Najlepsze marynaty na grilla

21 lipiec 2023
Autor: 
Najlepsze marynaty na grilla Adobe Stock

Polacy są mistrzami grilla. Lato to doskonała okazja do tego, żeby wypróbować nowe potrawy z ognia. Obok tradycyjnych kiełbas czy kaszanek, warto położyć na ruszcie także aromatyczną karkówkę, tofu czy warzywa. Muszą one być jednak odpowiednio przyprawione. Marynata sprawi, że ich smak będzie niezapomniany. Jak ją jednak właściwie przygotować? Przedstawiamy najlepsze przepisy.

Marynata na grilla dla każdego

Karkówka, warzywa oraz tofu mogą mieć jedną marynatę, która sprawi, że ich smak będzie niezastąpiony. Dobrze skomponowana mieszanka przypraw sprawi, że całość będzie pyszna i aromatyczna, a przy tym grillowane potrawy nie wyschną. Warto zamarynować całość kilka godzin przed grillem i pozostawić w lodówce na przynajmniej osiem godzin. To jest gwarancja wyrazistego smaku. W sprzedaży są oczywiście gotowe marynaty, z których możesz skorzystać. Warto jednak przygotować ją samodzielnie, wybierając swoje ulubione przyprawy. Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych i szybkich przepisów, dzięki którym staniesz się mistrzem grillowania.

Szybkie przepisy na marynatę na grilla

Jak zrobić marynatę do karkówki? Przepisów jest wiele, a każdy z nich możesz dowolnie modyfikować według swoich indywidualnych preferencji. Poniżej przedstawiamy dwa z nich.

Marynata nr 1

• 1 łyżka ketchupu łagodnego luk pikantnego,

• 1 łyżka musztardy sarepskiej,

• 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,

• 4 łyżki oliwy z oliwek,

• 1 płaska łyżeczka soli,

• 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego,

• 1 łyżeczka papryki ostrej i słodkiej,

• 1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo:

Potrącenie mężczyzny na hulajnodze w Zielonej Górze.

Marynata nr 2

• 3 łyżki musztardy sarepskiej,

• 2 łyżki miodu,

• 1 łyżka soku z cytryny,

• 4 łyżki oliwy z oliwek,

• 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,

• 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu,

• ½ łyżeczki rozmarynu,

• ½ łyżeczki papryki słodkiej.

Przygotowanie marynat jest banalnie proste. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, a następnie obtoczyć w nich mięso, tofu albo dowolne warzywa. Co ważne, poszczególne przyprawy możesz z powodzeniem zmieniać i dodawać swoje ulubione, aby nadać grillowanym potrawom unikatowy smak.

Czytaj także: Przepisy i inspiracje na grilla w wersji wegetariańskiej


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Na portalu NewsLubuski.pl każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje. Bądź na bieżąco! Obserwuj NewsLubuski w Wiadomościach Google. Odwiedź nas także na Facebooku i YouTubie.


NL LOGO Z LINIAJesteś w centrum wydarzeń? Zrobiłeś zdjęcie lub nagrałeś film? Wyślij to do nas na Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..


Jeśli treść powyższego artykułu była dla Ciebie przydatna lub ciekawa każda wirtualna kawa to dla nas ogromna motywacja do dalszej pracy. Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Postaw mi kawę na buycoffee.to



Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść ogłoszeń ani nie zwraca materiałów niezamówionych. Zastrzegamy sobie prawo skracania i adiustacji tekstów oraz ich tytułów.

Na podstawie art. 25 ust.1 pkt 1b prawa autorskiego, wydawca wyraźnie zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów opublikowanych na portalu internetowym "NewsLubuski.pl" jest zabronione.

Jeżeli widzisz błąd na stronie, napisz do redakcji: NewsLubuski

Właścicielem portalu NewsLubuski.pl jest firma vGs

Media Społecznościowe

Top