Jak zrobić wegańską rybę po grecku?

22 grudzień 2023
Jak zrobić wegańską rybę po grecku? AdobeStock

Jest pyszna, zdrowa, łatwa w przygotowaniu, a przy tym nieokupiona cierpieniem. Wegańska ryba po grecku zyskuje w Polsce coraz większą popularność i pojawia się nie tylko na wigilijnym stole w domach wegan i wegetarian. A jak ją przygotować? Przepis znajdziesz poniżej.

Boże Narodzenie 2023 - Wegańska ryba po grecku

W wielu polskich domach ryba jest nieodzownym elementem wigilijnej wieczerzy. Niektórzy weganie i wegetarianie wciąż tęsknią za tym smakiem, jednak dobra wiadomość jest taka, że mogą z powodzeniem odtworzyć to świąteczne danie z domowych warunkach. Przepis nie jest skomplikowany, a przygotowanie potrawy nie zajmuje wiele czasu. Sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu selera, który ma imitować rybie mięso.

Święta Bożego Narodzenia - przepis na wegańską rybę po grecku

Wegańska ryba po grecku składa się w głównej mierze z selera. Kawałki przypominają filety, a nadanie im odpowiedniego smaku jest możliwe, dzięki duszeniu ich w wywarze z glonami, a także skrojonej na miarę panierce.

Jak zrobić rybę po grecku w wersji wegańskiej

Składniki:

Wywar do gotowania selera:

  • pół kg selera,
  • 1 łyżka suszonych warzyw,
  • 1 łyżka domowej wegety,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • 1 arkusz glonów nori,
  • 1 opalona nad palnikiem cebula

Warzywa do duszenia:

  • 1 cebula,
  • pół pora,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 20 g oleju,
  • 1 liść laurowy,
  • pół łyżeczki oregano,
  • pół łyżeczki papryki słodkiej,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 300 g przecieru pomidorowego

Panierka do selera:

  • 3 płaty glonów nori,
  • 120 g mąki z ciecierzycy,
  • pieprz do smaku (może być cytrynowy),
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • pół łyżeczki soli,
  • 250 ml wody.

Przygotowanie:

Przygotowanie potrawy nie jest skomplikowane, ani czasochłonne. Na początku warto sporządzić farsz, a więc zetrzeć na tarce oraz rozdrobnić wszystkie warzywa do duszenia. Później należy je wrzucić do garnka oraz dodać do nich seler naciowy. Do tego dodaj pozostałe składniki, czyli przyprawy i gotuj całość do miękkości. Pamiętaj, żeby nie dodawać do garnka zbyt dużej ilości wody.

Odparuj wodę i dodaj do garnka przecier pomidorowy. Duś całość jeszcze przez chwilę. Teraz przyszła kolej na przygotowanie nibyryby. Seler obierz, a następnie pokrój w plastry o grubości około 6 mm. Wrzuć je do wywaru i gotuj przez około 20 minut, aż będą miękkie.

Teraz zrób panierkę do selera. Połam suche glony na małe kawałki i rozdrobnij na mąkę, połącz z resztą składników panierki. Powinna ona mieć konsystencję gęstej śmietany. Plastry selera dokładnie obtaczaj w panierce i smaż na patelni. Oczywiście podawaj danie wraz z duszonymi warzywami.


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Na portalu NewsLubuski.pl każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje. Bądź na bieżąco! Obserwuj NewsLubuski w Wiadomościach Google. Odwiedź nas także na Facebooku i YouTubie.


NL LOGO Z LINIAJesteś w centrum wydarzeń? Zrobiłeś zdjęcie lub nagrałeś film? Wyślij to do nas na Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..



Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść ogłoszeń ani nie zwraca materiałów niezamówionych. Zastrzegamy sobie prawo skracania i adiustacji tekstów oraz ich tytułów.

Na podstawie art. 25 ust.1 pkt 1b prawa autorskiego, wydawca wyraźnie zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów opublikowanych na portalu internetowym "NewsLubuski.pl" jest zabronione.

Jeżeli widzisz błąd na stronie, napisz do redakcji: NewsLubuski

Właścicielem portalu NewsLubuski.pl jest firma vGs

Media Społecznościowe

Top