Magia Świąt: tradycyjny ajerkoniak świąteczny

Ajerkoniak, alkohol na bazie żółtek jaj kurzych, cukru, mleka i spirytusu, po raz pierwszy stworzyli Holendrzy. Na szeroką skalę został wprowadzony do produkcji w XVII wieku.

Advocaat, bo taką nazwę otrzymał ów trunek, najczęściej podawany jest w czystej postaci, z dodatkiem lodu oraz w koktajlach. Do najbardziej znanych należy Snowball, mieszanka advocaata, lemoniady i soku z cytryny.

Jedną z najpopularniejszych odmian ajerkoniaku jest amerykański eggnog. Pije się go od Święta Dziękczynienia (koniec listopada) aż po Nowy Rok. Na pewno nie raz zdarzyło wam się to zaobserwować na amerykańskich filmach o tematyce świątecznej.

W tym roku także i ja postanowiłam stworzyć swój bożonarodzeniowy ajerkoniak.

Do przygotowania potrzebujemy:

10 żółtek jaj kurzych

2 szklanki cukru pudru

2 łyżki cukru waniliowego

szklanka mleka

szklanka spirytusu

kieliszek amaretto

Żółtka oddzielamy od białka i ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mleko a następnie stopniowo spirytus i kieliszek amaretto. Dobrze ubijamy.

Przelewamy do butelki i wkładamy do ciemnego, chłodnego miejsca na dwa, trzy tygodnie. Przez ten czas ajerkoniak delikatnie „osiądzie”. Nie zdziwcie się zatem, gdy nagle trochę go z butelki ubędzie i nie podejrzewajcie partnerów 🙂

Smacznego i wesołych Świąt 🙂

Jeśli chcielibyście podzielić się z naszymi czytelnikami wyjątkowymi świątecznymi  przepisami, pomysłami na prezenty czy propozycją spędzenia wolnego czasu zapraszamy do kontaktu z nami. Piszcie, dzwońcie, informujcie.