłonne, aby osiągnąć efekt, który zaskoczy i uraczy podniebienia gości. Risotto to dowód na to, że z prostych produktów można wyczarować coś wyjątkowego. Dziś na naszym stole wylądowało wyśmienite risotto z pieczarkami portobello. Przygotowanie tego dania zajęło nam tylko kilkadziesiąt minut. Pieczarka portobello to nic innego jak odmiana pieczarki zwyczajnej. Różni je tylko rozmiar i ciemnobrązowa skórka. Portobello nie trzeba obierać. Wystarczy je dokładnie umyć, osuszyć i gotowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo z News TV:


Do przygotowania risotto potrzebujemy:
  • 250 g pieczarek portobello
  • 200 g ryżu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Bulion warzywny
  • Łyżka masła
  • Natka pietruszki
  • 50 g parmezanu lub tartej mozzarelli
  • 1 łyżka proszku z kani
  • Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania risotto: Na rozgrzanej patelni topimy masło, następnie dodajemy posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zrumieni, wrzucamy pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w dowolny sposób. Po kilku minutach dołączamy ryż i gotujemy, aż będzie al dente, dolewając od czasu do czasu wywar warzywny. Na zakończenie wsypujemy łyżkę proszku z kani. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i posypane startym serem. Smacznego! Jeśli zostało Wam kilka pieczarek, będą one świetne po upieczeniu w piekarniku. Wystarczy ułożyć kapelusze w naczyniu żaroodpornym, którego dno wcześniej posmarowaliśmy tłuszczem. Układamy je blaszkami do góry. Na każdy kapelusz nakładamy trochę masła, czosnku, soli i pieprzu. Posypujemy tymiankiem i majerankiem. Następnie przykrywamy całość folią i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 5 minut. Podajemy z otartą skórką cytrynową i posiekaną natką pietruszki.
Logo NewsLubuski.pl przezroczyste

Chcesz zareklamować swoje usługi czy produkty? Napisz do nas! Nasz zespół ekspertów dopasuje treść artykułu do Twojej branży i grupy docelowej. Skontaktuj się z nami już dziś na reklama@newslubuski.pl.


Redakcja poleca: