Przepisy i inspiracje na grilla w wersji wegetariańskiej

12 lipiec 2023
Przepisy i inspiracje na grilla w wersji wegetariańskiej Adobe Stock

Sezon grillowy rozpoczął się już na dobre! To idealna okazja, aby spróbować pysznych potraw nie tylko w mięsnej wersji. Wegetariańskie dania prosto z rusztu również rozpływają się w ustach i są po prostu pyszne. Przedstawiamy kilka inspiracji.

Co można grillować poza mięsem?

Często to mięsożercy zachwycają się smakiem grillowanych warzyw. Na ruszcie może wylądować nie tylko mięso, ale również szereg innych produktów, które są doskonałą alternatywą dla tłustych potraw. Warzywa nie muszą być dodatkiem! U coraz większej liczby osób stanowią pełnowartościowy, pyszny posiłek. Co można grillować? Najczęściej Polacy wybierają:

- bakłażana,

- ziemniaki oraz bataty,

- pieczarki i boczniaki,

- szparagi,

- kalafior,

- awokado,

- tofu,

- sery (w szczególności halloumi).

Poniżej przedstawiamy dwa sprawdzone przepisy, który rozpalą kubki smakowe nie tylko wegan i wegetarian. To przysmak również mięsożerców. Uwaga! Te dania są uwielbiane przez dzieci!

Szaszłyki z tofu

Szaszłyki mogą zostać zrobione nie tylko z mięsa. Te z tofu i szparagami są przepyszne! Składniki:

- 500 gram zielonych szparagów,

- 300 gram tofu,

- dwie łyżki soku z cytryny,

- łyżka dowolnego oleju,

- sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie takich szaszłyków jest banalnie proste! Wystarczy, że tofu pokroisz w grubą kostkę, a następnie wymieszać je z cytrynową marynatą (połącz sok z cytryny, z solą, pieprzem oraz olejem). Całość niech poleży w lodówce przez minimum dwie godziny. Szparagom oderwij twarde końce i pokrój je w niewielkie kawałki. Nabijaj je na zmianę z tofu. Szaszłyki grilluj na każdej ze stron przez około pięć minut.

Grillowany ser halloumi z arbuzem

Arbuz może być nie tylko pysznym deserem! To wspaniały dodatek również do wytrawnych dań. Przekonaj się o tym podczas grilla i przygotuj nieoczywistą, ale pyszną sałatkę. Składniki:

- opakowanie sera halloumi,

- dowolna sałata (najlepiej mix z rukolą),

- dwie szklaki miąższu z arbuza pokrojonego w kostkę,

- jedno awokado,

- sok z cytryny, miód, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny oraz sól i pieprz do smaku.

Najpierw przygotuj pyszny sos. Wymieszaj ze sobą trzy łyżki oliwy z oliwek, dwie łyżki soku z cytryny, łyżkę miodu oraz sól i pieprz. Następnie dodaj go do sałaty. Wyłóż ją na talerze, połóż na wierzch kawałki arbuza, a także pokrojone w plastry awokado. Teraz pora na wielkie grillowanie! Pokrój ser halloumi w plasterki. Obtocz go w oliwie i dopraw do smaku. Kiedy będzie dobrze podpieczony, jego kolor zmieni się na złocisty. Ser ułóż na sałatce, a całość skrop octem balsamicznym. Smacznego!

Wege grill również może być pyszny, zdrowy i pożywny. To doskonała alternatywa dla każdego!

Przeczytaj także: Triki i porady, dzięki którym zostaniesz mistrzem grilla


NL LOGO Z LINIAJesteś w centrum wydarzeń? Zrobiłeś zdjęcie lub nagrałeś film? Wyślij to do nas na Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..



Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść ogłoszeń ani nie zwraca materiałów niezamówionych. Zastrzegamy sobie prawo skracania i adiustacji tekstów oraz ich tytułów.

Na podstawie art. 25 ust.1 pkt 1b prawa autorskiego, wydawca wyraźnie zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów opublikowanych na portalu internetowym "NewsLubuski.pl" jest zabronione.

Jeżeli widzisz błąd na stronie, napisz do redakcji: NewsLubuski

Właścicielem portalu NewsLubuski.pl jest firma vGs

Media Społecznościowe

Top

stat4u