Świąteczna Ochla (PRZEPISY i ZDJĘCIA)

03 grudzień 2017

Dziś w Muzeum Etnograficznym w Zielonej Górze odbyły się warsztaty bożonarodzeniowe pod hasłem "Idą święta".

Wydarzenie wprowadziło w nastrój zbliżających się świąt wszystkich odwiedzających mieszkańców naszego regionu. Przez cały dzień uczestnicy mogli brać udział w warsztatach kulinarnych, podczas których odwiedzający wypiekali chleb, piekli i lukrowali pierniki a także wspólnie lepieli pierogi oraz wziąć udział w warsztatach plastycznych. W tym przypadku uczestnicy tworzyli ozdoby z siana, stroiki, bombki i ozdoby choinkowe. Można było także uszyć szmaciane zabawki.

Imprezie towarzyszył kiermasz, na którym można było znaleźć mnóstwo świątecznych ozdób i produktów regionalnych.

Podczas warsztatów nauczyliśmy się jak przygotować najlepsze na świecie ciasto na pierogi. Uczyła nas tego Grażyna Dereń z Gospodarstwa Agroturystycznego Dereniówka. Do ich wykonania potrzebujemy:

1kg mąki tortowej, 1 szklanka mleka, 1 szklanka gorącej wody, szczypta soli  i 2 łyżki oliwy do gotowania pierogów. Na stolnicę lub blat przesiewamy mąkę, robimy zagłębienie - dołek, szczyptę soli oraz mleko z wodą (mieszamy mleko z ciepła wodą razem i wlewamy do dołka), zagniatamy ciasto, dzięki temperaturze jaką uzyskamy łącząc ciepłą wodę z mlekiem ciasto będzie elastyczne i miękkie.

Nieodzownym elementem świąt są pierniki. Aby wykonać pyszne i plastyczne, bo to również bardzo ważne ciasto piernikowe, potrzebujemy: 1 kg mąki, 4 jajka, kostkę margaryny, 3 łyżki kakao, łyżeczkę sody, 2-3 łyżki mieszanki przypraw (zmielona gałka muszkatołowa, cynamon, imbir, ziele angielskie), 1/3 szklanki miodu gryczanego, 300 g cukru pudru, 10 g sody oczyszczonej

Miód, przyprawy, cukier oraz masło rozpuszczamy w garnku. Po ostygnięciu przelewamy miksturę do miski lub makutry. Dodajemy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i ugniatamy ciasto. Po wyrobieniu ciasto wkładamy do woreczków od mrożonki i przechowujemy dwa dni w lodówce. Po tym czasie ciasto wyciągamy, rozwałkowujmy podsypując mąką i nadajemy im kształt. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 st. C na 6-8 min. Tak przygotowane pierniki możemy przechowywać nawet do pół roku.

Pierniki ozdabiamy oczywiście jak wystygną. Do ozdabiania wykorzystujemy wszelkiego rodzaju słodkie ozdoby, które możemy zakupić w sklepach spożywczych oraz lukier: cała szklanka cukru pudru, jedno białko. Miksujemy około 15 minut, do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy troszeczkę soku z cytryny, wkładamy masę do tutki, odcinamy róg i ozdabiamy.

- Na święta najważniejsze jest spokój i rodzinna atmosfera - mówi Grażyna Dereń - Nie przejmujmy się, jeśli coś nam nie wyjdzie lub nie zdążymy czegoś zrobić. 

Katarzyna Mayer-Bzowa

 
To nie ilość lat w twoim życiu się liczy, ale ilość życia w przeżytych latach. [Abraham Lincoln]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść ogłoszeń ani nie zwraca materiałów niezamówionych. Zastrzegamy sobie prawo skracania i adiustacji tekstów oraz ich tytułów.

Na podstawie art. 25 ust.1 pkt 1b prawa autorskiego, wydawca wyraźnie zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów opublikowanych na portalu internetowym "NewsLubuski.pl" jest zabronione.

Jeżeli widzisz błąd na stronie, napisz do redakcji: NewsLubuski

Właścicielem portalu NewsLubuski.pl jest firma vGs

Media Społecznościowe

Top