Ten przepis na chleb domowy pieczony w piekarniku stanie się hitem Twojej kuchni

15 sierpień 2024
Autor: 
Ten przepis na chleb domowy pieczony w piekarniku stanie się hitem Twojej kuchni Redakcja

Pieczenie chleba w domu staje się coraz popularniejsze. To nie tylko hobby czy sposób na nudę, domowe wypieki ciągną za sobą liczne korzyści zdrowotne.

Pieczenie chleba w domu to aktywność, która może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Dzięki pełnej kontroli nad składnikami, można unikać konserwantów i polepszaczy, które często znajdują się w chlebie sklepowym, co przekłada się na lepszą jakość posiłków.

Własnoręcznie przygotowany chleb to także możliwość dostosowania składników do indywidualnych potrzeb dietetycznych, co jest szczególnie ważne dla osób z alergiami pokarmowymi czy specjalnymi wymaganiami żywieniowymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo:

Żagań. Ewakuacja i umacnianie wałów przy ulicy Włókniarzy

Przepis na chleb domowy pieczony w piekarniku

Przygotowanie zdrowego chleba może być proste, a jego efekt zadawalający. Domowy chleb jest nie tylko smaczny, ale także pełen wartości odżywczych, które są niezbędne dla zdrowego trybu życia.

Oto prosty przepis na zdrowy chleb, który możesz przygotować w domowym zaciszu.

Zaczyn:

Drożdże świeże - 30 g (lub drożdże instant 7 g)

Cukier lub miód – 1 łyżeczka (12 g)

Ciepła woda – 3 łyżki (18 g)

Zmieszaj drożdże z cukrem i wodą i odstaw na około 10 minut.

Ciasto:

Mąka pełnoziarnista typ 1800 – 2 i 1/4 szklanki (300 g)

Mąka pszenna typ 650 – 1 i 1/2 szklanki (200 g)

Mieszanka ziaren (mogą też być suszone owoce, np. żurawina) – 150 g

Sól – 2 płaskie łyżeczki

Ciepła woda – 2 i ¼ szklanki (500 g)

Suche składniki wymieszać. Dodać zaczyn drożdżowy i wodę oraz ziarna. Dokładnie połączyć – ja do wyrobu użyłam miksera z hakiem. Możecie to zrobić także zwykłą łyżką. Wyrobione w misce ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na 30 min.

Po wyrośnięciu ciasto przełożyć do podłużnej foremki wyłożonej papierem o wielkości około 36x12 cm. Wierzch chleba posyp ziarnem słonecznika i odstaw na kolejne 15 minut.

W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Chleb piecz przez 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 200 st. C i piecz 30 minut. Pieczemy w trybie góra-dół.

Przepis zaczerpnięty z bloga dietetyk Katarzyny Wawrzyniak-Piekarskiej, Odżywiaj się zdrowo.


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Na portalu NewsLubuski.pl każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje. Bądź na bieżąco! Obserwuj NewsLubuski w Wiadomościach Google. Odwiedź nas także na Facebooku i YouTubie.

NL LOGO Z LINIAChcesz zareklamować swoje usługi czy produkty? Napisz do nas! Nasz zespół ekspertów dopasuje treść artykułu do Twojej branży i grupy docelowej. Skontaktuj się z nami już dziś na Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..





Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść ogłoszeń ani nie zwraca materiałów niezamówionych. Zastrzegamy sobie prawo skracania i adiustacji tekstów oraz ich tytułów.

Na podstawie art. 25 ust.1 pkt 1b prawa autorskiego, wydawca wyraźnie zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów opublikowanych na portalu internetowym "NewsLubuski.pl" jest zabronione.

Jeżeli widzisz błąd na stronie, napisz do redakcji: NewsLubuski

Właścicielem portalu NewsLubuski.pl jest firma vGs

Media Społecznościowe

Top