Pyszne pierogi w Droszkowie (ZDJĘCIA)

16 luty 2017
Autor: 

W środę 15 lutego w Droszkowie odbył się Międzynarodowy Festiwal Pierogów. Można było nauczyć się jak sprawnie i smacznie przyrządzić pierogi. Tajniki kuchni chińskiej i gruzińskiej zdradziły wolontariuszki przebywające w Droszkowie.

3 drużyny, 3 stoły i mnóstwo pierogów, które po ugotowaniu bardzo szybko zniknęły z talerzy. Było smacznie i ciekawie. Poza tradycyjnymi w naszej kuchni pierogami "ruskimi", można było dowiedzieć się jak przyrządza się pierożki gruzińskie i chińskie.

- Farsz chiński to wieprzowina mielona, kapusta pekińska, pieczarki, ocet jabłkowy, sos sojowy i czosnek. Ciasto robi się tylko z zimnej wody i mąki, ma konsystencję ciasta do pizzy - tłumaczy nam organizatorka smacznego festiwalu Natalia Jackiewicz - Dyrektor Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Droszkowie. - Farsz gruziński to mięso mielone wołowo-wieprzowe, kolendra, pieprz, czosnek i sól. Gruzini w kuchni używają dużo soli, solą nawet ciasto, które przygotowują z mąki, ciepłej wody i jajek.

Sporo mieszkańców wsi przyszło spróbować smakołyków z różnych części świata. Okazuje się, że pierogi mogą mieć niejedno oblicze.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść ogłoszeń ani nie zwraca materiałów niezamówionych. Zastrzegamy sobie prawo skracania i adiustacji tekstów oraz ich tytułów.

Na podstawie art. 25 ust.1 pkt 1b prawa autorskiego, wydawca wyraźnie zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów opublikowanych na portalu internetowym "NewsLubuski.pl" jest zabronione.

Jeżeli widzisz błąd na stronie, napisz do redakcji: NewsLubuski

Właścicielem portalu NewsLubuski.pl jest firma vGs

Media Społecznościowe

Top