Jesień z dynią. Ten przepis zwala z nóg

24 październik 2023
Jesień z dynią. Ten przepis zwala z nóg AdobeStock

Jesień to najsmaczniejsza pora roku. Nie ma nic lepszego niż zjeść ciepły, aromatyczny posiłek po spacerze wśród kolorowych liści. W tym artykule podzielę się z Wami moimi ulubionymi przepisami na jesienne dania z dyni.

W Polsce najbardziej znana jest dynia zwyczajna i dynia hokkaido. Obie mają wiele zalet i zastosowań, ale różnią się między sobą pod względem kształtu, koloru, smaku i sposobu przygotowania.

Dynia - właściwości odżywcze

Obie dynie są bogate w witaminy, minerały, błonnik i antyoksydanty. Mają one również niską kaloryczność i wysoki indeks sytości. Jedzenie dyni może przynieść wiele korzyści dla zdrowia, takich jak poprawa trawienia, wzmacnianie odporności, obniżanie poziomu cukru i cholesterolu we krwi czy zapobieganie anemii.

Przepis na zupę dyniową krem

Pierwsze danie, które polecam, to zupa dyniowa z imbirem i mlekiem kokosowym z dyni pieczonej w piekarniku. Aby przygotować tę zupę, potrzebujesz następujących składników:

  • 1 średniej wielkości dynia zwyczajna
  • włoszczyzna
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • sól i pieprz do smaku
  • szynka parmeńska do smaku i dekoracji
  • opcjonalnie: świeża kolendra lub natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Dynię umyj, pokrój na kawałki i wydrąż pestki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posyp solą i pieprzem i piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 40 minut, aż dynia będzie miękka.
  2. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę i czosnek przez około 10 minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione. Dodaj włoszczyznę pokrojoną w kostkę, zalej wodą, przykryj i gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie.
  3. Upieczoną dynię łatwo można oddzielić od skóry. Dodaj miąższ dyniowy do garnka z wywarem. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone.
  4. Zdejmij z ognia i zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
  5. Wymieszaj z mlekiem kokosowym i imbirem, dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Podawaj gorącą zupę posypaną kolendrą lub natką pietruszki. Na wierzch połóż chips z szynki parmeńskiej.

Przepis na ciasto dyniowe

Ciasto z dyni jest puszyste, aromatyczne i łatwe do przygotowania. Tak przygotowane cieszy się dużym powodzeniem wśród moich gości. Aby przygotować ciasto z dyni potrzebujesz:

  • 500 g dyni
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 150 g masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Dynię obierz i pokrój na małe kawałki. Pozbądź się pestek. Dynie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut, aż będą miękkie.
  2. Miękką dynię zmiksuj na gładkie puree i wystudź.
  3. W dużej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, cały czas mieszając.
  4. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir i sól.
  5. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrej, mieszając delikatnie łyżką lub szpatułką.
  6. Przełóż ciasto do formy o wymiarach około 20x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut, aż ciasto będzie sprężyste w dotyku i lekko zarumienione na wierzchu.
  8. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź na kratce.
  9. Możesz podawać ciasto z dyni samo lub polane lukrem, bitą śmietaną lub dżemem.

Dynia to warzywo pełne witamin i minerałów, które poprawiają nasze zdrowie i samopoczucie. Nie czekajmy więc, aż dynie znikną ze sklepów i targów. Jedzmy potrawy z dyni, póki możemy. Niech nasza jesień będzie kolorowa i radosna!

Smacznego!


NL LOGO Z LINIAJesteś w centrum wydarzeń? Zrobiłeś zdjęcie lub nagrałeś film? Wyślij to do nas na Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..



Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść ogłoszeń ani nie zwraca materiałów niezamówionych. Zastrzegamy sobie prawo skracania i adiustacji tekstów oraz ich tytułów.

Na podstawie art. 25 ust.1 pkt 1b prawa autorskiego, wydawca wyraźnie zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów opublikowanych na portalu internetowym "NewsLubuski.pl" jest zabronione.

Jeżeli widzisz błąd na stronie, napisz do redakcji: NewsLubuski

Właścicielem portalu NewsLubuski.pl jest firma vGs

Media Społecznościowe

Top

stat4u