W piątek, 9 lipca w Cigacicach odbędzie się czwarte już spotkanie w ramach cyklu Rarytas Lubuski w kuchni. Tym razem pod nazwą Rarytas nad Odrą. Na wydarzenie zaprasza Urząd Maszałkowski Województwa Lubuskiego.
Miejscem najbliższej imprezy kulinarnej, której organizatorem jest Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego, będzie „Przystań TU” w Cigacicach. Spotkanie będzie połączone z Bazarem Rzeka i Flisem Odrzańskim. Motywem przewodnim będą tym razem: warzywa, zioła i wołowina. Gościem imprezy będzie Wicemarszałek Województwa Lubuskiego, Stanisław Tomczyszyn.
Podczas imprezy będzie można poznać tajniki zastosowania ziół oraz wołowiny w przygotowaniu regionalnych produktów. Będzie można skosztować m. in. naparu z tataraku, wołowiny szarpanej w bułce maślanej i bakłażana z kozim serem. Zainteresowani będą mogli degustować przygotowane dania, a otrzymane przepisy pomogą im odwzorować potrawę we własnej kuchni.
Ponadto w trakcie spotkania będzie zorganizowana Strefa Produktu Regionalnego pn. Bazar Rzeka, gdzie będzie można zaopatrzyć się w produkty od lubuskich producentów.
Dodatkową atrakcją podczas wydarzenia będzie wpłynięcie Flisu Odrzańskiego do Przystani w Cigacicach. Flis Odrzański skupia miłośników żeglugi po Odrze i w tym roku obchodzi 25-lecie.
Rarytas Lubuski w kuchni
Rarytas Lubuski w kuchni to cykl ośmiu spotkań, podczas których odbywają się pokazy gotowania na bazie produktów regionalnych od lubuskich producentów. Spotkania odbywają się w różnych powiatach, na terenie województwa lubuskiego. „Rarytas lubuski w kuchni” gości w gospodarstwach producentów, w tym agroturystycznych i wydarzeniach plenerowych. Temat przewodni każdego spotkania jest inny i promuje różnorodną paletę produktową. Na spotkaniach prowadzona jest degustacja, a uczestnikom rozdawane są przepisy na wykonanie poszczególnych dań, co ułatwi im możliwość powtórzenia potrawy w domu.
Celem projektu jest zachęcanie do kupowania lokalnie, po sąsiedzku i tym samym wsparcie lubuskich producentów jak również propagowanie zdrowego jedzenia, uczulenie na zwracanie uwagi na to, co jeść i jak przygotowywać potrawy.
Na każdym spotkaniu obecnych jest kilku producentów lokalnych, którzy opowiadają o walorach produktów, które zostały użyte w trakcie pokazu. W zależności od pokazu gotować będą znani kucharze z lubuskiego, producenci produktów regionalnych lub Koła Gospodyń Wiejskich.
Z każdego pokazu gotowania powstanie krótki filmik, który również będzie propagował gotowanie na bazie produktów regionalnych, co umożliwi powtórzenie potrawy we własnej kuchni w dowolnej chwili.
Trzy spotkania już za nami
Przypomnijmy, że za nami już trzy spotkania z cyklu Rarytas Lubuski w kuchni. Pierwsze odbyło się 13 czerwca podczas Folwarku Zamkowego – Targu Śniadaniowego w Żarach, gdzie prezentowano m.in. danie kuchni Łużyckiej – bigos tradycyjny.
Drugie spotkanie – z dziczyzną i rybą – odbyło się 16 czerwca w Agroturystyce MAYA, w Gorzycy. Tam królowały dania z dziczyzny i ryb z lubuskich lasów i jezior. Przygotowywane były m in. gulasz z dzika, tatar z koziołka i karp po gorzycku.
Ostatnie spotkanie pn. „Chwasty w kuchni” odbyło się 23 czerwca w gospodarstwie Malinówka w Drągowinie. Poświęcone było kuchni wegetariańskiej, na bazie ekologicznych produktów. Gospodyni, Pani Magdalena Świderska zaprezentowała jak można użyć chwasty w kuchni i przygotowała lemoniadę pokrzywową oraz pesto z chwastów. Dodatkowo przeprowadziła warsztaty kiszonkarskie.
Więcej informacji na stronie Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego – www.lcpr.pl
Jesteś w centrum wydarzeń? Zrobiłeś zdjęcie lub nagrałeś film? Wyślij to do nas na #dodajto lub kontakt@newslubuski.pl