Pieczenie chleba w domu to aktywność, która może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Dzięki pełnej kontroli nad składnikami, można unikać konserwantów i polepszaczy, które często znajdują się w chlebie sklepowym, co przekłada się na lepszą jakość posiłków.
Własnoręcznie przygotowany chleb to także możliwość dostosowania składników do indywidualnych potrzeb dietetycznych, co jest szczególnie ważne dla osób z alergiami pokarmowymi czy specjalnymi wymaganiami żywieniowymi.
Przepis na chleb domowy pieczony w piekarniku
Przygotowanie zdrowego chleba może być proste, a jego efekt zadawalający. Domowy chleb jest nie tylko smaczny, ale także pełen wartości odżywczych, które są niezbędne dla zdrowego trybu życia.
Oto prosty przepis na zdrowy chleb, który możesz przygotować w domowym zaciszu.
Zaczyn:
Drożdże świeże - 30 g (lub drożdże instant 7 g)
Cukier lub miód – 1 łyżeczka (12 g)
Ciepła woda – 3 łyżki (18 g)
Zmieszaj drożdże z cukrem i wodą i odstaw na około 10 minut.
Ciasto:
Mąka pełnoziarnista typ 1800 – 2 i 1/4 szklanki (300 g)
Mąka pszenna typ 650 – 1 i 1/2 szklanki (200 g)
Mieszanka ziaren (mogą też być suszone owoce, np. żurawina) – 150 g
Sól – 2 płaskie łyżeczki
Ciepła woda – 2 i ¼ szklanki (500 g)
Suche składniki wymieszać. Dodać zaczyn drożdżowy i wodę oraz ziarna. Dokładnie połączyć – ja do wyrobu użyłam miksera z hakiem. Możecie to zrobić także zwykłą łyżką. Wyrobione w misce ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na 30 min.
Po wyrośnięciu ciasto przełożyć do podłużnej foremki wyłożonej papierem o wielkości około 36x12 cm. Wierzch chleba posyp ziarnem słonecznika i odstaw na kolejne 15 minut.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Chleb piecz przez 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 200 st. C i piecz 30 minut. Pieczemy w trybie góra-dół.
Przepis zaczerpnięty z bloga dietetyk Katarzyny Wawrzyniak-Piekarskiej, Odżywiaj się zdrowo.