W Polsce najbardziej znana jest dynia zwyczajna i dynia hokkaido. Obie mają wiele zalet i zastosowań, ale różnią się między sobą pod względem kształtu, koloru, smaku i sposobu przygotowania.
Dynia - właściwości odżywcze
Obie dynie są bogate w witaminy, minerały, błonnik i antyoksydanty. Mają one również niską kaloryczność i wysoki indeks sytości. Jedzenie dyni może przynieść wiele korzyści dla zdrowia, takich jak poprawa trawienia, wzmacnianie odporności, obniżanie poziomu cukru i cholesterolu we krwi czy zapobieganie anemii.
Przepis na zupę dyniową krem
Pierwsze danie, które polecam, to zupa dyniowa z imbirem i mlekiem kokosowym z dyni pieczonej w piekarniku. Aby przygotować tę zupę, potrzebujesz następujących składników:
- 1 średniej wielkości dynia zwyczajna
- włoszczyzna
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka startego imbiru
- sól i pieprz do smaku
- szynka parmeńska do smaku i dekoracji
- opcjonalnie: świeża kolendra lub natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Dynię umyj, pokrój na kawałki i wydrąż pestki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posyp solą i pieprzem i piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 40 minut, aż dynia będzie miękka.
- W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę i czosnek przez około 10 minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione. Dodaj włoszczyznę pokrojoną w kostkę, zalej wodą, przykryj i gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie.
- Upieczoną dynię łatwo można oddzielić od skóry. Dodaj miąższ dyniowy do garnka z wywarem. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone.
- Zdejmij z ognia i zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
- Wymieszaj z mlekiem kokosowym i imbirem, dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Podawaj gorącą zupę posypaną kolendrą lub natką pietruszki. Na wierzch połóż chips z szynki parmeńskiej.
Przepis na ciasto dyniowe
Ciasto z dyni jest puszyste, aromatyczne i łatwe do przygotowania. Tak przygotowane cieszy się dużym powodzeniem wśród moich gości. Aby przygotować ciasto z dyni potrzebujesz:
- 500 g dyni
- 250 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 150 g masła
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Dynię obierz i pokrój na małe kawałki. Pozbądź się pestek. Dynie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut, aż będą miękkie.
- Miękką dynię zmiksuj na gładkie puree i wystudź.
- W dużej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, cały czas mieszając.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir i sól.
- Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrej, mieszając delikatnie łyżką lub szpatułką.
- Przełóż ciasto do formy o wymiarach około 20x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut, aż ciasto będzie sprężyste w dotyku i lekko zarumienione na wierzchu.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź na kratce.
- Możesz podawać ciasto z dyni samo lub polane lukrem, bitą śmietaną lub dżemem.
Dynia to warzywo pełne witamin i minerałów, które poprawiają nasze zdrowie i samopoczucie. Nie czekajmy więc, aż dynie znikną ze sklepów i targów. Jedzmy potrawy z dyni, póki możemy. Niech nasza jesień będzie kolorowa i radosna!
Smacznego!