Jak to z tym winem onegdaj bywało, czyli Winobranie w Ochli (ZDJĘCIA)

08 październik 2017

Winifikacja to proces zamiany owoców winorośli w wino. Dziś w Muzeum Etnograficznym w Ochli odbyło się tradycyjne winobranie, podczas którego można było poznać etapy tworzenia tego szlachetnego trunku z użyciem zabytkowych urządzeń z muzealnych zbiorów.

Jadąc na imprezę spodziewaliśmy się dzikich tłumów i braku wolnych miejsc na parkingu. Niestety, plany muzealników zniwelował orkan Ksawery. Do Ochli przybyło tylko kilkunastu wystawców oraz mała liczba zwiedzających. Pomimo tego impreza była doskonałą okazją do skosztowania lubuskiego wina oraz potraw świetnie komponujących się z nim.

Swoje wina prezentowała Winnica Krucza z Buchałowa. Można było także spróbować młodego wina z Ochli. Jak na każdej imprezie w skansenie również i teraz nie zabrakło regionalnych portaw. W jednej z chat można było skosztować piergów z Podlasia, które zdobyły pierwsze miejsce w konkursie "Nasze regionalne dziedzictwo" w Bogdańcu. Poza pierogami zwiedzający zaopatrywali się w regionalne sery, miody a także brali udział w pokazach i warsztatach. 

Następna impreza w skansenie odbędzie się na przełomie listopada i grudnia a będą to warsztaty świąteczne.

Katarzyna Mayer-Bzowa

 
To nie ilość lat w twoim życiu się liczy, ale ilość życia w przeżytych latach. [Abraham Lincoln]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść ogłoszeń ani nie zwraca materiałów niezamówionych. Zastrzegamy sobie prawo skracania i adiustacji tekstów oraz ich tytułów.

Na podstawie art. 25 ust.1 pkt 1b prawa autorskiego, wydawca wyraźnie zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów opublikowanych na portalu internetowym "NewsLubuski.pl" jest zabronione.

Jeżeli widzisz błąd na stronie, napisz do redakcji: NewsLubuski

Właścicielem portalu NewsLubuski.pl jest firma vGs

Media Społecznościowe

Top