Wydarzenie wprowadziło w nastrój zbliżających się świąt wszystkich odwiedzających mieszkańców naszego regionu. Przez cały dzień uczestnicy mogli brać udział w warsztatach kulinarnych, podczas których odwiedzający wypiekali chleb, piekli i lukrowali pierniki a także wspólnie lepieli pierogi oraz wziąć udział w warsztatach plastycznych. W tym przypadku uczestnicy tworzyli ozdoby z siana, stroiki, bombki i ozdoby choinkowe. Można było także uszyć szmaciane zabawki.
Imprezie towarzyszył kiermasz, na którym można było znaleźć mnóstwo świątecznych ozdób i produktów regionalnych.
Podczas warsztatów nauczyliśmy się jak przygotować najlepsze na świecie ciasto na pierogi. Uczyła nas tego Grażyna Dereń z Gospodarstwa Agroturystycznego Dereniówka. Do ich wykonania potrzebujemy:
1kg mąki tortowej, 1 szklanka mleka, 1 szklanka gorącej wody, szczypta soli i 2 łyżki oliwy do gotowania pierogów. Na stolnicę lub blat przesiewamy mąkę, robimy zagłębienie - dołek, szczyptę soli oraz mleko z wodą (mieszamy mleko z ciepła wodą razem i wlewamy do dołka), zagniatamy ciasto, dzięki temperaturze jaką uzyskamy łącząc ciepłą wodę z mlekiem ciasto będzie elastyczne i miękkie.
Nieodzownym elementem świąt są pierniki. Aby wykonać pyszne i plastyczne, bo to również bardzo ważne ciasto piernikowe, potrzebujemy: 1 kg mąki, 4 jajka, kostkę margaryny, 3 łyżki kakao, łyżeczkę sody, 2-3 łyżki mieszanki przypraw (zmielona gałka muszkatołowa, cynamon, imbir, ziele angielskie), 1/3 szklanki miodu gryczanego, 300 g cukru pudru, 10 g sody oczyszczonej
Miód, przyprawy, cukier oraz masło rozpuszczamy w garnku. Po ostygnięciu przelewamy miksturę do miski lub makutry. Dodajemy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i ugniatamy ciasto. Po wyrobieniu ciasto wkładamy do woreczków od mrożonki i przechowujemy dwa dni w lodówce. Po tym czasie ciasto wyciągamy, rozwałkowujmy podsypując mąką i nadajemy im kształt. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 st. C na 6-8 min. Tak przygotowane pierniki możemy przechowywać nawet do pół roku.
Pierniki ozdabiamy oczywiście jak wystygną. Do ozdabiania wykorzystujemy wszelkiego rodzaju słodkie ozdoby, które możemy zakupić w sklepach spożywczych oraz lukier: cała szklanka cukru pudru, jedno białko. Miksujemy około 15 minut, do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy troszeczkę soku z cytryny, wkładamy masę do tutki, odcinamy róg i ozdabiamy.
- Na święta najważniejsze jest spokój i rodzinna atmosfera - mówi Grażyna Dereń - Nie przejmujmy się, jeśli coś nam nie wyjdzie lub nie zdążymy czegoś zrobić.
https://newslubuski.pl/wydarzenia/4013-swiateczna-ochla.html#sigProId625accf541