Dzień Naleśnika 2024. Poznaj najlepszy przepis. Niebo w gębie!

02 luty 2024
Autor: 
Dzień Naleśnika 2024. Poznaj najlepszy przepis. Niebo w gębie!

Naleśniki są pyszne i pożywne. Można je jeść na słodko oraz słono. To danie, które sprawdza się zarówno w przypadku dorosłych, jak i dzieci. Co ważne, są też tanie i bardzo proste w przygotowaniu. W naszym artykule przedstawiamy jednak przepis, który zawsze się sprawdza. Dzięki nam usmażysz naleśniki puszyste i idealnie zarumienione, które nie pękają!

Kiedy jest dzień naleśnika

Dzień naleśnika to święto, które obchodzimy 2 lutego. To dzień, w którym możemy zajadać się pysznymi naleśnikami z różnymi nadzieniami i polewami. Niektórzy wolą słodkie naleśniki z dżemem, serem, czekoladą lub owocami, a inni wybierają wytrawne naleśniki z mięsem, serem, warzywami lub grzybami. Nie ma ograniczeń co do tego, co możesz włożyć do swojego naleśnika. Możesz nawet wymyślić własne połączenia smaków i podzielić się nimi z innymi. Dzień naleśnika to także okazja do spędzenia czasu z rodziną i przyjaciółmi. Możesz zaprosić ich do swojego domu i przygotować wspólnie naleśniki lub wybrać się do jakiejś naleśnikarni i spróbować różnych rodzajów naleśników. Dzień naleśnika to dzień radości, smaku i zabawy. Nie zapomnij o nim i świętuj go w najlepszym stylu!

Przepis na najlepsze naleśniki

Wiele osób robi naleśniki „na oko”, a okazuje się, że to spory błąd, ponieważ źle dobrane proporcje mogą sprawić, że placki będą twarde i będą pękać. Poniżej przedstawiamy najbardziej klasyczny przepis.

Składniki na naleśniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli.

Wszystkie składniki należy dokładnie połączyć, a jeżeli nie chcesz dodawać oleju do ciasta, możesz go wykorzystać do smażenia. Magda Gessler ma swój patent na idealne naleśniki. Jej zdaniem przygotowywanie ciasta wymaga zachowania odpowiedniej kolejności dodawania składników. Przede wszystkim należy zacząć od wsypania do miski mąki, a później dolania mleka. Dopiero później trzeba dodać jajka, które warto wcześniej wyjąć z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Potem trzeba dodać wodę. Restauratorka poleca dodać do ciasta na naleśniki 50 gram rozpuszczonego, klarowanego masła, zamiast oleju.

Co zrobić, żeby naleśniki były puszyste?

Jeżeli zależy Ci na tym, aby naleśniki były puszyste, zamień zwykłą wodę na gazowaną. Ponadto mąkę warto też przesiać przez sitko. Wiele osób decyduje się tez na oddzielenie żółtek od białek i ubicie ich, a następnie połączenie piany z resztą składników.

Idealny farsz na naleśniki

Oczywiście naleśniki można jeść tradycyjnie z dżemem czy nawet cukrem pudrem albo miodem. Czasami warto trochę pokombinować i zmienić tradycyjne placki w wykwintne danie. Możesz w tym celu przygotować wytrawny farsz.

Szpinakowe nadzienie do naleśników zrobisz zaledwie w chwilę. Na patelni podsmaż na maśle czosnek, a następnie dodaj szpinak i dopraw całość solą i pieprzem. Na koniec dodaj pokruszony ser feta albo odrobinę śmietanki 30%. Połączone składniki umieszczaj na naleśnika i je zawijaj. Możesz je później dodatkowo zapiec w piekarniku.

Dziurawe naleśniki - przepis naszego czytelnika

Dziurawe naleśniki przesłała nam Magdalena z Zielonej Góry. Przepis bardzo prosty, ale efekt zaskakujący. Idealne na lekką kolację, przekąskę albo dodatek do grillowanego mięsa.

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody (gazowana mile widziana)
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka zioła (świeże lub suszone)
  • sól

nalesniki1Nadzienie:

mieszanka sałat, pomidor, oliwki, ogórek, czerwona cebula

Dresing do sałaty: sos sojowy, miód, chilli, sos słodko-kwaśny, oliwa

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe, z którego smażymy bardzo cieniutkie placki, najlepiej na złoty kolor. Następnie za pomocą naparstka albo (tak jak było w moim przypadku) nakrętki od sosu sojowego wykrawamy otwory. Na każdym naleśniku układamy sałatę wymieszaną wcześniej z dressingiem i zwijamy w rulony. Bardzo efektownie wyglądają i naprawdę są smaczne.

nalesniki2

Czytaj także: Kiedy jest tłusty czwartek 2024? Poznaj przepis na najlepsze pączki


NL LOGO Z LINIAChcesz zareklamować swoje usługi czy produkty? Napisz do nas! Nasz zespół ekspertów dopasuje treść artykułu do Twojej branży i grupy docelowej. Skontaktuj się z nami już dziś na Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..



KMB

 
To nie ilość lat w twoim życiu się liczy, ale ilość życia w przeżytych latach. [Abraham Lincoln]

  • Czekoladowe babeczki. Po prostu obłędne

    Czekoladowe babeczki. Po prostu obłędne

    Uwielbiasz jeść słodycze? Podejrzewam, że tak. Jeżeli jesteś podobna do mnie, to z pewnością zdarza ci się prowadzić walkę pomiędzy ochotą na słodki deser, a lenistwem wyrażającym się w niechęci do opuszania własnego domu w celu nabycia owych słodkości. Spokojnie, znalazłam bowiem sposób, na zrobienie pysznego deseru z produktów, które każda w nas ma w swojej spiżarni.

  • Kiedy jest tłusty czwartek 2024? Poznaj przepis na najlepsze pączki

    Kiedy jest tłusty czwartek 2024? Poznaj przepis na najlepsze pączki

    Już niedługo tłusty czwartek, czyli najbardziej słodki dzień w roku. Dzień, w którym możemy bez wyrzutów sumienia zajadać się pysznymi pączkami i faworkami.

  • Światowy Dzień Pizzy 2024 – poznaj przepis, który zawsze się uda

    Światowy Dzień Pizzy 2024 – poznaj przepis, który zawsze się uda

    Sekretem idealnej pizzy jest oczywiście ciasto. To właśnie ono jest kluczem do tego, aby danie było pyszne, a smakiem przywodziło na myśl wakacje w pięknych Włoszech. Z okazji Światowego Dnia Pizzy przedstawiamy najlepszy przepis, który zawsze się udaje.

  • Jak zrobić wegańską rybę po grecku?

    Jak zrobić wegańską rybę po grecku?

    Jest pyszna, zdrowa, łatwa w przygotowaniu, a przy tym nieokupiona cierpieniem. Wegańska ryba po grecku zyskuje w Polsce coraz większą popularność i pojawia się nie tylko na wigilijnym stole w domach wegan i wegetarian. A jak ją przygotować? Przepis znajdziesz poniżej.

  • Tradycyjne ciasteczka na Boże Narodzenie

    Tradycyjne ciasteczka na Boże Narodzenie

    Ciastka amoniakowe to tradycyjna potrawa świateczna, która ma wiele zwolenników. Są to kruche ciasteczka z dodatkiem amoniaku spożywczego, który nadaje im charakterystycznego zapachu i smaku. Wywodząca się z kuchni lwowskiej.

  • Najlepsze placki ziemniaczane. Poznaj przepis babci

    Najlepsze placki ziemniaczane. Poznaj przepis babci

    Placki ziemniaczane są pyszne i szybkie w przygotowaniu. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do wielu dań lub jako główna potrawa. Ich przygotowanie to prawdziwa sztuka, a nikt nie robi lepszych placków od babci! Poznaj najlepszy przepis.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść ogłoszeń ani nie zwraca materiałów niezamówionych. Zastrzegamy sobie prawo skracania i adiustacji tekstów oraz ich tytułów.

Na podstawie art. 25 ust.1 pkt 1b prawa autorskiego, wydawca wyraźnie zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów opublikowanych na portalu internetowym "NewsLubuski.pl" jest zabronione.

Jeżeli widzisz błąd na stronie, napisz do redakcji: NewsLubuski

Właścicielem portalu NewsLubuski.pl jest firma vGs

Media Społecznościowe

Top

stat4u