Risotto z pieczarkami portobello
Gotowanie nie musi być skomplikowane ani czasochłonne, aby osiągnąć efekt, który zaskoczy i uraczy podniebienia gości. Risotto to dowód na to, że z prostych produktów można wyczarować coś wyjątkowego.
Dziś na naszym stole wylądowało wyśmienite risotto z pieczarkami portobello. Przygotowanie tego dania zajęło nam tylko kilkadziesiąt minut. Pieczarka portobello to nic innego jak odmiana pieczarki zwyczajnej. Różni je tylko rozmiar i ciemnobrązowa skórka. Portobello nie trzeba obierać. Wystarczy je dokładnie umyć, osuszyć i gotowe.
Do przygotowania dania potrzebujemy:
- 250 g pieczarek portobello
- 200 g ryżu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Bulion warzywny
- Łyżka masła
- Natka pietruszki
- 50 g parmezanu lub tartej mozzarelli
- 1 łyżka proszku z kani
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej patelni topimy masło, następnie dodajemy posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zrumieni, wrzucamy pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w dowolny sposób. Po kilku minutach dołączamy ryż i gotujemy, aż będzie al dente, dolewając od czasu do czasu wywar warzywny. Na zakończenie wsypujemy łyżkę proszku z kani. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i posypane startym serem. Smacznego!
Jeśli zostało Wam kilka pieczarek, będą one świetne po upieczeniu w piekarniku. Wystarczy ułożyć kapelusze w naczyniu żaroodpornym, którego dno wcześniej posmarowaliśmy tłuszczem. Układamy je blaszkami do góry. Na każdy kapelusz nakładamy trochę masła, czosnku, soli i pieprzu. Posypujemy tymiankiem i majerankiem. Następnie przykrywamy całość folią i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 5 minut. Podajemy z otartą skórką cytrynową i posiekaną natką pietruszki.