W programie, m.in. jarmark pszczelarski, degustacje miodu, zabawy i warsztaty dla dzieci. Poznamy również laureatów konkursu na "Wzorową pasiekę prowadzoną w LZP". Do Zaboru zapraszamy 2 września od godziny 11.00 do 15.00.
- Przez nasze tereny przebiega jedyny w Polsce Szlak Wina i Miodu. Ponad 200-kilometrowa trasa obejmuje kilkadziesiąt urokliwych przystanków, m.in. winnice, muzea i gospodarstwa pszczelarskie. Lubuski Szlak Wina i Miodu to także wydarzenia i imprezy, jak np. Weekendy Otwartych Winnic czy Miodobranie, obiekty i usługi, jak i wyroby proponowane przez winiarzy, pszczelarzy, hotelarzy i muzealników. Nasze województwo naprawdę „smakuje” wyjątkowo, a odradzająca się tradycja winiarska i produkcja miodu sprzyjają odkrywaniu zapomnianych lokalnych potraw – mówi marszałek Elżbieta Anna Polak.
Tradycje lubuskiego pszczelarstwa sięgają czasów średniowiecza, kiedy to bartnictwo stanowiło silną gałąź gospodarki, a miód i wosk były wysoko cenionymi towarami na rynku krajowym i zagranicznym. Wzrost handlu tym „płynnym złotem” zmusił hodowców pszczół do zapewnienia sobie stałego dostępu do ich gniazd – tak powstały ule. Bartnicy przekwalifikowali się na pszczelarzy. W tradycyjnych metodach jeszcze do XIX wieku pozyskiwano miód poprzez podgrzewanie plastrów i zlewanie zawartości przez sito do naczynia, które nie mogło być zrobione z żelaza, cynku, miedzi lub mosiądzu, ponieważ nadają one metaliczny posmak.
lubuskie.pl