- Przez nasze tereny przebiega Szlak Wina i Miodu. Ponad 200-kilometrowa trasa obejmuje kilkadziesiąt urokliwych przystanków, m.in. winnice, muzea i gospodarstwa pszczelarskie. To także liczne wydarzenia, w których warto wziąć udział – podkreśla marszałek Elżbieta Anna Polak.
Lubuskie smakuje nie tylko winem, lecz także miodem. Jego produkcja na powrót przeżywa prawdziwy rozkwit. Tradycje lubuskiego pszczelarstwa sięgają czasów średniowiecza, kiedy to bartnictwo stanowiło silną gałąź gospodarki, a miód i wosk były wysoko cenionymi towarami na rynku krajowym i zagranicznym. Wzrost handlu tym „płynnym złotem" zmusił hodowców pszczół do zapewnienia sobie stałego dostępu do ich gniazd – tak powstały ule. Bartnicy przekwalifikowali się na pszczelarzy. W tradycyjnych metodach jeszcze do XIX wieku pozyskiwano miód poprzez podgrzewanie plastrów i zlewanie zawartości przez sito do naczynia, które nie mogło być zrobione z żelaza, cynku, miedzi lub mosiądzu, ponieważ nadają one metaliczny posmak.
ZABÓR - 25.08 - GODZ. 10.00-14.00
Lubuskie.pl