Boże Narodzenie 2023 - Wegańska ryba po grecku
W wielu polskich domach ryba jest nieodzownym elementem wigilijnej wieczerzy. Niektórzy weganie i wegetarianie wciąż tęsknią za tym smakiem, jednak dobra wiadomość jest taka, że mogą z powodzeniem odtworzyć to świąteczne danie z domowych warunkach. Przepis nie jest skomplikowany, a przygotowanie potrawy nie zajmuje wiele czasu. Sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu selera, który ma imitować rybie mięso.
Święta Bożego Narodzenia - przepis na wegańską rybę po grecku
Wegańska ryba po grecku składa się w głównej mierze z selera. Kawałki przypominają filety, a nadanie im odpowiedniego smaku jest możliwe, dzięki duszeniu ich w wywarze z glonami, a także skrojonej na miarę panierce.
Jak zrobić rybę po grecku w wersji wegańskiej
Składniki:
Wywar do gotowania selera:
- pół kg selera,
- 1 łyżka suszonych warzyw,
- 1 łyżka domowej wegety,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 2 łyżeczki sosu sojowego,
- 1 arkusz glonów nori,
- 1 opalona nad palnikiem cebula
Warzywa do duszenia:
- 1 cebula,
- pół pora,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 3 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 20 g oleju,
- 1 liść laurowy,
- pół łyżeczki oregano,
- pół łyżeczki papryki słodkiej,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- 300 g przecieru pomidorowego
Panierka do selera:
- 3 płaty glonów nori,
- 120 g mąki z ciecierzycy,
- pieprz do smaku (może być cytrynowy),
- pół łyżeczki kurkumy,
- pół łyżeczki soli,
- 250 ml wody.
Przygotowanie:
Przygotowanie potrawy nie jest skomplikowane, ani czasochłonne. Na początku warto sporządzić farsz, a więc zetrzeć na tarce oraz rozdrobnić wszystkie warzywa do duszenia. Później należy je wrzucić do garnka oraz dodać do nich seler naciowy. Do tego dodaj pozostałe składniki, czyli przyprawy i gotuj całość do miękkości. Pamiętaj, żeby nie dodawać do garnka zbyt dużej ilości wody.
Odparuj wodę i dodaj do garnka przecier pomidorowy. Duś całość jeszcze przez chwilę. Teraz przyszła kolej na przygotowanie nibyryby. Seler obierz, a następnie pokrój w plastry o grubości około 6 mm. Wrzuć je do wywaru i gotuj przez około 20 minut, aż będą miękkie.
Teraz zrób panierkę do selera. Połam suche glony na małe kawałki i rozdrobnij na mąkę, połącz z resztą składników panierki. Powinna ona mieć konsystencję gęstej śmietany. Plastry selera dokładnie obtaczaj w panierce i smaż na patelni. Oczywiście podawaj danie wraz z duszonymi warzywami.