3 drużyny, 3 stoły i mnóstwo pierogów, które po ugotowaniu bardzo szybko zniknęły z talerzy. Było smacznie i ciekawie. Poza tradycyjnymi w naszej kuchni pierogami "ruskimi", można było dowiedzieć się jak przyrządza się pierożki gruzińskie i chińskie.
- Farsz chiński to wieprzowina mielona, kapusta pekińska, pieczarki, ocet jabłkowy, sos sojowy i czosnek. Ciasto robi się tylko z zimnej wody i mąki, ma konsystencję ciasta do pizzy - tłumaczy nam organizatorka smacznego festiwalu Natalia Jackiewicz - Dyrektor Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Droszkowie. - Farsz gruziński to mięso mielone wołowo-wieprzowe, kolendra, pieprz, czosnek i sól. Gruzini w kuchni używają dużo soli, solą nawet ciasto, które przygotowują z mąki, ciepłej wody i jajek.
Sporo mieszkańców wsi przyszło spróbować smakołyków z różnych części świata. Okazuje się, że pierogi mogą mieć niejedno oblicze.
https://newslubuski.pl/wydarzenia/2449-pyszne-pierogi-w-droszkowie.html#sigProId8b7b1ddcfc