Ptasia grypa pod Gorzowem

04 grudzień 2016

W podgorzowskim Deszcznie padło kilka tysięcy gęsi. Służby podejrzewają, że przyczyną jest ptasia grypa. W Lubuskim Urzędzie Wojewódzkim zebrał się specjalny sztab zarządzania kryzysowego.

Portalowi gorzowianin.com udało się ustalić, że w podgorzowskim Deszcznie padło kilka tysięcy sztuk gęsi. Tę informację potwierdziła nam Aleksandra Chmielińska-Ciepły, rzecznik wojewody lubuskiego.

W tej sytuacji w Lubuskim Urzędzie Wojewódzkim w trybie pilnym zebrał się sztab zarządzania kryzysowego. - Cały czas pracujemy i opracowujemy rozporządzenie. Po godz. 23 wydamy oficjalne oświadczenie, które zostanie opublikowane na stronach urzędu, starostwa i gmin – komentuje rzecznik wojewody.

Jeżeli potwierdzi się, że drób padł ze względu na ptasią grypę, to zostaną wprowadzone odpowiednie kroki, w tym utworzenie strefy zagrożonej zagrożeniem w promieniu 10 km od Deszczna. W takim przypadku na drogach wylotowych pojawią się specjalne maty dezynfekujące dla samochodów, a także maty dla ludzi. Tak było m.in. w 2006 roku w Toruniu.

Wirus ptasiej grypy ginie w temperaturze 70 °C. W zbiornikach wodnych, często zakażonych przez ptaki wodne, wirus zachowuje zakaźność przez 4 dni w 22 °C i ponad 30 dni w 0 °C.

Ludzie zarażają się H5N1 dotykając chorych ptaków, ich wydzielin lub odchodów. Dotychczas większość przypadków zachorowań u ludzi zdarzyła się w rejonach wiejskich czy podmiejskich, gdzie w wielu gospodarstwach hodowany jest drób. Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo zakażenia się, należy:

wszystkie przedmioty stykające się z surowym drobiem należy myć detergentem i dokładnie spłukiwać

uważać, by soki z surowego mięsa nie stykały się z innymi produktami spożywczymi

unikać kontaktu z ptasimi odchodami (np. podczas mycia samochodu, okien) – używać jednorazowych rękawiczek

unikać bezpośredniego kontaktu z ptactwem (zwłaszcza z padłymi sztukami) – nie dotykać; zarazić się można poprzez kontakt z piórami, pierzem lub puchem

powstrzymać się od jedzenia potraw z surowych jaj

ptasie jajka przechowywać osobno, nie pozwalając by weszły w kontakt z inną żywnością; przed użyciem zaleca się wyparzyć je we wrzątku

myć ręce i narzędzia po każdej obróbce produktów drobiowych.

AKTUALIZACJA

godz. 23.10 - Jak udało się nam nieoficjalnie dowiedzieć od niedzielnego poranka zostaną wyznaczone strefy w promieniu 3 i 10 km. Zostanie również wprowadzona kwarantanna, która będzie trwała 20 dni. Co istotne jest to wirus H5N8, który nie przerzuca się na ludzi, dotyczy jedynie ptaków.

godz. 0.30 - Pierwsza strefa zapowietrzona obejmuje 3 km od ogniska ptasiej grypy. Natomiast druga strefa zagrożenia to promień 10 km. Ma to zapobiec rozprzestrzenianiu się tego wirusa. Na terenie stref będą tablice informacyjne, maty dezynfekujące, specjalna odzież ochronna oraz wzmożony nadzór sanitarny - komentuje Tadeusz Woźniak, lubuski wojewódzki lekarz weterynarii.

Www.gorzowianin.com

Katarzyna Mayer-Bzowa

 
To nie ilość lat w twoim życiu się liczy, ale ilość życia w przeżytych latach. [Abraham Lincoln]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść ogłoszeń ani nie zwraca materiałów niezamówionych. Zastrzegamy sobie prawo skracania i adiustacji tekstów oraz ich tytułów.

Na podstawie art. 25 ust.1 pkt 1b prawa autorskiego, wydawca wyraźnie zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów opublikowanych na portalu internetowym "NewsLubuski.pl" jest zabronione.

Jeżeli widzisz błąd na stronie, napisz do redakcji: NewsLubuski

Właścicielem portalu NewsLubuski.pl jest firma vGs

Media Społecznościowe

Top