Muuu Bistro to nowy punkt na mapie zielonogórskich śniadaniowni
Jest to rzemieślnicza restauracja serwująca pomysłowe dania przygotowane z produktów własnego wyrobu. Większość składników takich jak mleko, sery, pieczywo, dżemy i warzywa to produkty pochodzące z eko-gospodarstwa prowadzonego przez właścicieli. Muuu Bistro to miejsce dla szukających zdrowej żywności, wysokiej jakości i “babcinych” smaków we współczesnej odsłonie.
Podstawowym składnikiem dla wielu produktów z karty jest najwyższej jakości mleko pochodzące od krów z własnej hodowli. Z mleka wytwarzane są długodojrzewające sery, twarogi i jogurty spełniające najwyższe standardy. Warto spróbować swojskiego masła, które idealnie sprawdza się jako dodatek do pieczywa, które oczywiście też jest własnej produkcji. Chleby, drożdżówki, chałki i bułki wypiekane są pod czujnym okiem właścicieli zgodnie z tradycyjnymi recepturami - bez polepszaczy i bez konserwantów.
- Zielona Góra to miasto wielu dobrych restauracji, ale my chcieliśmy dać ludziom coś, czego w naszym mieście jeszcze nie było. Serwujemy dania przygotowane na bazie wytwarzanych przez nas składników. Mamy swoje mleko, jajka, sery i pieczywo. Stawiamy na jakość, a za tym idzie również zadowolenie odwiedzających - mówi Waldemar Stępak, właściciel restauracji.
Już w dzień otwarcia pod swoimi drzwiami lokal zebrał znaczną ilość gości
Niespotykana wręcz dbałość o pochodzenie produktów skutkuje zadowolonymi i chętnie wracającymi klientami, którzy coraz częściej wybierają śniadanie w tym klimatycznym miejscu.
Przede wszystkim jakość, czyli własne zwierzęta i wyroby
To co trafia na talerze klientów wytwarzane jest w myśl zasady od pola do stołu. Nie ma miejsca na tańsze zamienniki i “sklepowe” produkty. Wszystko jest swojskie - od najprostszych do pozyskania rzeczy jak jajka czy owoce po własnoręcznie wytwarzane sery, twarogi czy masło.
Tajemnica świetnego smaku tkwi w kontrolowaniu nawet tego, co jedzą krowy. Karmione są ekologicznie, a najwyższej jakości pożywienie pozwala uzyskać świetny smak mleka. Każdy element hodowli dopilnowany jest tak, aby oferować wyjątkowy smak i jakość przygotowywanych dań.
Z oferty wyróżnić warto na przykład obtoczone w jajku tosty z serem i pieczarkami. Jest to jeden z bestsellerów, którego smaku nie sposób podrobić. Świeże jajka codziennie przywożone są z wiejskiego gospodarstwa, a zasmażany w środku ser gouda wytwarzany jest własnoręcznie według tradycyjnych procedur. Zamawiając danie na słodko, na talerzu znajdziemy dżem. Jak łatwo się już domyślić - również własnej produkcji.
Aby dopełnić rzemieślniczego dzieła, nawet zastawa na której wydawane jest jedzenie nie jest przypadkowa. Wykonana w lokalnej, lecz znanej na cały świat manufakturze Bolesławiec.
Bistro otwarte od samego rana
Muuu Bistro mieści się w wygodnej lokalizacji w otoczeniu młodego osiedla przy ulicy Jana z Kolna, pod numerem 14D. Na śniadanie zdąży nawet największy śpioch, ponieważ serwowane jest od godz. 8:00 do 14:00, od wtorku do piątku. Na weekend każdy lubi trochę dłużej pospać, dlatego restauracja otwiera się nieco później, bo o 9:00, a jej drzwi pozostają otwarte aż do 15:00.
Zwierzaki mile widziane, do restauracji wejdziecie z czworonogiem
Właściciele czworonogów nie muszą się zastanawiać co zrobić ze swoim zwierzakiem wybierając się na śniadanie. Obsługa lokalu zachęca do zabierania psów ze sobą zaznaczając, że lokal jest przyjazny zwierzętom. W Muuu Bistro na czworonożnych towarzyszy zawsze czekają miski z wodą i karmą.
Chcieliśmy uczynić Muuu miejscem przyjazne zwierzętom. Stąd też wystrój lokalu, jego nazwa oraz możliwość wejścia ze zwierzętami. Zdajemy sobie sprawę, że wielu klientów czasami nie ma gdzie zostawić psiaka, a chciałoby nas odwiedzić. Poza tym są klienci, którzy przychodzą do nas w trakcie porannego spaceru ze swoimi psami. Mi również zdarza się być w Muuu z jednym ze swoich psów. - mówi Waldemar Stępak, właściciel Muuu Bistro.
https://newslubuski.pl/styl/14743-zdrowe-sniadanie-w-zielonej-gorze-tu-zjesz-dania-ze-swojskich-produktow.html#sigProId46ce3000b7