Tym włoskim daniem z ryżu zachwycisz gości. Wystarczy tylko pół godziny

22 październik 2024

Zaledwie kilka składników, godzina spędzona w kuchni i oto jest - wyjątkowe, pyszne danie, które zachwyca wszystkich przy stole.

Risotto z pieczarkami portobello

Gotowanie nie musi być skomplikowane ani czasochłonne, aby osiągnąć efekt, który zaskoczy i uraczy podniebienia gości. Risotto to dowód na to, że z prostych produktów można wyczarować coś wyjątkowego.

Dziś na naszym stole wylądowało wyśmienite risotto z pieczarkami portobello. Przygotowanie tego dania zajęło nam tylko kilkadziesiąt minut. Pieczarka portobello to nic innego jak odmiana pieczarki zwyczajnej. Różni je tylko rozmiar i ciemnobrązowa skórka. Portobello nie trzeba obierać. Wystarczy je dokładnie umyć, osuszyć i gotowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo:

Tak kradną kieszonkowcy. Wystarczy im kilka sekund. Zobacz nagranie

Do przygotowania dania potrzebujemy:

  • 250 g pieczarek portobello
  • 200 g ryżu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Bulion warzywny
  • Łyżka masła
  • Natka pietruszki
  • 50 g parmezanu lub tartej mozzarelli
  • 1 łyżka proszku z kani
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej patelni topimy masło, następnie dodajemy posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zrumieni, wrzucamy pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w dowolny sposób. Po kilku minutach dołączamy ryż i gotujemy, aż będzie al dente, dolewając od czasu do czasu wywar warzywny. Na zakończenie wsypujemy łyżkę proszku z kani. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i posypane startym serem. Smacznego!

Jeśli zostało Wam kilka pieczarek, będą one świetne po upieczeniu w piekarniku. Wystarczy ułożyć kapelusze w naczyniu żaroodpornym, którego dno wcześniej posmarowaliśmy tłuszczem. Układamy je blaszkami do góry. Na każdy kapelusz nakładamy trochę masła, czosnku, soli i pieprzu. Posypujemy tymiankiem i majerankiem. Następnie przykrywamy całość folią i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 5 minut. Podajemy z otartą skórką cytrynową i posiekaną natką pietruszki.


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Na portalu NewsLubuski.pl każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje. Bądź na bieżąco! Obserwuj NewsLubuski w Wiadomościach Google. Odwiedź nas także na Facebooku i YouTubie.

NL LOGO Z LINIAChcesz zareklamować swoje usługi czy produkty? Napisz do nas! Nasz zespół ekspertów dopasuje treść artykułu do Twojej branży i grupy docelowej. Skontaktuj się z nami już dziś na Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..



Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść ogłoszeń ani nie zwraca materiałów niezamówionych. Zastrzegamy sobie prawo skracania i adiustacji tekstów oraz ich tytułów.

Na podstawie art. 25 ust.1 pkt 1b prawa autorskiego, wydawca wyraźnie zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów opublikowanych na portalu internetowym "NewsLubuski.pl" jest zabronione.

Jeżeli widzisz błąd na stronie, napisz do redakcji: NewsLubuski

Właścicielem portalu NewsLubuski.pl jest firma vGs

Media Społecznościowe

Top