Co można grillować poza mięsem?
Często to mięsożercy zachwycają się smakiem grillowanych warzyw. Na ruszcie może wylądować nie tylko mięso, ale również szereg innych produktów, które są doskonałą alternatywą dla tłustych potraw. Warzywa nie muszą być dodatkiem! U coraz większej liczby osób stanowią pełnowartościowy, pyszny posiłek. Co można grillować? Najczęściej Polacy wybierają:
- bakłażana,
- ziemniaki oraz bataty,
- pieczarki i boczniaki,
- szparagi,
- kalafior,
- awokado,
- tofu,
- sery (w szczególności halloumi).
Poniżej przedstawiamy dwa sprawdzone przepisy, który rozpalą kubki smakowe nie tylko wegan i wegetarian. To przysmak również mięsożerców. Uwaga! Te dania są uwielbiane przez dzieci!
Szaszłyki z tofu
Szaszłyki mogą zostać zrobione nie tylko z mięsa. Te z tofu i szparagami są przepyszne! Składniki:
- 500 gram zielonych szparagów,
- 300 gram tofu,
- dwie łyżki soku z cytryny,
- łyżka dowolnego oleju,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie takich szaszłyków jest banalnie proste! Wystarczy, że tofu pokroisz w grubą kostkę, a następnie wymieszać je z cytrynową marynatą (połącz sok z cytryny, z solą, pieprzem oraz olejem). Całość niech poleży w lodówce przez minimum dwie godziny. Szparagom oderwij twarde końce i pokrój je w niewielkie kawałki. Nabijaj je na zmianę z tofu. Szaszłyki grilluj na każdej ze stron przez około pięć minut.
Grillowany ser halloumi z arbuzem
Arbuz może być nie tylko pysznym deserem! To wspaniały dodatek również do wytrawnych dań. Przekonaj się o tym podczas grilla i przygotuj nieoczywistą, ale pyszną sałatkę. Składniki:
- opakowanie sera halloumi,
- dowolna sałata (najlepiej mix z rukolą),
- dwie szklaki miąższu z arbuza pokrojonego w kostkę,
- jedno awokado,
- sok z cytryny, miód, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny oraz sól i pieprz do smaku.
Najpierw przygotuj pyszny sos. Wymieszaj ze sobą trzy łyżki oliwy z oliwek, dwie łyżki soku z cytryny, łyżkę miodu oraz sól i pieprz. Następnie dodaj go do sałaty. Wyłóż ją na talerze, połóż na wierzch kawałki arbuza, a także pokrojone w plastry awokado. Teraz pora na wielkie grillowanie! Pokrój ser halloumi w plasterki. Obtocz go w oliwie i dopraw do smaku. Kiedy będzie dobrze podpieczony, jego kolor zmieni się na złocisty. Ser ułóż na sałatce, a całość skrop octem balsamicznym. Smacznego!
Wege grill również może być pyszny, zdrowy i pożywny. To doskonała alternatywa dla każdego!
Przeczytaj także: Triki i porady, dzięki którym zostaniesz mistrzem grilla