Poznamy lubuskie kulinarne hity

09 sierpień 2018
Pixabay

Czeka nas niezwykle smaczna niedziela. 12 sierpnia w Muzeum Etnograficznym w Zielonej Górze – Ochli odbędzie się finał XVIII edycji konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Komisje konkursowe oceniać będą regionalny produkt żywnościowy oraz potrawę regionalną. Nagrody zwycięzcom wręczy marszałek Elżbieta Anna Polak. W programie także degustacje, występy kapel ludowych i pokazy kulinarne.

Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja lubuskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Ideą konkursu jest też zachęcanie Lubuszan do czerpania z zasobów lokalnego i rodzinnego dziedzictwa.

Do konkursu gastronomicznego zgłosiło się 6 drużyn. Do konkursu z produktami wpłynęło 29 zgłoszeń od 23 wystawców. Do odznaczenia nagrodą "Perła 2018" nominowanych zostało 12 produktów. Wręczenie nagrody "Perła 2018" odbędzie się podczas targów Smaki Regionów, 30 września w Poznaniu.

Przez żywnościowe produkty regionalne rozumiemy surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzenia potraw. Produkty te muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami wynikającymi ze specyficznych warunków i glebowych regionu z którego pochodzą.

Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów. Mogą być przygotowane i przywiezione do oceny przez osoby fizyczne, koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne czy też małe firmy branży rolno-spożywczej. Jeden producent może zgłosić jeden produkt w każdej kategorii.

Regionalne Potrawy – to kategoria, która ma na celu identyfikację oraz określenie miejsc wytwarzania poszczególnych potraw np. w firmach gastronomicznych lub w gospodarstwach agroturystycznych. Ma to przyczynić się do promowania lokalnej, tradycyjnej żywności przez regionalną gastronomię, oraz budowy produktu turystycznego i marki regionu.

Organizatorami konkursu są: Muzeum Etnograficzne w Zielonej Górze – Ochli, Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego

Program:

09:30 – Występ kapeli „Bajer”

10:00 – Uroczyste rozpoczęcie finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

10:30 – Występ kapeli „Bajer”

11:00 – Pokaz kulinarny „Kuchnia lubuska – śliwki, jabłka, borówki: w knedlach”

12:00 – Konkursy z udziałem publiczności: obieranie jabłka na najdłuższą skórkę, pestkowanie śliwek na czas, rozpoznawanie przypraw, nawlekanie makaronu na nitkę, nalewanie soku do butelki łyżką

12.30 – Występ muzyczny – ART.MARIO.MUSIC

14.00 – Występ muzyczny – ART.MARIO.MUSIC

14.30 – Uroczyste ogłoszenie wyników oraz wręczanie nagród dla laureatów Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

15.00 – Zakończenie imprezy.

A także: degustacje grochówki, knedli i bigosu, ognisko z kiełbaskami oraz Twój Zielony

źródło: lubuskie.pl

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść ogłoszeń ani nie zwraca materiałów niezamówionych. Zastrzegamy sobie prawo skracania i adiustacji tekstów oraz ich tytułów.

Na podstawie art. 25 ust.1 pkt 1b prawa autorskiego, wydawca wyraźnie zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów opublikowanych na portalu internetowym "NewsLubuski.pl" jest zabronione.

Jeżeli widzisz błąd na stronie, napisz do redakcji: NewsLubuski

Właścicielem portalu NewsLubuski.pl jest firma vGs

Media Społecznościowe

Top