Jadąc na imprezę spodziewaliśmy się dzikich tłumów i braku wolnych miejsc na parkingu. Niestety, plany muzealników zniwelował orkan Ksawery. Do Ochli przybyło tylko kilkunastu wystawców oraz mała liczba zwiedzających. Pomimo tego impreza była doskonałą okazją do skosztowania lubuskiego wina oraz potraw świetnie komponujących się z nim.
Swoje wina prezentowała Winnica Krucza z Buchałowa. Można było także spróbować młodego wina z Ochli. Jak na każdej imprezie w skansenie również i teraz nie zabrakło regionalnych portaw. W jednej z chat można było skosztować piergów z Podlasia, które zdobyły pierwsze miejsce w konkursie "Nasze regionalne dziedzictwo" w Bogdańcu. Poza pierogami zwiedzający zaopatrywali się w regionalne sery, miody a także brali udział w pokazach i warsztatach.
Następna impreza w skansenie odbędzie się na przełomie listopada i grudnia a będą to warsztaty świąteczne.
https://newslubuski.pl/wydarzenia/3680-jak-to-z-tym-winem-onegdaj-bywalo-czyli-winobranie-w-ochli.html#sigProId00e076ed11