Kiedy jest tłusty czwartek 2024? Poznaj przepis na najlepsze pączki

17 styczeń 2024
Autor: 
Kiedy jest tłusty czwartek 2024? Poznaj przepis na najlepsze pączki AdobeStock

Już niedługo tłusty czwartek, czyli najbardziej słodki dzień w roku. Dzień, w którym możemy bez wyrzutów sumienia zajadać się pysznymi pączkami i faworkami.

Kiedy jest tłusty czwartek 2024?

Tłusty czwartek to ostatni czwartek przed Wielkim Postem. W tym dniu tradycyjnie spożywa się pączki i faworki. W 2024 roku tłusty czwartek przypada na 8 lutego. Jest to doskonała okazja, aby zaszaleć z kaloriami i zjeść coś słodkiego. Pączki możemy upiec sami lub kupić je w cukierni.

Ile zapłacimy za pączka w tłusty czwartek 2024?

Pączki są symbolem obfitości i radości, a według legendy chronią przed złymi duchami i zapewniają szczęście przez cały rok.  Cena za pączka waha się w zależności od miejsca i jakości, ale średnio wynosi około 4 złote. Zdecydowanie mniej zapłacimy w większych marketach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo:

Sadysta znęcał się nad psem. To okropne, co robił. Są nagrania

Przepis na dobre pączki domowe

Pączki to tradycyjne polskie wypieki, które smażymy na głębokim oleju i nadziewamy różnymi konfiturami, marmoladami lub kremami. Są puszyste, aromatyczne i przepyszne. Nie ma nic lepszego niż ciepły pączek posypany cukrem pudrem i popity kubkiem gorącej kawy.

Ale jak zrobić idealne pączki w domu? Nie martwcie się, mam dla was sprawdzony przepis, który zawsze się udaje. Potrzebujecie tylko kilku składników i trochę cierpliwości. A oto co musicie zrobić:

  1. Zrób zaczyn. Ze składników na ciasto uszczknij po łyżce mąki, cukru oraz 3 łyżki ciepłego mleka i całe 25 gramów świeżych drożdży. Drożdże rozetrzyj z resztą składników. Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 15 minut.
  2. W małym garnku podgrzej 250 ml mleka z 50 g masła i łyżeczką cukru. Zmieszaj, aż masło się rozpuści, a mleko będzie ciepłe, ale nie gorące.
  3. W dużej misce wymieszaj 500 g mąki pszennej ze szczyptą soli. Zrób dołek w środku i wlejmy do niego mleko z masłem i wyrobiony zaczyn. Dodaj też 2 jajka i łyżkę spirytusu (lub octu). Zagnieć ciasto rękami lub mikserem z hakiem, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 80 minut, aż podwoi swoją objętość.
  4. Wyjmij ciasto na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkuj na grubość około 1 cm. Wykrawaj z niego kółka za pomocą szklanki lub foremki do pączków. Na połowie kółek nakładaj po łyżeczce ulubionego nadzienia (np. dżemu z róży, powideł śliwkowych lub kremu budyniowego). Przykryj je drugimi kółkiem i dociśnij brzegi. Pączki odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryj je ściereczką. Pozostaw je do wyrośnięcia na około 15 minut. Pączki możesz również nadziać po upieczeniu.
  5. W głębokim rondlu rozgrzej olej do temperatury około 180°C (sprawdź termometrem lub patyczkiem do szaszłyków - jeśli zacznie się na nim tworzyć bąbelki, olej jest gotowy). Polecamy olej rafinowany: rzepakowy, ryżowy lub kokosowy. Smażmy pączki partiami po kilka sztuk, po około 2 minuty z każdej strony, aż będą złociste i rumiane. Wyjmij łyżką cedzakową i odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  6. Pączki posypujemy cukrem pudrem lub lukrem i cieszmy się ich smakiem! 

Spróbujecie tego przepisu i podzielicie się z nami swoimi wrażeniami. Smacznego! 

Czytak także: Światowy Dzień Pizzy 2024 – poznaj przepis, który zawsze się uda


NL LOGO Z LINIAJesteś w centrum wydarzeń? Zrobiłeś zdjęcie lub nagrałeś film? Wyślij to do nas na Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..



KMB

 
To nie ilość lat w twoim życiu się liczy, ale ilość życia w przeżytych latach. [Abraham Lincoln]

  • Dzień Naleśnika 2024. Poznaj najlepszy przepis. Niebo w gębie!

    Dzień Naleśnika 2024. Poznaj najlepszy przepis. Niebo w gębie!

    Naleśniki są pyszne i pożywne. Można je jeść na słodko oraz słono. To danie, które sprawdza się zarówno w przypadku dorosłych, jak i dzieci. Co ważne, są też tanie i bardzo proste w przygotowaniu. W naszym artykule przedstawiamy jednak przepis, który zawsze się sprawdza. Dzięki nam usmażysz naleśniki puszyste i idealnie zarumienione, które nie pękają!

  • Czekoladowe babeczki. Po prostu obłędne

    Czekoladowe babeczki. Po prostu obłędne

    Uwielbiasz jeść słodycze? Podejrzewam, że tak. Jeżeli jesteś podobna do mnie, to z pewnością zdarza ci się prowadzić walkę pomiędzy ochotą na słodki deser, a lenistwem wyrażającym się w niechęci do opuszania własnego domu w celu nabycia owych słodkości. Spokojnie, znalazłam bowiem sposób, na zrobienie pysznego deseru z produktów, które każda w nas ma w swojej spiżarni.

  • Światowy Dzień Pizzy 2024 – poznaj przepis, który zawsze się uda

    Światowy Dzień Pizzy 2024 – poznaj przepis, który zawsze się uda

    Sekretem idealnej pizzy jest oczywiście ciasto. To właśnie ono jest kluczem do tego, aby danie było pyszne, a smakiem przywodziło na myśl wakacje w pięknych Włoszech. Z okazji Światowego Dnia Pizzy przedstawiamy najlepszy przepis, który zawsze się udaje.

  • Jak zrobić wegańską rybę po grecku?

    Jak zrobić wegańską rybę po grecku?

    Jest pyszna, zdrowa, łatwa w przygotowaniu, a przy tym nieokupiona cierpieniem. Wegańska ryba po grecku zyskuje w Polsce coraz większą popularność i pojawia się nie tylko na wigilijnym stole w domach wegan i wegetarian. A jak ją przygotować? Przepis znajdziesz poniżej.

  • Tradycyjne ciasteczka na Boże Narodzenie

    Tradycyjne ciasteczka na Boże Narodzenie

    Ciastka amoniakowe to tradycyjna potrawa świateczna, która ma wiele zwolenników. Są to kruche ciasteczka z dodatkiem amoniaku spożywczego, który nadaje im charakterystycznego zapachu i smaku. Wywodząca się z kuchni lwowskiej.

  • Najlepsze placki ziemniaczane. Poznaj przepis babci

    Najlepsze placki ziemniaczane. Poznaj przepis babci

    Placki ziemniaczane są pyszne i szybkie w przygotowaniu. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do wielu dań lub jako główna potrawa. Ich przygotowanie to prawdziwa sztuka, a nikt nie robi lepszych placków od babci! Poznaj najlepszy przepis.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść ogłoszeń ani nie zwraca materiałów niezamówionych. Zastrzegamy sobie prawo skracania i adiustacji tekstów oraz ich tytułów.

Na podstawie art. 25 ust.1 pkt 1b prawa autorskiego, wydawca wyraźnie zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów opublikowanych na portalu internetowym "NewsLubuski.pl" jest zabronione.

Jeżeli widzisz błąd na stronie, napisz do redakcji: NewsLubuski

Właścicielem portalu NewsLubuski.pl jest firma vGs

Media Społecznościowe

Top

stat4u