W środę 15 lutego w Droszkowie odbył się Międzynarodowy Festiwal Pierogów. Można było nauczyć się jak sprawnie i smacznie przyrządzić pierogi. Tajniki kuchni chińskiej i gruzińskiej zdradziły wolontariuszki przebywające w Droszkowie.
3 drużyny, 3 stoły i mnóstwo pierogów, które po ugotowaniu bardzo szybko zniknęły z talerzy. Było smacznie i ciekawie. Poza tradycyjnymi w naszej kuchni pierogami „ruskimi”, można było dowiedzieć się jak przyrządza się pierożki gruzińskie i chińskie.
– Farsz chiński to wieprzowina mielona, kapusta pekińska, pieczarki, ocet jabłkowy, sos sojowy i czosnek. Ciasto robi się tylko z zimnej wody i mąki, ma konsystencję ciasta do pizzy – tłumaczy nam organizatorka smacznego festiwalu Natalia Jackiewicz – Dyrektor Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Droszkowie. – Farsz gruziński to mięso mielone wołowo-wieprzowe, kolendra, pieprz, czosnek i sól. Gruzini w kuchni używają dużo soli, solą nawet ciasto, które przygotowują z mąki, ciepłej wody i jajek.
Sporo mieszkańców wsi przyszło spróbować smakołyków z różnych części świata. Okazuje się, że pierogi mogą mieć niejedno oblicze.