U progu jesieni

W niedzielę (25.09) w Muzeum Etnograficznym w Ochli (Zielona Góra) odbyła się impreza pod nazwą „U progu jesieni”. 

Jak podczas każdej uroczystości w skansenie było ludowo, kolorowo, smacznie i głośno.  Wydarzenie łączy dwie tradycje związane z regionem. Pierwsza to żniwa kukurydziane po Bukowińsku, czyli barwne zwyczaje prezentowane przez osadników z Bukowiny na terenie dzisiejszej Ukrainy i Rumunii przybyłych do naszego województwa po II wojnie światowej. Drugim istotnym elementem imprezy był len – przybliżone zostały etapy związane ze zbiorem, obróbką i szerokim zastosowaniem tej cennej rośliny.

Odbyły się również warsztaty zielarskie „Pożyteczne przyprawy”, sztuki robienia gobelinów oraz zwiedzanie aktualnych ekspozycji, jarmark, przejażdżki konną bryczką. Nie zabrakło małej regionalnej gastronomii, a w niej między innymi: ziemniaki w mundurkach z olejem lnianym, kasza kukurydziana z sosem truskawkowym lub mięsnym, gołąbki tradycyjne oraz gołąbki i bigos z truflami. Na deser można było zjeść różnego rodzaju ciasta i napić się pysznej kawy.

Następna impreza w skansenie w Ochli już. 2.10 – Winobranie. Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *