Komisje konkursowe oceniać będą regionalny produkt żywnościowy oraz potrawę regionalną. Nagrody zwycięzcom wręczy marszałek Elżbieta Anna Polak. W programie także degustacje, występy kapel ludowych i pokazy kulinarne.
Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja lubuskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Ideą konkursu jest też zachęcanie Lubuszan do czerpania z zasobów lokalnego i rodzinnego dziedzictwa.
Do konkursu gastronomicznego zgłosiło się 6 drużyn. Do konkursu z produktami wpłynęło 29 zgłoszeń od 23 wystawców. Do odznaczenia nagrodą "Perła 2018" nominowanych zostało 12 produktów. Wręczenie nagrody "Perła 2018" odbędzie się podczas targów Smaki Regionów, 30 września w Poznaniu.
Przez żywnościowe produkty regionalne rozumiemy surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzenia potraw. Produkty te muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami wynikającymi ze specyficznych warunków i glebowych regionu z którego pochodzą.
Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów. Mogą być przygotowane i przywiezione do oceny przez osoby fizyczne, koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne czy też małe firmy branży rolno-spożywczej. Jeden producent może zgłosić jeden produkt w każdej kategorii.
Regionalne Potrawy – to kategoria, która ma na celu identyfikację oraz określenie miejsc wytwarzania poszczególnych potraw np. w firmach gastronomicznych lub w gospodarstwach agroturystycznych. Ma to przyczynić się do promowania lokalnej, tradycyjnej żywności przez regionalną gastronomię, oraz budowy produktu turystycznego i marki regionu.
Organizatorami konkursu są: Muzeum Etnograficzne w Zielonej Górze – Ochli, Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
Program:
09:30 – Występ kapeli „Bajer”
10:00 – Uroczyste rozpoczęcie finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
10:30 – Występ kapeli „Bajer”
11:00 – Pokaz kulinarny „Kuchnia lubuska – śliwki, jabłka, borówki: w knedlach”
12:00 – Konkursy z udziałem publiczności: obieranie jabłka na najdłuższą skórkę, pestkowanie śliwek na czas, rozpoznawanie przypraw, nawlekanie makaronu na nitkę, nalewanie soku do butelki łyżką
12.30 – Występ muzyczny – ART.MARIO.MUSIC
14.00 – Występ muzyczny – ART.MARIO.MUSIC
14.30 – Uroczyste ogłoszenie wyników oraz wręczanie nagród dla laureatów Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów
15.00 – Zakończenie imprezy.
A także: degustacje grochówki, knedli i bigosu, ognisko z kiełbaskami oraz Twój Zielony
źródło: lubuskie.pl