Marynata na grilla dla każdego
Karkówka, warzywa oraz tofu mogą mieć jedną marynatę, która sprawi, że ich smak będzie niezastąpiony. Dobrze skomponowana mieszanka przypraw sprawi, że całość będzie pyszna i aromatyczna, a przy tym grillowane potrawy nie wyschną. Warto zamarynować całość kilka godzin przed grillem i pozostawić w lodówce na przynajmniej osiem godzin. To jest gwarancja wyrazistego smaku. W sprzedaży są oczywiście gotowe marynaty, z których możesz skorzystać. Warto jednak przygotować ją samodzielnie, wybierając swoje ulubione przyprawy. Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych i szybkich przepisów, dzięki którym staniesz się mistrzem grillowania.
Szybkie przepisy na marynatę na grilla
Jak zrobić marynatę do karkówki? Przepisów jest wiele, a każdy z nich możesz dowolnie modyfikować według swoich indywidualnych preferencji. Poniżej przedstawiamy dwa z nich.
Marynata nr 1
• 1 łyżka ketchupu łagodnego luk pikantnego,
• 1 łyżka musztardy sarepskiej,
• 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
• 4 łyżki oliwy z oliwek,
• 1 płaska łyżeczka soli,
• 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego,
• 1 łyżeczka papryki ostrej i słodkiej,
• 1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku.
Marynata nr 2
• 3 łyżki musztardy sarepskiej,
• 2 łyżki miodu,
• 1 łyżka soku z cytryny,
• 4 łyżki oliwy z oliwek,
• 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,
• 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu,
• ½ łyżeczki rozmarynu,
• ½ łyżeczki papryki słodkiej.
Przygotowanie marynat jest banalnie proste. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, a następnie obtoczyć w nich mięso, tofu albo dowolne warzywa. Co ważne, poszczególne przyprawy możesz z powodzeniem zmieniać i dodawać swoje ulubione, aby nadać grillowanym potrawom unikatowy smak.
Czytaj także: Przepisy i inspiracje na grilla w wersji wegetariańskiej